Turku (uudet)

Turun satamaan aiotaan perustaa uusi vastaaottokeskus 40 turvapaikanhakijalle. Rakennus on entinen merimieskirkko Satamakadulla.

Uutiset

Yle: Turun vastaanottokeskus laajenee (18.5.2009)

Varsinais-Suomen Työ- ja Elinkeinokeskus ja Punainen Risti hankkivat lisätiloja turvapaikanhakijoille tarkoitettujen vastaanottokeskusten käyttöön. Uusia kohteita on löytynyt Turusta ja Paimiosta.

Turun Pansiossa sijaitsevan vastaanottokeskuksen läheisyydestä vuokrataan kerrostalo, josta saadaan noin 50 majoituspaikkaa.

Vastaanottokeskustoimintaan on tarkoitus valjastaa myös Paimion motelli. Jos aiesopimus vahvistuu, motellin 200 paikkaa olisivat käytössä ensi syksynä.

Lisätilaa tarvitaan, sillä turvapaikanhakijoiden määrä on kasvussa ja käsittelyajat venyvät, kertoo TE-keskuksen maahanmuuttoasiantuntija Kalle Myllymäki.

Sen sijaan Naantalissa tarjolla olleen Hotelli Unikeon hyödyntämisestä on luovuttu. Myllymäen mukaan Paimion motelli on sijainniltaan ja toiminnoiltaan vastaanottokeskustarkoitukseen sopivampi.

Kuntapaikkoja saatava lisää

TE-keskus patistaa myös kuntia ottamaan vastaan oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita.

Varsinais-Suomessa ovensa ovat avanneet vain Turku, Raisio ja Salo. Myllymäen mukaan neuvotteluja on käyty myös Liedon, Kaarinan ja Naantalin kanssa.

TE-keskus on ehdottanut, että ensimmäisten vuosien aikana aikana uusi kunta ottaisi kerralla viisi pakolaista, jotta erilaiset kotouttamispalvelut kyetään järjestämään hallitusti. Tämän jälkeen luku voisi olla 10-15 pakolaista vuodessa väkilukuun suhteutettuna.

Palveluja tuotettaisiin seudullisesti yhteistyössä.

Turun Sanomat: Turvapaikanhakijoita jouduttu hajasijoittamaan eri puolille Turkua (21.4.2009)

Isommat tilat halutaan löytää kesään mennessä

Turvapaikanhakijoille on jouduttu Turussa vuokraamaan lisätiloja ympäri kaupunkia. Esimerkiksi Linnankatu 61:n kiinteistöstä on vuokrattu kaksi huoneistoa, jotta kaikille hakijoille on saatu katto pään päälle.

- Linnankatu 61:stä vuokratut tilat ovat asuntoja. Virastotiloja ei käytetä, kertoo Suomen punaisen ristin Turun vastaanottokeskuksen johtaja Jaana Sikiö.

Kaupunkiasuntoja on jouduttu hankkimaan, koska turvapaikanhakijoita on edelleen paljon. Viime syksynä alkanut ruuhka ei ole hellittänyt.

- Turvapaikanhakijoiden määrät ovat olleet nousussa. Hakijoita tulee noin 500 kuukaudessa. SPR:n vastaanottokeskuksen toimintaa on laajennettu kaupunkiasunnoilla. Olemme hankkineet tiloja yhteensä noin 50 hakijalle, Varsinais-Suomen TE-keskuksen maahanmuuttoasiantuntija Kalle Myllymäki kertoo.

Linnankatu 61:n lisäksi Turusta on vuokrattu kolme kohdetta, jotka sijaitsevat Myllymäen mukaan Hirvensalon ja Majakkarannan suunnalla.

- Tilat ovat kunnoltaan välttäviä. SPR on pitänyt huolta siitä, että paloturvallisuus ja poistumistiet ovat kunnossa. Vuokratut huoneistot eivät kiinnostaisi suomalaisia asunnon vuokraajia, Myllymäki sanoo.

Turun kaupunki myi Linnankatu 61:n kiinteistön viime vuoden lopulla Kiinteistöyhtymä Lahtoselle, joka on vuokrannut tiloja edelleen. Myös muut turvapaikanhakijoille hankitut asunnot on vuokrattu Kiinteistöyhtymä Lahtoselta. Yhtiö ei halunnut kommentoida esimerkiksi Linnankatu 61:n tilannetta millään tavalla.

Tilapäisiä ratkaisuja

Eri puolilta kaupunkia hankitut asunnot ovat väliaikaisia ratkaisuja, joilla helpotetaan nykyistä ruuhkaa vastaanottokeskuksessa. Vuokrattujen kohteiden irtisanomisajat ovat lyhyitä, joten niistä on helppo luopua, jos hakijamäärät vähenevät.

