Tampere

- Johtaja, Pekka Ihalainen

Tampere neuvottelee alaikäisille tarkoitetun 20-paikkaisen vastaanottokeskuksen perustamisesta. Työntekijöitä ryhmäkotiin tarvitaan vähintään 15. Kaupunginvaltuusto päättää asiasta 25.3. Sijaintipaikkaa ei ole vielä päätetty, mutta ehdokkaana on Härmälän vanha opiskelijatalo.

Tampereen turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus lakkautettiin 31.12.2007.

Keskustelut, mielipiteet

Aamulehti

Vastaanottokeskuksen paikkamäärä voi kasvaa (13.2.2009)

Tampereelle aiotaan perustaa uusi turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus (5.2.2009)

Uutiset

Ylen uutishaku: Tampereen vastaanottokeskukseen liittyvät Ylen uutiset

Yle: Härmälän monikulttuuriset nuoret hurmaavat tukiystävänsä (7.5.2010)

Härmälän SPR:n vapaaehtoiset tukiystävät iloitsevat uusista ystävistä yhtä paljon kuin maahanmuuttajanuoret, joille he tarjoavat apuaan. Sunnuntain ystäväkerhoon voi mennä mukaan, vaikka ei olisi SPR:n kursseja käynytkään.

Alaikäisten maahanmuuttajien ryhmäkodissa asuu alaikäisiä, ilman huoltajaa Suomeen tulleita oleskeluluvan saaneita lapsia ja turvapaikanhakijoita.

SPR:n Härmälän osasto halusi löytää lapsille ja nuorille uusia tukiystäviä. Tänä keväänä alkanut ystäväkerho on saanut Härmälän ryhmä- ja perheryhmäkodissa hyvän vastaanoton. Kerhotapaamiset ovat tärkeitä myös vapaaehtoisille.

- Aina kun jää väliin kerta, se harmittaa, sanoo Kimmo Pakola.

- Olemme iloisia, kun he käyvät täällä pelaamassa korttia ja leikkimässä lasten kanssa, sanoo irakilainen nuori mies Shahoo Ahmed Aziz.

Sunnuntaitapaamiset halutaan pitää vapaamuotoisina ja rentoina. Vapaaehtoistyöntekijä Johanna Lätin mukaan hyvin on onnistuttukin. Myös asukkaat ovat tyytyväisiä.

- Aina me keksimme jotain uutta ja saamme uusia suomalaisia ystäviä, iloitsee Samir Safdari

- Elämä oli aiemmin paljon tylsempää. Nyt on hauskempaa, kun on erityisesti tamperelaisia ystäviä, Samir Safdari jatkaa.

Jokaisella on oikeus omaan ystävään

Lätti lähti mukaan ystävätoimintaan sähköpostin innoittamana. Ideana oli se, että kaikki halukkaat nuoret saavat oman tukiystävän.

- Jokaisella on oikeus ystävään, jos voin siinä auttaa niin hyvä, Johanna Lätti sanoo.

Lätti on myös mukana noin kuukauden päivät pyörineessä ystäväkerhossa. Tulevaisuudessa joku talon maahanmuuttajanuorista tai -lapsista voi kutsua häntä ikiomaksi ystäväkseen.

Vapaaehtoisena tukihenkilönä hän odottaa yhteistä aikaa ja tavallisia kavereiden keskeisiä juttuja.

Kielitaitoa käsin ja eleillä

Kuka tahansa voi mennä mukaan Härmälän ystäväryhmään. Kielitaitoa ei erityisesti tarvita.

- Oman kielen taito riittää. Aika hyvin nuorten kanssa pärjätään elekielellä, Johanna Lätti naurahtaa.

Shahoota ja Samiria hymyilyttää kielikysymys.

- Hän ymmärtää minua, kun käytän käsiä avuksi. Minä yritän selittää aina uudelleen, Aziz selventää.

- Auttaa paljon, kun pääsee juttelemaan suomea heidän kanssaan. Se on hyvä tilaisuus, afgaani Safdari vahvistaa.

Vapaaehtoistyö on tuonut Kimmo Pakolalle uusia ystäviä, eikä hän koe tekevänsä töitä. Hän odottaa aina sunnuntaita, kun pääsee käymään ystäväryhmässä.

- Täällä on mukavaa. Ihan samanlaisia ihmisiä nämä ovat kuin kaikki muutkin.

