Vaasa

Vaasan vastaanottokeskus avattiin maaliskuussa 2009. Se työllistää 12 henkilöä. 150-paikkainen yksikkö täyttyi kahdessa viikossa ja sen mahdollisesta laajentamisesta päätetään sisäministeriön ja kaupungin kesken.

Vaasan kaupunki vastusti syksyllä 2008 vastaanottokeskuksen perustamista. Kaupunki kuitenkin joutui taipumaan keskuksen ylläpitäjäksi, koska muuten SPR:n Vaasan ruotsinkielinen osasto olisi vastustuksesta huolimatta perustanut vastaanottokeskuksen yksinään.

Keskustelut, mielipiteet

Pohjalainen

Harri Leppälä: Onko nyt oikea aika ottaa pakolaisia? (24.11.2009)

Vaasan kaupunki lähetti työntekijöilleen syksyllä kirjeen, jossa kehotettiin etsimään erilaisia säästökohteita työpaikoilla. Kaupunginhallitus perusti tasapainotustoimikuntia, jotka pohtivat otsat hiessä säästöjä. Hyvin ovat pohtineetkin, tuloksena on kuuden miljoonan euron säästöt.

Veroprosenttia nostettiin puoli prosenttia. Sillä saadaan 4,5 miljoonan euron tulot. Ratkaisu on mielestäni oikea ja tasapuolinen kunhan samalla marssijärjestyksellä myös lasketaan veroprosenttia sitten kun siihen on varaa. 15 miljoonaa euroa on tavoite, jolla Vaasa pääsisi nollatulokseen. Sitä ei toki ole mahdoton toteuttaa, kunhan asiat hoidetaan oikein.

Mutta nyt kuuluu kummia! Tässä säästösuunnitelmien myllerryksessä esitetään Vaasaan viittäkymmentä pakolaista lisää. Tämä asia ei varmasti saa myötätuntoa vaasalaisilta veronmaksajilta.

Nyt saan varmasti palautetta, jossa kerrotaan, että kolme ensimmäistä vuotta pakolaisista maksaa Suomen valtio. Valtio maksaa mitä maksaa, mutta se ei riitä läheskään, kun lasketaan kaikki pakolaisten tarvitsemat palvelut, esimerkiksi erikoissairaanhoito.

Omien vanhusten hoidosta, lasten päivähoidosta ym. peruspalveluista etsitään väkisin säästöjä, mutta kun kyseessä ovat pakolaiset, ei olla köyhiä eikä kipeitä.

Nyt pitäisikin tarkastella täällä yli kolme vuotta olleita pakolaisia. Kuinka moni heistä elättää itsensä ja perheensä maksaen veroja niin kuin muutkin vaasalaiset?

Monelta taholta on todettu, että Vaasa on epäonnistunut kotouttamisessa. Näiden epäonnistumisten lisäksi ovat Vaasalle koituneet ongelmaksi pakolaiset, joita on yritetty kotouttaa mm. Oravaisissa. He muuttavat valtion avustuksen loputtua kaupungin elätettäviksi.

Päätös näistä viidestäkymmenestä uudesta pakolaisesta on lähipäivinä käsiteltävänä sosiaali- ja terveyslautakunnassa. Koska on kyse pakolaisista, asia tulee varmasti pikavauhtia kaupunginhallituksen kautta valtuustoon.

Toivottavasti asiassa tehdään vaasalaisten veronmaksajien kannalta järkevä ratkaisu.

Harri Leppälä Perussuomalaiset Vaasa

vaasalaisia.info

Pakolaiskysymys Vaasassa

Blogit

Octaviuksen ajatuksia: Demokratiaa Vaasan malliin (2.2.2009)

Uutiset

Ylen uutishaku: Vaasan vastaanottokeskukseen liittyvät Ylen uutiset

Pohjalainen: Turvapaikanhakijamäärät ennallaan Pohjanmaalla (17.12.2010)

Turvapaikkaa hakee kolmannes vähemmän ihmisiä kuin viime vuonna, uutisoi Yle tänään. Maahanmuuttoviraston ylitarkastaja Veikko Pyykkönen kertoo, että viime vuoden kuuden tuhannen turvapaikan hakijan sijaan tänä vuonna jäädään alle neljään tuhanteen.

Pohjanmaalla tilanne ei vielä ole muuttunut. Vastaanottokeskuksissa Vaasassa, Kristiinankaupungissa ja Oravaisissa paikat täyttyvät entiseen malliin.