- Tätä ajateltiin alunperinkin tilapäisratkaisuksi. Yritämme löytää kesäkuuhun mennessä tilan, johon mahtuisi noin sadan paikan vastaanottokeskus, Myllymäki selvittää.

Keskukselle ei ole toistaiseksi löytynyt sopivaa ja kohtuuvuokraista taloa. Esillä on ollut muun muassa Naantalin keskustassa sijaitseva entisen hotelli Unikeon talo.

- Naantalin kohteen vuokra-aika on pitkä, mikä ei ole toiminnan luonteen kannalta hyvä asia. Paikkaa haetaan ensisijaisesti Turusta, Myllymäki toteaa.

Turun Sanomat: Naantalin keskustaan tulossa pakolaisten vastaanottokeskus (10.3.2009)

Turun satamaan tilat 40 pakolaiselle

Sisäasiainministeriö tekee lähiaikoina päätöksen turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen sijoittamisesta Naantalin ydinkeskustaan.

Entisen hotelli Unikeon tiloihin Luostarinkadulle majoitettaisiin noin 100 turvapaikanhakijaa. Vuokrasopimuksesta neuvotellaan parhaillaan omistaja Raimo Puolimatkan kanssa. Jos sopimus syntyy, keskus otetaan käyttöön kesään mennessä.

Myös Turun satamaan perustetaan uusi keskus, johon tulee tilat noin 40 turvapaikanhakijalle. Rakennus on entinen merimieskirkko, ja se sijaitsee Satamakadulla lähellä Turun linnaa.

Kunnat yhä penseinä hakijoille

Uusia pakolaiskeskuksia tarvitaan, koska turvapaikanhakijoiden määrä on rajussa kasvussa myös Turun seudulla. Nykyinen vastaanottokeskus Pansiossa jatkaa toimintaansa entiseen tapaan.

Varsinais-Suomen TE-keskuksen erikoissuunnittelijan Kalle Myllymäen mukaan uudet tilat ovat välttävässä kunnossa.

- Turun tila kelpaa kuitenkin sellaisenaan. Naantalissa joudutaan rakentamaan ainakin lisää keittiötilaa, Myllymäki sanoo.

Turun satamaan tuleva keskus on tarkoitettu niin sanotuille transit-pakolaisille, jotka jatkavat matkaansa Turusta muualle Suomeen. Naantalin keskukseen majoitettavat turvapaikanhakijat on tarkoitus sijoittaa Varsinais-Suomeen sen jälkeen, kun he saavat oleskeluluvan.

Koko vastuu kuntiin sijoittamisesta uhkaa jatkossakin kaatua Turun, Raision ja Salon niskaan.

- Seutukunnassa ei olla onnistuttu tekemään yhteistyötä pakolaisten vastaanoton jakamisessa. Tässä tilanteessa pakolaisten sijoittamista kuntiin ei pystytä hoitamaan riittävän nopeasti ja suunnitellusti, Myllymäki sanoo.

Laki ei velvoita kuntia ottamaan vastaan pakolaisia, vaan valtio tekee kuntien kanssa sopimuksia heidän vastaanottamisestaan. Varsinais-Suomessa pakolaisia ottaa käytännössä vastaan vain Turku, Raisio ja Salo.

Tämän takia moni pakolainen joutuu odottamaan kuntapaikkaa useita kuukausia, jopa vuosia.

- Tästä voi seurata hallitsematon tilanne, jossa oleskeluluvan saaneet muuttavat oma-aloitteisesti pois vastaanottokeskuksista, Myllymäki varoittaa.

Tällöin pakolaiset muuttaisivat ensisijaisesti kuntiin, joissa heillä jo ennestään on sukulaisia ja tuttavia.

- Ei ole kenenkään etu, että esimerkiksi Turku joutuu kantamaan tästä yksin vastuun. Seurauksena voi olla palveluiden ruuhkautuminen ja kotoutumisen vaikeutuminen.

Kunnalta ei tarvitse kysyä

Sisäministeriö neuvottelee parhaillaan Naantalin kaupungin kanssa keskuksen perustamisesta.

Periaatteessa kunnalta ei tarvitsisi asiasta kysyä, kun tilat vuokrataan yksityiseltä osakkeenomistajalta.

Keskuksen perustaminen ei tarkoita sitä, että Naantali jatkossa ottaisi vastaan oleskeluluvan saaneita pakolaisia.

Myllymäki arvioi, että Turun seudulle pitää sijoittaa tulevaisuudessa ehkä jopa 150 pakolaista vuodessa. Kuntapaikkoja on noin sata.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License