Yle: Maahanmuuttajapojille tukea Kölvistä (14.9.2009)

Pakolaisina maahan muuttaneiden poikien tukitoiminnalle on tilausta Tampereella. Monikulttuurisen poikatyöyksikkö Kölvin toimintaan osallistuu 40-70 nuorta viikoittain.

Uusien pakolaiskeskusten myötä osallistujia olisi enemmänkin, jos resurssit riittäisivät. Keskustelua, harrastamista ja vertaistukea tarjoava toiminta pyörii pääosin vapaaehtoisvoimin.

Maahanmuuttajapoikatyön johtaja Elina Niinivaaran mukaan uuteen kulttuuriin sopeutuminen voi olla hankalaa, mutta hän toivoo nähtävän myös asian hyvät puolet.

-Ainakin meillä käyvät pojat ovat pääasiassa todella ihania, valloittavia, kohteliaita, ystävällisiä, lämpimiä ja vaikuttavia persoonia.

-Haluaisin, että myös se näkyisi, ettei aina lähestyttäisi tätä asiaa ongelmien kautta. Heillä on mielettömiä voimavaroja olemassa. Jos saadaan heidän kokemuksensa ja elämännäkemyksensä käyttöön, niin se on pelkkää plussaa myös suomalaiselle yhteiskunnalle, Elina Niinivaara sanoo.

Yle: Vastaanottokeskuksessa annetaan eväät uuteen elämään (19.8.2009)

Härmälän vastaanottokeskuksessa Tampereella nuoret opettelevat uutta kulttuuria ja itsenäistä elämää. Alaikäisille turvapaikanhakijoille tarvitaan yhä enemmän omia perheryhmäkoteja.

Alaikäisten maahanmuuttajien ryhmä- ja perheryhmäkoti aloitti toimintansa kesäkuussa Tampereen Härmälässä. Ryhmäkoti on lasten asuinpaikka turvapaikan hakemisen ajan, kun taas perheryhmäkodin asukkaat ovat jo saaneet oleskeluluvan. Toistaiseksi vastaanottokeskus on 10-paikkainen.

- Tilat eivät tällä hetkellä salli enempää. Syksyn aikana käyttöön saadaan 10 yksiötä, joissa voi paremmin opetella oman, itsenäisen elämän alkeita ja sekä harjoitella yksin asumista ohjauksessa, kertoo vastaanottokeskuksen johtaja Pekka Ihalainen.

Vastaanottokeskus sijaitsee vanhan Härmälän motellin tiloissa, jotka nykyään omistaa Pirkan Opiskelija-Asunnot Oy. Turvapaikanhakijat saapuvat Härmälään suoraan Pirkanmaan poliisilta tai toisesta vastaanottokeskuksesta.

- Alaikäisille nuorille määrätään mahdollisimman nopeasti edustaja, joka toimii huoltajan oikeuksilla ja on mukana päättämässä nuoren asioista. Oleskeluluvan saatuaan he yleensä sijoittuvat perheryhmäkoteihin ja sieltä edelleen itsenäiseen asumiseen. Sen jälkeen käynnistetään mahdollisesti perheenyhdistämisprosessi.

Raskaista asioista pitää puhua

Härmälän vastaanottokeskuksessa asuvat nuoret ovat 15-17-vuotiaita. Viisi poikaa on kotoisin Irakin kurdialueilta, ja lisäksi keskuksessa asuu kolme somalipoikaa ja kaksi somalityttöä.

- Aika hankalista oloista nuoret ovat tulleet, ja varmasti se on myös jättänyt heihin jälkensä. Epätietoisuus oman perheen voinnista vaivaa monia. Toisten vanhemmat tai muut perheenjäsenet eivät ole enää elossa, Pekka Ihalainen toteaa.

Jokaisella nuorella on omaohjaaja, joka auttaa ja tukee häntä päivittäisessä elämässä. Härmälässä omaohjaajana toimiva Minna Orsama kertoo, että nuoren kanssa pyritään pääsemään läheisiin väleihin.

- Tavoitteena on luoda läheinen kontakti, jotta nuori voisi puhua myös murheistaan ja huolistaan. Nuorilla on taustalla hyvin rankkoja kokemuksia, joten luottamuksen saaminen on hyvin tärkeää.

Härmälässä on yhteensä 16 työntekijää, jotka toimivat kolmessa vuorossa. Lasten ja nuoren kanssa työskentelee omaohjaajien lisäksi muun muassa tulkkeja ja terveydenhoitaja.