Vaasassa ja Kristiinankaupungissa on 150 vastaanottopaikkaa, joihin neljästä maan keskuspaikasta siirretään turvapaikanhakijoita siinä järjestyksessä kuin paikkoja vapautuu. Oravaisissa paikkoja on 160.

Vaasan ja Kristiinankaupungin paikkamäärää on vastikään pienennetty, eikä uusia vähennyksiä ole näillä näkymin tulossa. Vaasassa oli Pyykkösen mukaan ennen 200 paikkaa ja Kristiinankaupungissa lähes 300.

Lue lisää lauantain Pohjalaisesta.

Yle: Vaasan turvapaikanhakijoiden odotussuma purkautamassa (22.10.2010)

Vaasan vastaanottokeskuksessa odottavien oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden suma on purkaantumassa. Tällä hetkellä kuntapaikkaa odottaa kymmenen henkilöä.

Runsas kuukausi sitten ilman kuntapaikkaa oli kolmekymmentä oleskeluluvan saanutta turvapaikanhakijaa. Vaasan vastaanottokeskuksessa on noin 150 turvapaikanhakijaa.

Koko maan vastaanottokeskuksissa on odottamassa yli 400 oleskeluluvan saanutta.

Yle: Ruuhka helpottaa Vaasan vastaanottokeskuksessa (3.9.2010)

Vaasan vastaanottokeskuksessa turvapaikanhakijoita ei ole enää juurikaan ylipaikoilla. Vastaanottokeskuksessa on tällä hetkellä 154 turvapaikanhakijaa, kun paikkoja on 150.

Vielä heinäkuussa ylipaikoilla oli parikymmentä henkilöä. Hakijoista 30 on saanut Suomesta oleskeluluvan, mutta heille ei ole löytynyt vielä kuntapaikkaa.

Vastaanottokeskuksen vastaavan ohjaajan Risto Hankosaaren mukaan ilman kuntapaikkaa olevien määrä on saatu pidettyä jo pitkään samana, vaikka uusia oleskelulupapäätöksiä tulee jopa päivittäin.

Yle: Vaasan vastaanottokeskus yhä täynnä (26.7.2010)

Turvapaikanhakijoiden määrä Suomessa on romahtanut viimevuotisesta ennätyslukemasta. Määrän arvioidaan putoavan parilla tuhannella. Turvapaikanhakijoiden määrän lasku ei näy Vaasan vastaanottokeskuksessa.

Tällä hetkellä Vaasassa asuu 170 turvapaikanhakijaa, kun vastaanottokeskuksen paikkaluku on 150. Vaasassa olevista turvapaikanhakijoista kolmekymmentä on saanut Suomesta myönteisen turvapaikkapäätöksen. Heille ei kuitenkaan ole löytynyt kuntapaikkaa.

Vastaanottokeskuksen johtaja Pia Pajunurmen mukaan näköpiirissä ei ole, että Vaasan vastaanottokeskuksen paikkamäärää oltaisiin vähentämässä.

Ennätysvuosi takana

Turvapaikanhakijoiden määrä on romahtanut viimevuotisesta ennätyslukemasta. Viime vuonna hakijoita oli peräti kuusi tuhatta, kun tänä vuonna hakijoita ennustetaan olevan vain neljä tuhatta. Myös alaikäisiä hakijoita on entistä vähemmän.

Turvapaikanhakijoiden määrä vaihtelee vuosittain tuhansilla suuntaan tai toiseen riippuen maailman kriiseistä.

Pohjalainen: Pohjalainen: Kymmeniä lisäpaikkoja karsittu Vaasan vastaanottokeskuksesta (7.4.2010)

Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksista aiotaan vähentää tuhansia paikkoja viime vuoden äkillisen lisäyksen jälkeen. Yhdenkään keskuksen lopettamispäätöstä ei kuitenkaan ole vielä tehty.

Vaasan vastaanottokeskuksesta on vähennytty 50 hätämajoituspaikkaa tämän kuun alusta alkaen. Vaasan vastaanottokeskuksen johtaja Pia Pajunurmi sanoo, ettei kyse ole kriisistä tai keskuksen alasajosta.

- Nyt palataan normaaliin päiväjärjestykseen. Tällä hetkellä ja toistaiseksi vastaanottokeskus toimii alkuperäisillä 150 vakituisella paikalla.

