Urjala

Urjalan valtuusto päätti 16.3. kokouksessaan hyväksyä vastaanottokeskuksen sijoittamisen alueelleen. Vielä edellisellä viikolla valtuuston puheenjohtaja Paula Virtanen ei nähnyt asian käsittelyä valtuustossa tarpeelliseksi. Kuukausi aiemmin Urjalan torjui vastaanottokeskuksen sijoittamisen Puolimatkan koululle perusteluinaan Urjalan heikko talous ja pieni väestöpohja.

Uutiset

Liitosselvityksille ei - pakolaisille kyllä (17.3.2009)

Urjala korjaa mainettaan. Valtuusto otti pakolaiskeskushankkeen ylimääräisenä asiana esille ja päätti äänin 19 – 8 suhtautua myönteisesti vastaanottokeskuksen perustamiseen. Kunnanhallitus oli aiemmin hylännyt yksimielisesti hankkeen. Kokoomuksen ryhmän nimissä asian otti yllätysvetona esiin valtuutettu Tapio Paija (kok.).

Radio 957: Urjala näyttämässä vihreää valoa pakolaiskeskukselle (17.3.2009)

Urjalan kunnanvaltuusto pyörsi eilen päätöksensä alueelle suunnitellusta ja jo kertaalleen torjutusta pakolaiskeskuksesta.

Vastaanottokeskuksen toivotaan kohentavan Urjalan työllisyystilannetta, sillä se toisi kuntaan ainakin 15 työpaikkaa.

YLE: Urjala jatkaa omaa polkuaan (17.3.2009)

[…]
Suuntautumispohdintojen lisäksi Urjalan valtuusto päätti maanantaina hyväksyä turvapaikanhakijoiden yksikön sijoittumisen alueelleen.

Forssan Lehti: "Asiaan voidaan palata, kun ajat muuttuvat" (10.3.2009)

Valtuuston puheenjohtaja ei näe valtuustokäsittelyä tarpeelliseksi

Keskustelu turvapaikanhakijoiden keskuksen perustamisesta Urjalaan käy kylillä kuumana. On kuitenkin epävarmaa, tuodaanko asia kunnanvaltuuston käsittelyyn.

Valtuusto kokoontuu ensi viikon maanantaina 16.3., ja päätökset esityslistaan otettavista asioista tekee kunnanvaltuuston puheenjohtaja Paula Virtanen (kesk.).
- En näe tällä hetkellä valtuustokäsittelyä tarpeellisena, vaikka toki tiedän, että asiasta puhutaan. Ainahan on mahdollista, että se nousee keskusteluun jonkun valtuutetun aloitteesta kokouksessa, Paula Virtanen sanoo.

Virtanen vetoaa ennen kaikkea kunnan heikkoon taloudelliseen tilanteeseen, heikentyneeseen työllisyyteen ja sitä kautta kohoaviin sosiaalimenoihin.
- Kyllä meidän on pidettävä tässä tilanteessa huolta ennen kaikkea omista kuntalaisista. Eikä tämä ole rasismia, vaan realismia. Asiaan voidaan palata, kun ajat muuttuvat.
- Olen seurannut tiiviisti turvapaikanhakijoiden keskusten perustamista eri puolille valtakuntaa. Kuntien suhtautuminen on ollut yleisesti varauksellista. Jos keskukset olisivat kunnalle taloudellisesti tuottavia, kai niiden perustaminen olisi helpompaa.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Ilkka Vuori (kok.) on ehdottanut, että keskustelu turvapaikanhakijoiden keskuksesta otettaisiin ensi viikon valtuuston esityslistalle.

Aamulehti: Lasten turvakodista kuuma vääntö Mänttä-Vilppulassa (8.3.2009)

[…]
Mänttä-Vilppulan lisäksi turvakoteja on vireillä Tampereella Hervantaan tai Härmälään, Ruovedellä Ruhalaan ja mahdollisesti asia nousee esille uudelleen Urjalassa.

Orivedellä oli tilapäinen vastaanottopaikka, joka lopetti hiljattain. Urjalan kunnanhallitus hylkäsi turvakodin perustamisen 30-40 lapselle Puolimatkan koululle helmikuussa.
[…]

Forssan Viikkouutiset: Turvapaikkakeskuksen lobbaukselle tyrmäys

Urjalalle tarjotaan tulevaisuutta. Kunnan väestössä nuorten osuus kasvaa ja hoitosuhde muuttuu paremmaksi. Elinvoima, toimeliaisuus ja vetovoima lisääntyvät, myös työvoima lisääntyy. Peruskoulu ja lukio erikoistuvat monikulttuurisuuteen ja saadaan kansainvälisen työn ammattilaisia.