Kielimuuri aiheuttaa konflikteja

Päivisin vastaanottokeskuksen huoneissa on hiljaista, sillä lapset ovat koulussa. Suurin osa heistä opiskelee ammattiopistossa, ja muutamat ovat selvittäneet mahdollisuutta opiskella peruskoulun yläluokilla. Iltapäivisin vastaanottokeskuksessa alkaa vilinä ja vilske.

- Kaikki nuoret osallistuvat arjen töihin, joihin jokaisella on oma vastuuvuoro. Vapaa-ajalla opetellaan suomalaisia tapoja ja harrastetaan kaikenlaista. Tampere on iso kaupunki, ja tekemistä riittää, kuvailee Minna Orsama.

Hänen mukaansa ongelmia tuottaa toisinaan kielimuuri paitsi suomalaisten, myös muiden vastaanottokeskuksen asukkaiden kanssa.

- Kun toista ei ymmärrä, voi helposti turhautua, ja se näyttäytyy usein konflikteina. Asioita selvitellään tulkkien kanssa. Suomen kielellä täällä yritetään pärjätä ja osittain myös englannilla.

Viime vuoden puolella alaikäisten maahanmuuttajien määrä Suomessa nousi merkittävästi. Pekka Ihalainen painottaa, että maahan tarvittaisiin lisää nimenomaan alaikäisten vastaanottoyksiköitä.

- Täällä Pirkanmaalla asenteet maahanmuuttajia kohtaan ovat hyvin vaihtelevia. Kyllä vastaanottokeskukset ovat joka paikassa löytäneet oman väylänsä alkuhankaluuksista huolimatta.

YLE Tampere / Teija Valkeinen

Tori: Turvapaikanhakijat Härmälään (24.6.2009)

Alaikäisten turvapaikanhakijiden ryhmä- ja perheryhmäkoti on aloittanut toimintansa Härmälässä. Tiloissa majoitetaan ja hoidetaan ilman huoltajaa Suomeen tulleita turvapaikanhaikjoita, joista suurin osa on 15-17-vuotiaita nuoria. Härmälästä löytyy tilat 20 alaikäiselle.

Kesäkuun aikana ryhmä- ja perheryhmäkotiin tulee 10 alaikäistä turvapaikanhakijaa tai oleskeluluvan saanutta nurota ja syksyllä toiminta laajenee. Ryhmäkoti on lapsen tai nuoren asuinpaikka turvapaikan hakemisen ajan, perheryhmäkoti taas on tarkoitettu oleskeluluvan saaneille lapsille ja nuorille.

YLE: Vastaanottokeskus Tampereelle (26.3.2009)

Alaikäisten vastaanottokeskuksen perustaminen Tampereelle on saanut vahvistuksen valtuustossa. Keskukselle etsitään parhaillaan tiloja muun muassa Härmälästä.

Alaikäisten vastaanottokeskuksen perustaminen Tampereelle herätti keskustelua valtuustossa keskiviikkona. Runsaan tunnin kestäneessä keskustelussa suurin osa puhujista kannatti yksikköä. Lopulta valtuusto hyväksyi asian.

Keskuksen paikkaa ei vielä päätetty, joten selvitystä sijainnista jatketaan. 20 hengen perheryhmäkotiin on tarkoitus sijoittaa alle 18-vuotiaita yksin maahan tulleita turvapaikanhakijoita.

SDP:n valtuutettu Atanas Aleksovski oli tyytyväinen päätöksestä.

- Tampereella on osaamista ja kokemusta vastaanottopalvelujen järjestämisestä. Täällä on hyvät koulutus- ja palvelumahdollisuudet ja tämä päätös on hyvä signaali Tampereen kansainvälisyydestä.

Aamulehti: Pakolaisten vastaanottokeskus sittenkin Härmälään? (26.3.2009)

Alaikäisten turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus tulee Tampereelle, mutta sen paikka on edelleen avoin.

Alun perin lähdettiin siitä, että vastaanottokeskus sijoitettaisiin Hervannan Teekkarinkadulle entiseen ryhmäpäiväkotiin.

Toisena vaihtoehtona on nyt esille noussut Härmälän opiskelijatalo.

Apulaispormestari Harri Airaksisen (kok) mukaan Hervannan kiinteistö ei täytä kaikkia kodinomaisten olosuhteiden ehtoja, mutta muuten siellä on hyvät valmiudet. Ympäristö on jo ennestään monikulttuurinen.