- Olemme käyneet asiasta neuvottelut ministeriön kanssa yhteisymmärryksessä.

Pajunurmen mukaan myös muista vastaanottokeskuksista lakkautetaan niiden lisäpaikat. Se johtuu siitä, että Suomeen hakeutuvien turvapaikanhakijoiden määrä on tänä vuonna selvästi vähentynyt.

- Viime vuonna turvapaikanhakijoita oli 6000, mutta tänä vuonna heitä tulee arviolta vain 4000, sanoo ylitarkastaja Veikko Pyykkönen Maahanmuuttovirastosta.

Pajunurmen mukaan vähentynyt paikkatarve johtuu myös siitä, että turvapaikanhakijoiden asioiden ja tilanteen käsittely on nopeutunut kaikin puolin.

- Nykyisin prosessi sujuu neljässä, viidessä kuukaudessa, kun aikaisemmin se saattoi kestää jopa vuoden.

Yle uutisoi eilen, että vastaanottokeskuksia oltaisiin ajamassa alas.

- Sellaisesta ei ole ainakaan vielä keskusteltu. Kysymys on pelkästään siitä, että toimintaa täytyy sopeuttaa sopivaksi turvapaikanhakijoiden määrään nähden. Teemme parhaillaan tätä vuotta koskevia suunnitelmia, ja ne valmistuvat huhti-kesäkuussa, Pyykkönen sanoo.

Vaasaan saapuu tällä hetkellä pääasiassa somalialaisia, irakilaisia ja tsetseenialaisia turvapaikanhakijoita. Heidät sijoitetaan ympäri kaupunkia sijaitseviin vapaisiin asuntoihin.

Yle: Vaasan vastaanottokeskus käyttää jo hätämajoituskapasiteettia (21.12.2009)

Viime viikkojen aikana vastaanottokeskukseen on tullut mm. bulgaareja. Keskuksen peruspaikat ovat täynnä. Nyt on turvauduttu jo hätämajoituskapasiteettiinkin.

Vaasan vastaanottokeskus on täyttymässä turvapaikanhakijoista.Tällä hetkellä käytössä on jo puolet hätämajoituskapasiteetista, sillä 150 peruspaikkaa on täynnä.

Viime viikolla Vaasaan saapui vajaa kaksikymmentä bulgaaria. Tänään Helsingistä saapui kymmenisen turvapaikanhakijaa Somaliasta ja Afganistanista.

Vaasan vastaanottokeskuksen johtaja Pia Pajunurmi kertoo, että Suomeen on tullut bulgaareja viime viikolla runsaasti ja heitä tuli myös Vaasaan suoraan.

- Usein juhlapyhien aikaan jostain syystä tulee väkeä, että nyt Helsinkiin tehdään tilaa näihin transit-keskuksiin, kertoo Pajunurmi.

Kaupunginhallitus: Vaasan vastaanottokeskuksen majoituskapasiteetin lisääminen - TE-keskuksen selvityspyyntö (7.12.2009)

Käytännössä
tämä tarkoittaa sitä, että mikäli ministeriö pyytää tilapäistä majoituskapasiteetin lisäystä
hakijamäärän oleellisesti lisäännyttyä, vastaanottokeskus voi majoittaa 50 hakijaa
viiteen asuntoon. Lisämajoituskapasiteetin käyttöönotto edellyttää yhden ohjaajan
palkkaamista ja lisämäärärahan varaamista palkkakustannuksiin ja vuokriin. Valtio
korvaa kaikki kustannukset. Katetun lisämäärärahan tarve on 381 000 euroa. Määräraha-
asia käsitellään, mikäli lisämajoituskapasiteetti otetaan käyttöön.

Yle: Vaasa pitänee vastaanottokeskuksen paikkamäärän ennallaan (5.12.2009)

Tällä hetkellä keskus on 150-paikkainen. Suunnitelmissa ei ole kasvattaa keskuksen majoituskapasiteettia nykyisestä.

Vaasa on pitämässä vastaanottokeskuksen paikkamääränsä ennallaan. Sosiaali- ja terveyslautakunta on ehdottanut, ettei vastaanottokeskuksen majoituskapasiteettia nosteta.

Mikäli tulijamäärä selvästi lisääntyy, voidaan apuna käyttää hätämajoitussuunnitelmaan kuuluvia asuntoja. Vaasan kaupunginhallitus päättää asiasta maanantain kokouksessaan.

