Varkaus

Uutiset

Warkauden Lehti: Turvapaikanhakijoita Kangaslammille? (27.3.2009)

Sisäasiainministeriö on suunnitellut ulkomaalaisten turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusta Varkauteen. Kaavailujen kohteena ovat olleet entiset kunnan rivitalokiinteistöt Kangaslammin Rauhantiellä.

Hanketta on ajanut SPR:n Savo-Karjalan piiri ja asia on tullut esille Pohjois-Karjalan Kontiolahden vastaanottokeskushankkeen loppusuoralla. Kontiolahdella on avautumassa 120-paikkainen vastaanottokeskus entisen Kontioniemen sairaalan tiloihin ja Kangaslammin Rauhantien taloja on suunniteltu pienemmäksi yksiköksi Kontioniemen alaisuuteen.

Ministeriön mukaan Kangaslampi ei ole ajankohtainen vaihtoehto, mutta paikoista on huutava pula.

Warkauden Lehti: Tiloja ainakin olisi (28.3.2009)

Pääkirjoitus

Sisäasiainministeriö ja Suomen Punainen Risti kartoittavat mahdollisuuksia uusien vastaanottokeskusten perustamiseksi kautta maan. Yhtenä vaihtoehtona on tässä yhteydessä väläytelty Kangaslammin entisten kunnan vuokrarivitalojen muuttamista pieneksi vastaanottoyksiköksi.

Tämä kohde ei näyttäisi kuitenkaan olevan toteutuslistalla ensimmäisten joukossa. Ministeriön mukaan tarve uusista keskuksista on ilmeinen, mutta tavoitteena ovat suuremmat yksiköt. Kontiolahdella avautumassa oleva 120-paikkainen keskus helpottaa tilannetta, ja kevään aikana avautuu vielä kolme saman mittakaavan keskusta eri puolille Suomea.

Varkautta lähinnä olevat keskukset sijaitsevat Pohjois-Karjalassa Kontiolahdella. Paiholan vanhan sairaalan tiloissa on toiminut vastaanottokeskus jo 15 vuotta ja kokemukset ovat olleet kaikkien kannalta hyviä. Epäluulo kylällä oli lievästi sanottuna suuri siinä vaiheessa, kun keskus aloitti toimintaansa, mutta alkuvaiheen jälkeen elämä on sujunut puolin ja toisin kitkattomasti. Kontiolahdella vastaanottokeskus on tuonut alueelle työpaikkoja ja elämää. Paiholan keskus ja nyt avautuva Kontioniemen keskus sijoittuvat rakennuksiin, jotka muuten jäisivät vaille käyttöä ja seisoisivat tyhjän panttina.

Asiaa kannattaa vielä harkita. Esimerkiksi Kangaslammilla on tyhjillään oleva vanhainkoti, jolle on erittäin vaikeaa keksiä uutta käyttötarkoitusta. Eikö vanha Kangaskoti sopisi jo kokonsakin puolesta mainiosti tällaiseen käyttöön. Vastaavia esimerkkejä löytyy varmasti kaikista Keski-Savon kunnista. Vastaanottokeskus vaikkapa Kangaslammilla tukisi toteutuessaan kaupan, julkisen liikenteen ja koulun säilymistä.

Aihe tarjoaa ilmeisen kohteen kaikenkarvaiselle populismille sekä suoranaiselle rasismille kalskahtavalle maahanmuuttopolitikoinnille. Tästä huolimatta Keski-Savosta pitää tarpeen vaatiessa löytyä uskallusta ottaa asia avoimeen ja asenteettomaan keskusteluun. Ainakin vaihtoehdot on hyvä kartoittaa.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License