Turku

(Katso myös Turku-uudet)

Johtaja Jaana Sikiö

Uutiset

Ylen uutishaku: Turun vastaanottokeskukseen liittyvät Ylen uutiset

Turun Sanomat: Kymmenistä hyökkäyksistä epäilty sarja-ahdistelija sai seitsemästä teosta puoli vuotta (2.11.2010)

Runsaassa puolessa vuodessa ainakin seitsemän naisen kimppuun käynyt mies on tuomittu Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa seitsemän kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Mies sai tuomionsa seitsemästä seksuaaliseen tekoon pakottamisesta.

Miestä syytettiin myös kahdesta raiskauksen yrityksestä, mutta oikeus katsoi myös nämä teot pakottamiseksi seksuaaliseen tekoon.

Turun poliisi sai vastaavanlaisista ahdisteluista yhteensä 23 ilmoitusta, mutta vain yhdeksän tapauksista voitiin liittää vastaajaan. Lisäksi oikeudessa kaksi syytettä kaatui näytön puutteessa.

Pansion vastaanottokeskuksessa asunut Lähi-idästä kotoisin oleva 27-vuotias mies aloitti ahdistelusarjansa tammikuussa. Seuraavan kerran hän iski huhtikuussa. Loput teot tapahtuivat kuukauden sisällä heinä–elokuussa.

Seurasi naisia rappuun

Mies liikkui liukkaasti polkupyörällä paikasta toiseen ja jäi lopulta kiinni viimeisen tekonsa jälkeen. Tällöin mies kävi käsiksi Hakakadulla pyöräilleeseen naiseen.

Mies iski aina öisin. Hän seurasi uhrejaan joko kerrostalon ulko-ovelle tai livahti porraskäytävään samalla ovenavauksella uhrinsa kanssa. Yhdessä tapauksessa mies aloitti lähentelyt hississä.

Mies puristeli ja käpälöi naisia rinnoista ja lantiolta ja yritti riisua näiltä housuja. Hyökkäykset päättyivät nopeasti naisten rajuun vastarintaan ja huutamiseen. Allinkadulla tapahtuneessa ahdistelussa uhri laukaisi kädessään olleen turvahälyttimen, joka pelästytti uhrin pois.

Miehen maksettavaksi määrättiin yhteensä lähes 10 000 euroa vahingonkorvauksia. Oikeudenkäynti oli salainen, koska valtaosa uhreista oli pyytänyt sitä.

Turun Sanomat: Paimion ja Turun vastaanottokeskuksissa vältyttiin henkilöstön irtisanomisilta (27.10.2010)

Paimion vastaanottokeskuksen yhteistoimintaneuvottelut päättyivät maanantaina. Apulaisjohtaja Ilona Dorji iloitsee, ettei yhtäkään työntekijää tarvitse irtisanoa.

– Meidän oli määrä vähentää yksi henkilötyövuosi. Neuvottelut kuitenkin päättyivät onnellisesti. Keittiöpäällikkömme nimittäin päätti irtisanoa itsensä, koska hän osti oman ravintolan, Dorji kertoo.

Näillä näkymin Paimioon ei nimetä uutta keittiöpäällikköä vaan tehtävät jaetaan jäljelle jäävien 4,5 henkilötyövuoden kesken. Maanantaista lähtien vastaanottokeskuksessa on 18 työntekijää.

Yt-neuvottelut peruuntuivat Turussa

Yt-neuvottelut käynnistettiin, koska turvapaikanhakijoiden määrä on vähentynyt tuntuvasti. Myös Turussa oltiin menossa neuvottelupöytään.

– Ehdin jo kutsua yt-neuvottelut kokoon, mutta pian sen jälkeen ne peruuntuivat. Turussa on jo nyt työskennelty keskimääräistä pienemmällä henkilökunnalla, joten tässä kohtaa ei ollut tarvetta vähentää väkeä, kertoo Suomen Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piirin toiminnanjohtaja Pauli Heikkinen.

Maahanmuuttoviraston mukaan Turussa toimintaa voidaan siis jatkaa 17 työntekijän voimin.

Paimion ja Turun vastaanottokeskuksissa vältyttiin irtisanomisilta, mutta edessä saattaa kuitenkin olla majoituspaikkojen leikkauksia. Maahanmuuttovirasto ilmoitti syyskuun lopussa supistavansa Paimion keskusta sadalla ja Turun keskusta 50:llä aikuisten majoituspaikalla. Marraskuun puolivälissä selviää, aiotaanko majoituspaikkoja vähentää vielä lisää.

– Tässä on vielä kaksi viikkoa aikaa, jolloin voi tapahtua käänteitä suuntaan jos toiseenkin. Esimerkkinä todettakoon, että Ruotsiin on viime aikoina tullut paljon turvapaikanhakijoita Serbian ja Kosovon romaniväestön keskuudesta. Emme vielä tiedä, miten se vaikuttaa tänne, Heikkinen sanoo.

– Tänä vuonna paikkojamme on supistettu jo niin paljon, että yllättyisin kovasti, mikäli niitä vieläkin lähdetään supistamaan, hän lisää.

Yle: Vastaanottokeskusten majoituspaikkoja karsitaan jälleen (28.9.2010)

Turvapaikanhakijoiden määrä on vähentynyt, ja siksi vastaanottokeskuksista vähennetään 500 paikkaa marraskuun loppuun mennessä. Sisäministeriö on hyväksynyt Maahanmuuttoviraston esityksen lisäsupistuksista.

Paimion vastaanottokeskuksen paikkamäärä vähenee sadalla. Tällä hetkellä paikkoja on Paimiossa 200. Vähennys on suurin verrattuna muihin Suomen keskuksiin.