Vaasan vastaanottokeskus täynnä

Vaasan vastaanottokeskus aloitti toimintansa uudestaan kuluvan vuoden helmikuussa. Keskuksessa on 150 paikkaa.

Hajautetulla mallilla toimivan keskuksen kaikki paikat ovat täynnä. Somalit ja irakilaiset ovat keskuksen suurimmat kansalaisuusryhmät.

Yle: Vaasan vastaanottokeskuksen paikkamäärä pysynee ennallaan (25.11.2009)

Vaasaan avattiin alkuvuonna uudestaan turvapaikanhakijoille vastaanottokeskus. Keskuksessa on paikkoja 150.

Sisäasiainministeriö on pyytänyt Vaasan kaupunkia selvittämään mahdollisuuksia lisätä majoituskapasiteettia 50 paikalla.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Juha Karvala esittää kuitenkin sosiaali- ja terveyslautakunnalle, ettei kapasiteettia lisättäisi. Mikäli tulijamäärä oleellisesti lisääntyy, voitaisiin apuna käyttää hätämajoitussuunnitelmaan kuuluvia asuntoja.

Sosiaali- ja terveyslautakunta pohtii asiaa tänään keskiviikkona.

Pohjalainen: Pakkopuuro ei pysäytä turvapaikkakiertolaisuutta (20.9.2009)

Pohjalainen: Rytinällä aloittanut Vaasan vastaanottokeskus on täynnä (31.3.2009)

Vaasan uudessa vastaanottokeskuksessa on tällä hetkellä 154 turvapaikanhakijaa. Suurin osa heistä on Afganistanista, Irakista ja Somaliasta.
Kaksi kuukautta sitten toimintansa aloittaneen Vaasan vastaanottokeskuksen kaikki paikat ovat täynnä.
- Ne täyttyivät kahdessa viikossa. Meille tuli kolme bussilastillista turvapaikanhakijoita Närpiöstä ja Savosta, missä he olivat Helsingin vastaanottokeskuksen hätämajoitustiloissa. Lisäksi on saapunut joitakin yksittäisiä hakijoita, kertoo vastaanottokeskuksen johtaja Pia Pajunurmi.
Turvapaikanhakijat on sijoitettu tyhjiin vuokra-asuntoihin ympäri kaupunkia kuten Gerbyhyn, Isolahteen, Ristinummelle, Vanhaan Vaasaan ja Teeriniemelle.
Pajunurmen mukaan keskuksen toiminta on käynnistynyt rytinällä ja lujaa on menty koko ajan.
- Kaikki on sujunut kuitenkin yllättävän hyvin, sanoo ulkomaalaisohjaaja Risto Hankosaari.

Yle: Vaasan vastaanottokeskus täyttynyt nopeasti (17.3.2009)

Vaasan uuden vastaanottokeskuksen tilat ovat täyttyneet nopeasti äärilleen. Helmikuussa avattu 150-paikkainen turvapaikanhakijoita ja pakolaisia vastaanottava yksikkö täyttyi avaamisen jälkeen kahdessa viikossa.

Paikkoja ei myöskään vapaudu riittävän nopeasti tarvitseville.

Vaasan vastaanottokeskuksen projektipäällikön Piia Pajunurmen mukaan laajennus olisi heti alkuun tarpeen, mutta asiasta päättävät ministeriö ja Vaasan kaupunki.

Yle: Turvapaikanhakijat saapuivat Vaasaan (11.2.2009)

Ensimmäiset turvapaikanhakijat on asutettu Vaasaan. Vastaanottokeskukseen saapui maanantaina 39 henkilön ryhmä. Heidät on asutettu vuokra-asuntoihin eri puolelle kaupunkia.

Vaasaan saapuneiden turvapaikanhakijoiden joukossa on useita eri kansallisuuksia, eniten somaleja, irakilaisia ja venäläisiä. Kymmenkunta hakijoista on yksinäisiä miehiä ja naisia. Loput ovat perheitä.

Vaasan vastaperustetussa vastaanottokeskuksessa on vilskettä, sillä seuraava turvapaikanhakijoiden ryhmä saapunee kaupunkiin jo ensi viikon alkupuolella.