Härmälässä tilat mahdollistaisivat keskuksen laajentamisen 20:lle turvapaikanhakijalle, kun Hervannan tilat soveltuvat 6-7:lle.

Kaupunginvaltuusto keskusteli pitkään vastaanottokeskuksen perustamisesta.

Kaupunginvaltuutettu Heikki Luoto (ps) esitti, että työvoima- ja elinkeinokeskuksen kanssa tehty sopimus olisi jätetty pöydälle. Hän olisi halunnut vielä selvittää kaupungille myöhemmin koituvia kustannuksia.

Luodon esitys hävisi äänin 4-62. Perussuomalaisten Tiina Elovaara ei tukenut pöydälle jättämistä.

XL-ryhmästä Luoto sai äänestyksessä taakseen Matti Joen (tamp.sit).

Harri Airaksisen mukaan valtio korvaa vastaanottokeskuksen kulut kokonaan kolmen ensimmäisen vuoden ajan turvapaikanhakijoiden osalta.

Sen jälkeenkin on mahdollisuus saada valtiolta korvauksia toimeentulotukeen ja pitkäaikaisten sairauksien hoitoon.

Alaikäiset turvapaikanhakijat ovat käytännössä 15-17-vuotiaita nuoria. Hakemuksen ratkaisu kestää yhdestä kahteen vuotta.

YLE: Turvapaikkakoti päätettävänä Tampereella (25.3.2009)

Tampereelle suunnitellun alaikäisten turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen tulevaisuudesta päätetään tänään kaupunginvaltuustossa. Suunnitelmissa on 20 hengen perheryhmäkoti, johon on tarkoitus sijoittaa alle 18-vuotiaita yksin maahan tulleita turvapaikanhakijoita.

Sijaintia ei ole vielä päätetty, mutta keskusteluja on käyty muun muassa Härmälän vanhasta opiskelijatalosta.

Aikaisemmin paikaksi kaavailtiin Hervantaa, mutta tilat eivät soveltuneet perheryhmäkodiksi.

Keskuksen kustannuksista Tampereen kaupungille on noussut keskustelua. Toiminnan rahoittaa kuitenkin valtio kokonaan.

Aamulehti: Vastaanottokeskuksen paikkamäärä voi kasvaa (13.2.2009)

Kaupunki valmistautuu perustamaan kuudelle-seitsemälle alaikäiselle turvapaikanhakijalle vastaanottokeskuksen Hervannan Teekkarinkadulle. Jos keskukselle löydetään uudet tilat, paikkaluku nousee 20:een.

Terveyttä ja toimintakykyä edistävä lautakunta hyväksyi asiaa koskevan sopimuksen. Se vaatii vielä kaupunginhallituksen ja -valtuuston hyväksynnän. Valtio korvaa vastaanottokeskuksen toimintakulut.

Yle: Hervantaan valmisteilla alaikäisten vastaanottokeskus (11.2.2009)

Hervantaan valmistellaan vastaanottokeskusta alaikäisille turvapaikanhakijoille. Tampereen kaupungin terveyttä ja toimintakykyä edistävä lautakunta hyväksyi keskiviikkona hankkeesta tehtävän sopimuksen.

Hervannan Teekkarinkadulle valmistaudutaan perustamaan vastaanottokeskus 6 - 7 alaikäiselle turvapaikanhakijalle. Jos keskukselle löytyy uudet tilat Hervannasta tai muualta Tampereelta, sinne voidaan sijoittaa jopa 20 Suomeen ilman huoltajaa saapuvaa turvapaikanhakijaa.

Alaikäisille turvapaikanhakijoille järjestetään majoituksen ja hoidon lisäksi koulutusta, opintoja ja harrastuksia. Valtio korvaa vastaanottokeskuksesta aiheutuvat kulut kunnalle.

Asia etenee vielä kaupunginhallitukseen ja valtuustoon.

Suomeen saapui viime vuonna yli 600 alaikäistä turvapaikanhakijaa.

Aamulehti: Tampereelle aiotaan perustaa uusi turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus (5.2.2009)

Tampereelle suunnitellaan uutta turvapaikan hakijoiden vastaanottokeskusta.

Asia on esillä terveyttä ja toimintakykyä edistävien palvelujen lautakunnan kokouksessa ensi viikolla.