Turun vastaanottokeskuksen 200 paikasta vähennetään 50, eli jäljelle jää 150 paikkaa.

Jo aiemmin tämän vuoden aikana vastaanottokeskuksista on karsittu 700 paikkaa. Vuoden lopulla pohditaan vielä lisäsupistuksia, jotka toteutettaisiin ensi vuoden puolella. Ensi vuonna karsittavien paikkojen määrästä ei vielä ole tietoa.

Nyt julkistetut vähennykset koskevat aikuispaikkoja.

Yle: Turun vastaanottokeskus vähentää paikkoja (27.6.2010)

Turvapaikanhakijoiden vähyys näkyy Turun vastaanottokeskuksessa. Keskus vähentää kesän aikana 80 paikkaa. Heinäkuun alussa vähennystä tuli 30 paikan verran ja ensi viikolla paikkoja vähennetään 50 lisää.

Vastaava ohjaaja Heimo Nurmi kertoo, että kyseessä on niiden paikkojen vähentäminen, joita luotiin viime ja edellisvuoden aikana, kun turvapaikanhakijoita oli todella paljon. Turun alaisuuteen kuuluviin Paimion ja Punkalaitumen yksiköitä vähennykset eivät koske. Vähennysten jälkeen Turussa on paikkoja turvapaikanhakijoille noin 200.

Turvapaikanhakijoiden määrä on pudonnut koko maassa viime vuoden ennätyslukemista. Viime vuonna hakijoita oli 6 000, kun taas tänä vuonna turvapaikkaa hakee arviolta 4 000 henkilöä. Maahanmuuttovirasto karsii tänä vuonna vastaanottokeskuksista jopa 1 000 paikkaa.

Turun Sanomat: Naantalin keskustaan tulossa pakolaisten vastaanottokeskus (10.3.2009)

Turun satamaan tilat 40 pakolaiselle

Sisäasiainministeriö tekee lähiaikoina päätöksen turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen sijoittamisesta Naantalin ydinkeskustaan.

Entisen hotelli Unikeon tiloihin Luostarinkadulle majoitettaisiin noin 100 turvapaikanhakijaa. Vuokrasopimuksesta neuvotellaan parhaillaan omistaja Raimo Puolimatkan kanssa. Jos sopimus syntyy, keskus otetaan käyttöön kesään mennessä.

Myös Turun satamaan perustetaan uusi keskus, johon tulee tilat noin 40 turvapaikanhakijalle. Rakennus on entinen merimieskirkko, ja se sijaitsee Satamakadulla lähellä Turun linnaa.

Kunnat yhä penseinä hakijoille

Uusia pakolaiskeskuksia tarvitaan, koska turvapaikanhakijoiden määrä on rajussa kasvussa myös Turun seudulla. Nykyinen vastaanottokeskus Pansiossa jatkaa toimintaansa entiseen tapaan.

Varsinais-Suomen TE-keskuksen erikoissuunnittelijan Kalle Myllymäen mukaan uudet tilat ovat välttävässä kunnossa.

- Turun tila kelpaa kuitenkin sellaisenaan. Naantalissa joudutaan rakentamaan ainakin lisää keittiötilaa, Myllymäki sanoo.

Turun satamaan tuleva keskus on tarkoitettu niin sanotuille transit-pakolaisille, jotka jatkavat matkaansa Turusta muualle Suomeen. Naantalin keskukseen majoitettavat turvapaikanhakijat on tarkoitus sijoittaa Varsinais-Suomeen sen jälkeen, kun he saavat oleskeluluvan.

Koko vastuu kuntiin sijoittamisesta uhkaa jatkossakin kaatua Turun, Raision ja Salon niskaan.

- Seutukunnassa ei olla onnistuttu tekemään yhteistyötä pakolaisten vastaanoton jakamisessa. Tässä tilanteessa pakolaisten sijoittamista kuntiin ei pystytä hoitamaan riittävän nopeasti ja suunnitellusti, Myllymäki sanoo.

Laki ei velvoita kuntia ottamaan vastaan pakolaisia, vaan valtio tekee kuntien kanssa sopimuksia heidän vastaanottamisestaan. Varsinais-Suomessa pakolaisia ottaa käytännössä vastaan vain Turku, Raisio ja Salo.

Tämän takia moni pakolainen joutuu odottamaan kuntapaikkaa useita kuukausia, jopa vuosia.

- Tästä voi seurata hallitsematon tilanne, jossa oleskeluluvan saaneet muuttavat oma-aloitteisesti pois vastaanottokeskuksista, Myllymäki varoittaa.

Tällöin pakolaiset muuttaisivat ensisijaisesti kuntiin, joissa heillä jo ennestään on sukulaisia ja tuttavia.

- Ei ole kenenkään etu, että esimerkiksi Turku joutuu kantamaan tästä yksin vastuun. Seurauksena voi olla palveluiden ruuhkautuminen ja kotoutumisen vaikeutuminen.

Kunnalta ei tarvitse kysyä

Sisäministeriö neuvottelee parhaillaan Naantalin kaupungin kanssa keskuksen perustamisesta.

Periaatteessa kunnalta ei tarvitsisi asiasta kysyä, kun tilat vuokrataan yksityiseltä osakkeenomistajalta.

Keskuksen perustaminen ei tarkoita sitä, että Naantali jatkossa ottaisi vastaan oleskeluluvan saaneita pakolaisia.

Myllymäki arvioi, että Turun seudulle pitää sijoittaa tulevaisuudessa ehkä jopa 150 pakolaista vuodessa. Kuntapaikkoja on noin sata.

Asiakirjat, dokumentit

Turun vastaanottokeskuksen historiikki (doc)

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License