Pohjalainen: Vaasan vastaanottokeskusta olisi jo tarpeen laajentaa (28.1.2009)

Vaasan kaupunki saattaa saada hyvinkin pian sisäministeriöltä kyselyn valmiudestaan perustaa lisäpaikkoja helmikuussa avattavaan turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseen.

Erikoissuunnittelija Susanna Mäki-Karvia Pohjanmaan TE-keskuksesta uskoo, että ministeriö on asialla jo aivan lähiaikoina. Vaasan keskuksesta on kaavailtu 150-paikkaista. Ministeriön kiireen taustalla on huutava pula vastaanottopaikoista.

Vaasan sosiaali- ja terveysjohtaja Juha Karvala kuulee Vaasan keskuksen laajennuspaineista ensimmäistä kertaa. Hän suhtautuu asiaan kriittisesti.

- Tuntuu, että 150 olisi sopiva määrä tämän kokoiselle kaupungille. Saattaa olla, että suuremmasta määrästä tulee vaikeuksia. Asiaa pitää selvitellä, jos se tulee ajankohtaiseksi.

Yle: Vaasaan avattava vastaanottokeskus täynnä (23.1.2009)

Uusi turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus pyritään avaamaan mahdollisimman pian. Tarkoituksena on, että keskus avautuisi jo helmikuussa.

Vaasan vastaanottokeskuksen paikoista on käytännössä täynnä jo yli puolet. Paikkoja keskuksessa tulee olemaan 150.

Maahanmuuttajatyön johtaja Mirja Törmä kertoo, että keskukseen tulevia turvapaikanhakijoita on jouduttu hätämajoittamaan. Muun muassa maanantaina saapuu Närpiöön 55 pakolaista, jotka siirtyvät Vaasaan keskuksen avauduttua.

Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen henkilökuntaa rekrytoidaan parhaillaan, johtajaksi on valittu Pia Pajunurmi. Pajunurmi työskenteli kaksi vuotta sitten lopetetussa Vaasan vastaanottokeskuksessa.

YLE: Vastaanottokeskukseen kymmenkunta virkaa (13.1.2009)

YLE: Vaasaan sittenkin vastaanottokeskus (10.12.2008)

Kaupunki ehti jo kertaalleen tyrmätä vastaanottokeskuksen perustamisen.

Sen jälkeen SPR suunnitteli ryhtyvänsä turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen ylläpitäjäksi. Nyt kaupungin mieli on muuttunut.

-Katsottiin paremmaksi vaihtoehdoksi, että kaupunki on vastaanottokeskuksen ylläpitäjä. Kaupungilla on siihen pitkä kokemus ja tietoa. Kaupunki vastaa myös turvapaikanhakijoille järjestettävistä oheispalveluista, sanoo sosiaalijohtaja Juha Karvala.

Ilkka: Vaasaan perustetaan vastaanottokeskus (10.12.2008)

Yle: Vastaanottokeskuksen perustamiselle vaaditaan ehtoja (9.12.2008)

Keskuksen perustamista käsitellään uudelleen Vaasan sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksessa tänään. Ehtona toiminnan aloittamiselle on vähintään kolmevuotinen sopimus ja 30 paikan perusvalmiuden säilyttäminen.

Yle: Vastaanottokeskus saattaa sittenkin tulla Vaasaan (4.12.2008)

Sosiaali- ja terveysjohtaja muutti mielensä ja onkin nyt perustamisen kannalla. Toiminta voisi alkaa jo ensi vuonna.

Vaasan sosiaali- ja terveysjohtaja Juha Karvala on muuttanut mieltään Vaasan vastaanottokeskus-asiassa.

Karvala esittää ensi viikolla kokoontuvalle sosiaali- ja terveyslautakunnalle, että kaupunkiin voitaisiinkin perustaa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus.

Yle:Vaasa haluaa aloittaa neuvottelut vastaanottokeskuksesta (24.11.2008)

Neuvotteluja aloittamista perustellaan Vaasan kaupungin vastaanottotyön osaamisella, vapailla asunnoilla ja työpaikoilla. Asia jäi pöydällä lautakunnan kokouksessa viime viikolla.

Vaasa haluaa aloittaa neuvottelut turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskustoiminnan aloittamisesta. Apulaiskaupunginjohtaja Kristiina Stenman esittää asiaa tänään kokoontuvalle kaupunginhallitukselle. Neuvottelujen aloittamista perustellaan muun muassa Vaasan kaupungin vastaanottotyön osaamisella, vapailla asunnoilla sekä syntyvien työpaikkojen määrällä. Vaasan sosiaali- ja terveyslautakunta jätti asian pöydälle kokouksessaan viime viikolla.