Kaikki tämä – eikä maksa mitään. Valtio korvaa kustannukset. Kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, mutta eiväthän TE-keskuksen maahanmuuttoasiantuntija Pirjo Pajunen ja SPR:n Hämeen piirin toiminnanjohtaja Silja Vilmi-Koskinen pitäneet valistustilaisuutta Urjalan valtuutetuille valehdellakseen.

Kaikki tämä on mahdollista alaikäisten turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen avulla, jos se saadaan pitäjään, Puolimatkan entisen koulu tiloihin, kuten virkamiestyönä on hanketta valmisteltu.

Mutta, mutta… Urjalan kunta on hallituksensa mielestä niin köyhä, ettei sillä ole varaa turvapaikanhakijoihin, ei edes siinä tapauksessa, ettei suoranaisia kustannuksia tulisi. Hallitus päätti yksimielisesti tyrmätä hankkeen. Kunta ei ole mukana. Käytännössä se tarkoittanee, että TE-keskus ja SPR eivät lähde viemään projektia enää eteenpäin Urjalassa.

Samana iltana Hämeenlinnan kaupunginhallitus käsitteli Lammille perustettavan turvapaikkakeskuksen kohtaloa. Se totesi, että hanke ei jää kiinni ainakaan kaupungista, vaan kaupunki lupaa edistää hankkeen perustamista ja järjestää tukitoimet yhteistyössä SPR:n kanssa, joka kantaa päävastuun toiminnasta. Tarkoitus on myös seurata vastaanottokeskuksen vaikutuksia alueella ja ennakoida mahdolliset haitat.

Punkalaitumella on totuttu Onnistuminen edellyttää melkoista yksimielisyyttä. Pakolaisvastaisuus murentaa hyvätkin yritykset. Tämä oli yksi niitä neuvoja, joita saatiin naapurikunnasta Punkalaitumelta, jossa pakolaisten vastaanottokeskuksesta on kokemusta. Luottamusmiehistä ani harva on tutustunut Punkalaitumen keskuksen toimintaan. Viranhaltijoista sentään kunnanjohtaja Hannu Maijala ja sivistystoimenjohtaja Jukka Oksa ovat ottaneet selvää naapurien kokemuksista.

Asiantuntija Pirjo Pajunen kertoi, että tiedotus kantaväestölle on yksi ratkaiseva tekijä.

–Yhteisöissä esiintyy aina ihmisiä, jotka kokevat oman asemansa epävarmaksi ja joiden mielestä on kiva ottaa luulot pois sellaiselta, joka on vielä huonommassa asemassa.

Pajusella oli kerrottavana Punkalaitumelta vielä sellainenkin opettajan lausuma, jossa tämä totesi, että on yllättävää kuinka vaikeista oloista lähtenyt, ilman vanhempiaan Suomeen tullut nuori kaiken menettämisen jälkeenkin on niin innokas oppimaan ja käymään koulua, kun toisaalta osa suomalaisista peruskoulun oppilaista on täysin vailla mielenkiintoa mihinkään opiskeluun ilman haaveita ja tavoitteita.

Aamulehti: Tursalaiset ja naapurit ottaisivat turvakodin (18.2.2009)

[…]
Urjalan kunnanhallitus otti kielteisen kannan vastaanottokotiin. Hanketta ei silti ole haudattu.

Urjalalainen yrittäjä Aarne Jussila osti viime vuonna lakkautetun Puolimatkan kyläkoulun. Hän aikoo joka tapauksessa tarjota kouluaan viranomaisille turvapaikanhakijoiden harjoittelupaikaksi ja koulutukseen.

Käytännön toiminnan hallinnointi ja rahaliikenne voisi mennä SPR:n kautta. Ainakin tämä oli kunnalle tarjotussa sopimuksessa yhtenä mahdollisuutena.

- Koulu olisi muutettavissa kuukaudessa vastaanottokodiksi. Luokkiin pitää tehdä seiniä makuuhuoneille, hän hahmottelee.
[…]

Aamulehti: Urjala teki stopin: Turvapaikkaa hakeville lapsille ei vastaanottokotia (17.2.2009)

Urjalan Puolimatkan koululle ei perusteta vastaanottokotia turvapaikkaa hakeville lapsille.

Kunnanhallitus keskusteli asiasta vilkkaasti maanantai-illan kokouksessaan, mutta päätyi kielteiselle kannalle. Myös valtuustoryhmät olivat koolla ennen kokousta.

- Näin siinä valitettavasti kävi, että Urjalan kunta ei ole kiinnostunut tällaisesta vastaanottokodista, toteaa kunnanjohtaja Hannu Maijala.

Perusteluina kielteiselle päätökselle olivat kunnan heikko talous ja pieni väestöpohja. Koulun sijaintia eli Puolimatkan kylää Urjalan Tursassa pidettiin myös liian syrjäisenä paikkana lapsille.

Esityksen mukaan tyhjäksi jääneelle Puolimatkan koululle olisi avattu 30-40-paikkainen ryhmäkoti tai tukiasuntoyksikkö turvapaikan hakijoille.

Kunnanjohtaja Maijala on pahoillaan, että hankkeen valmistelu tyssäsi alkuunsa. Vastaanottokoti olisi työllistänyt vähintään 15 henkeä.

- Olisin toivonut toisenlaista ratkaisua. Ne työpaikat olisivat olleet tarpeen pienessä kunnassa, miettii Maijala.

Valtio olisi korvannut vastaanottokodin kustannukset kunnalle sataprosenttisesti.

Aamulehti: Urjalaan ehkä vastaanottokoti (13.2.2009)

Urjalan tyhjäksi jääneeseen Puolimatkan kouluun saattaa muuttaa kevään aikana alaikäisiä turvapaikanhakijoita. Jos kunnanhallitus ottaa maanantaina myönteisen kannan, asian valmistelua jatketaan.

Vastaavaa turvakotia suunnitellaan myös Mänttä-Vilppulassa.

Urjalan Tursassa sijaitsevalle Puolimatkan koululle mahtuu turvapaikkaa hakeville lapsille 30-40-paikkainen ryhmäkoti tai tukiasuntoyksikkö.

- Toiminta työllistäisi vähintään 15 henkilöä, ja se olisi tietenkin hieno asia. Muutenkin kodilla olisi piristävä vaikutus, sillä se ostaisi tuotteita ja palveluita paikallisilta yrityksiltä, kunnanjohtaja Hannu Maijala sanoo.

Koti työllistäisi pääasiassa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia sekä keittäjä-siistijän.

Maijala ei osaa ennakoida, millaisen kannan kunnanhallituksen jäsenet ottavat asiaan.

- Ratkaisevaa on varmasti uusien työpaikkojen syntyminen sekä kustannusten korvaaminen eli se, ettei kunnalle tule lisäkuluja. Varmasti myös asenne ulkomaalaisiin vaikuttaa. Jos kunnanhallitus on kielteinen, valmistelu lopetetaan, Maijala toteaa.

Urjalalta, kuten muiltakin kunnilta, kysyttiin jo viime vuoden puolella kiinnostusta vastaanottaa maahanmuuttajia. Ongelmana oli alussa se, että kunta oli myynyt tarkoitukseen sopivat kiinteistöt.

Puolimatkan koulun ostanut yritys ilmoitti kuitenkin olevansa halukas vuokraamaan kiinteistön turvakodiksi.

Taloon on suunnitteilla lomahotelli.

- Koulu on hyvässä kunnossa, mutta siihen tehdään muun muassa sprinklaukset, Maijala tietää.

Tursa on kaukana Urjalan keskustasta, mutta sen etuna on Punkalaitumen läheisyys. Punkalaitumella on vastaanottokoteja niin lapsille kuin aikuisille, ja niiden läheisyys koetaan eduksi.

- Kävin torstaina Punkalaitumella kysymässä kokemuksia, jotka vaikuttivat suurelta osin myönteisiltä, kunnanjohtaja Maijala sanoo.

Jos Puolimatkan koulusta tulee turvakoti, sitä hallinnoisi SPR, joka ostaisi tarvittavat palvelut Urjalan kunnalta.

Turvapaikkapäätöstä odottaville lapsille pitää järjestää kielikoulutusta ja perusopetusta. Peruskouluiän ylittäneille järjestetään kielikoulutusta sekä muita opintomahdollisuuksia.

- On hyvin tärkeää, että opetus saadaan käyntiin heti lasten saapuessa paikkakunnalle.

- En vielä osaa sanoa, löytyisikö sopivia opettajia omasta henkilökunnasta vai pitääkö etsiä ulkopuolisia, kunnanjohtaja Maijala sanoo.
[…]

Yle: Pirkanmaan turvapaikat vähissä (9.2.2009)

TE-keskus esittää useita turvapaikanhakijoiden vastaanottoyksiköitä. Tilapulan vuoksi paikoista lienee tulossa pieniä ja erikoistuneita.

Pirkanmaan työvoima- ja elinkeinokeskus toivoo kuntiin lisää turvapaikanhakijoiden vastaanottoyksiköitä.

TE-keskus esittää paikkoja Tampereelle, Urjalaan ja Mänttä-Vilppulaan.

Pirkanmaalla on tällä hetkellä sijoituspaikka noin 120 turvapaikanhakijalle. Määrä on varsin pieni alueen väkilukuun ja kokoon nähden.

TE-keskuksen maahanmuuttoasiantuntija Pirkko Pajunen sanoo, että tilaongelmien vuoksi Pirkanmaalle suunnitellaan lähinnä pieniä alaikäisiin keskittyviä yksiköitä.

Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus suljettiin vasta noin vuosi sitten mm. Tampereella, koska tarvitsijoiden määrän maailmalla kuviteltiin vähentyneen.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License