Mikäli neuvottelut Pohjanmaan TE-keskuksen kanssa aloitetaan, tuodaan vastaanottokeskuksen talousarvio hallinnolliseen käsittelyyn katettuna lisämäärärahaehdotuksena.

Yle: Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus pöydälle (19.11.2008)

SPR on suunnitellut vastaanottokeskuksen perustamista Vaasaan, mutta sosiaali- ja terveyslautakunta ei ainakaan vielä asetu hankkeen taakse.

Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen perustaminen jäi pöydälle eilisessä Vaasan sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksessa.

Vaasan sosiaalijohtaja Juha Karvala esitti kokoukselle, että tässä vaiheessa ei Vaasan alueelle perustettaisi vastaanottokeskusta. Suomen Punaisen Ristin Vaasan ruotsinkielinen osasto on suunnitellut vastaanottokeskuksen perustamista Vaasaan.

Yle: Vaasan sosiaalijohtaja vastustaa vastaanottokeskusta (18.11.2008)

Turvapaikan hakijoiden vastaanottokeskusta suunnittelee Vaasaan Suomen punaisen ristin ruotsinkielinen osajärjestö.Sosiaali- ja terveyslautakunta käsittelee asiaa tänään tiistaina.

Vaasan sosiaalijohtaja Juha Karvala vastustaa turvapaikan hakijoiden vastaanottokeskuksen perustamista. Karvala esittää sosiaali- ja terveyslautakunnalle, että tässä vaiheessa ei Vaasan alueelle perustettaisi vastaanottokeskusta.

Karvalan esityksen mukaan asiaan voidaan palata ensi vuoden jälkeen. Tällöin on kokemuksia kaupungin pakolaiskiintiön nostosta.

Finlands Röda Kors on suunnitellut vastaanottokeskuksen perustamista Vaasaan.

Yle: Turvapaikan hakijoiden vastaanottokeskus sittenkin Vaasaan (14.11.2008)

Sisäministeriö ja SPR käyvät neuvotteluja turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen perustamisesta Vaasaan. Mikäli sopimus syntyy, voidaan ovet avata jo lähiaikoina.

Sisäministeriö haluaa avata vastaanottokeskuksen Vaasaan. Vasabladetin mukaan neuvottelut vastaanottokeskuksesta ovat käynnissä Te-keskuksen ja Punaisen Ristin kanssa.

Vastaanottokeskukseen tulisi 150 paikkaa ja sitä hallinnoisi Punainen Risti, kertoo Vasabladet. Mikäli kaikki sujuu hyvin, voidaan vastaanottokeskuksen ovet avata jo muutaman viikon sisällä.

Vaasan edellisen vastaanottokeskuksen ovet suljettiin pari vuotta sitten. Nyt pakolaisten virta Suomeen on kasvanut ja tarve vastaanottokeskusten perustamiselle on kasvanut.

Asiakirjat, dokumentit

Vaasan kaupungin sivut

Asiakirjahaku: Vaasan kaupungin toimielinten esityslistat ja pöytäkirjat

Kaupunginhallitus: Vaasan vastaanottokeskuksen majoituskapasiteetin lisääminen / TE-keskuksen selvityspyyntö (7.12.2009)

Erityisasiantuntija Leif Sand, leif.sand(at)vaasa.fi

Selvityspyyntö
Sisäasiainministeriön maahanmuutto-osasto pyytää Pohjanmaan TE-keskusta ja Vaasan
kaupunkia selvittämään mahdollisuudet lisätä Vaasan vastaanottokeskuksen majoituskapasiteettia.
Pohjanmaan TE-keskus ehdottaa, että Vaasan kaupunki selvittää
mahdollisuudet lisätä majoituskapasiteettia 50 paikalla ja laatii TE-keskukselle päivitetyn
toimintasuunnitelman ja talousarvion tarvittavista muutoksista.

Vastaanottokeskuksen nykytilanne
Vaasaan perustettiin ensimmäinen vastaanottokeskus Suomen Punaisen Ristin ruotsinkielisen
osaston toimesta vuonna 1990. Vuonna 1993 vastaanottokeskus siirtyi
kaupungin alaisuuteen. Toiminta lakkautettiin 31.12.2006 turvapaikanhakijoiden tuntuvan
vähenemisen takia.

Sisäasiainministeriö ilmoitti 16.12.2008 Pohjanmaan TE-keskukselle, että se voi tehdä
sopimuksen vastaanottotoiminnasta Vaasan kaupungin kanssa siten, että sopimus on
voimassa vuoden 2010 loppuun, minkä jälkeen sopimus on voimassa vuoden irtisanomisajalla.
Vastaanottokeskus toimisi hajautetulla mallilla, jossa hakijat majoitetaan
vuokra-asuntoihin.

Vaasan vastaanottokeskus aloitti toimintansa 1.2.2009. Tällä hetkellä vastaanottokeskus
on kunnallinen 150-paikkainen turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus, joka
toimii hajautetulla mallilla.

Vuonna 2008 Suomesta haki turvapaikkaa ennätyksellinen määrä ihmisiä, yli 4000.
Kuluvana vuonna hakijoiden määrän arvioidaan nousevan 6000:een. Vaasan vastaanottokeskuksen
kaikki paikat ovat täynnä, ja somalit ja irakilaiset ovat suurimmat kansalaisuusryhmät.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan vastaus
Sosiaali- ja terveyslautakunta on kokouksessaan 25.11.2009 päättänyt ehdottaa kaupunginhallitukselle,
että vastaanottokeskuksen majoituskapasiteettia ei nosteta, vaan
käytetään lisämajoituskapasiteettina vastaanottokeskuksen hätämajoitussuunnitelman
mukaista resurssia. Kiinteistö Oy Pikipruukin kanssa on sovittu, että siltä saadaan tarvittaessa
viisi asuntoa lisämajoitusta varten lyhyelläkin varoitusajalla. Käytännössä
tämä tarkoittaa sitä, että mikäli ministeriö pyytää tilapäistä majoituskapasiteetin lisäystä
hakijamäärän oleellisesti lisäännyttyä, vastaanottokeskus voi majoittaa 50 hakijaa
viiteen asuntoon. Lisämajoituskapasiteetin käyttöönotto edellyttää yhden ohjaajan
palkkaamista ja lisämäärärahan varaamista palkkakustannuksiin ja vuokriin. Valtio
korvaa kaikki kustannukset. Katetun lisämäärärahan tarve on 381 000 euroa. Määräraha-
asia käsitellään, mikäli lisämajoituskapasiteetti otetaan käyttöön.

Apulaiskaupunginjohtaja KS
Kaupunginhallitus päättää ilmoittaa Pohjanmaan TE-keskukselle:
Vaasan vastaanottokeskuksen majoituskapasiteettia ei lisätä. Mikäli hakijoiden määrä
oleellisesti lisääntyy ja sisäasiainministeriö esittää Vaasan kaupungille pyynnön lisämajoituksesta,
majoitetaan 50 hakijaa hätämajoitussuunnitelman mukaisesti.

Sopimus turvapaikanhakijoiden vastaanoton järjestämisestä ja kustannusten korvaamisesta (doc)

SOPIJAOSAPUOLET

Pohjanmaan työvoima- ja elinkeinokeskuksen työvoimaosasto (TE-keskus) ja Vaasan kaupunki (jäljempänä kaupunki)

SOPIMUKSEN KOHDE

Vaasan kaupunki ja TE-keskus sopivat tällä sopimuksella turvapaikanhakijoiden ja tilapäistä suojelua saavien vas­taanot­topal­velujen järjestämi­sestä ja kustannusten kor­vaamisesta.

Vaasan kaupunginhallituksen pöytäkirja 22.12.2008

Toimenpiteet kirjeiden johdosta
 
Turvapaikanhakijoiden voimakas kasvu, Vaasan kaupungin maine erinomaisena vastaanottotyön osaajana, vapaiden asuntojen riittävyys sekä syntyvien uusien työpaikkojen määrä ovat hyviä syitä aloittaa neuvottelut valtion kanssa Vaasan kaupungin ylläpitämän vastaanottokeskustoiminnan aloittamisesta.

Liitteet

sotela 091208 § 151, ote
Kirje sosiaali- ja terveyslautakunnalle, Törmä
vok - sopimusehdotus
VOK HENKILÖKUNTA (2)
Sisäasiainministeriön kirje 161208, liite

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License