Keskus on määrä suunnitella alaikäisille turvapaikanhakijoille. Aluksi aiotaan perustaa noin 6-7 alaikäisen nuoren vastaanottokeskus. Sille on löydetty sopiva tila Hervannasta Teekkarinkadun varrelta. Kyse on entisestä ryhmäpäiväkodin tilasta.

Sopivien tilojen löytyessä tavoitteena on, että Tampereelle voitaisiin vastaanottaa 20 alaikäistä turvapaikanhakijaa.

Jos lautakunta hyväksyy hankkeen kokouksessaan, asia viedään ensin kaupunginhallituksen ja lopulta kaupunginvaltuuston päätettäväksi.

YLE: Tampereella neuvotellaan vastaanottokeskuksesta (28.1.2009)

Tampere on neuvotellut pienimuotoisen vastaanottokodin perustamisesta. Monet kunnat ovat haluttomia ottamaan turvapaikanhakiijoita vastaan talousvaikeuksien takia.

Tampereella keskustellaan turvapaikanhakijoiden vastaanottamisen uudesta aloittamisesta. TE-keskuksen kanssa on neuvoteltu vastaanottokodin perustamisesta alaikäisille turvapaikanhakijoille.

Tällä hetkellä Tampere sijoittaa vuosittain 70 pakolaista ja lisäksi heidän perheenjäseniään.

Tampereen vastaanottokeskuksen lakkauttaminen reilu vuosi sitten oli maahanmuuttajatyön pääkoordinaattori Marja Nyrhisen mukaan lyhytjännitteinen ratkaisu:

- Tampere yksin, tai mikään kunta yksin ei pysty ratkaisemaan tätä valtion ongelmaa, että turvapaikan hakijoita tulvii nyt ovista ja ikkunoista. Tähän ahdinkoon on jouduttu osittain siksikin, että valtio ei ole ollut kovinkaan ymmärtäväinen niistä lisääntyvistä kustannuksista, mitä tästä kunnille aiheutuu.

Nyrhinen ymmärtää kuntien haluttomuutta.

- Kun sitä ymmärrystä ei ole vuosikausiin valtiolta saatu, niin nyt kun sitä ymmärrystä tarvittaisiin toisella puolella, sitä löytyy pirkanmaalaisista kunnista aika vähän.

Asiakirjat, dokumentit

Tampereen kaupungin sivut

Tampereen kaupungin esityslista- ja pöytäkirjahaku

TETOLAn esityslista: Alaikäisten turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen perustaminen Tampereelle (11.2.2009)

Tetola 11.2.2009 Suunnittelupäällikkö Maritta Närhi ja maahanmuuttajatyön pääkoordinaattori Marja Nyrhinen:
[…]
TE-keskus esittää Tampereen kaupungille sopimusta, jonka mukaan TE-keskus voi sopia turvapaikanhakijoiden vastaanoton ja tilapäistä suojelua saavien vastaanoton järjestämisestä sekä siitä aiheutuvien kustannusten korvaamisesta kunnan, kuntayhtymän, muun julkisoikeudellisen yhteisön taikka yksityisen yhteisön tai säätiön kanssa.(Laki 9.4.1999/ 493 luku 4, 19 §)
[…]
Lapsen kannalta ryhmä- ja perheryhmäkoti on paras vaihtoehto, koska hän joutuu odottamaan oleskelulupaa usein vuosiakin. A-oleskeluluvan saatuaan lapsesta tulee kuntalainen (pakolainen) ja hänestä kunta saa pakolaisille laissa määrätyt korvaukset 512/ 1999 1 Luku 2 § - 7 §, luku 3, 13 § ja 4 luku 15 § ( mm. kotouttamiseen tarkoitetun laskennallisen korvauksen).
[…]
Alaikäisille turvapaikanhakijalapsille tulee järjestää majoituksen ja hoidon lisäksi sosiaali- ja terveyspalveluita, koulutus- ja opintotoimintaa ja vapaa-ajan palveluita. Suomen kielen opetuksen aloittaminen on tulevan kotouttamisen kannalta välttämätöntä.

TE-keskus esittää Tampereen kaupungille ryhmä- ja perheryhmäkodin perustamista ensin 6-7 alaikäiselle turvapaikanhakijalle ja mikäli uusia tiloja löytyy, nostetaan paikkaluku 20:een.

Hervannasta, osoitteesta Teekkarinkatu 17, on löytynyt ryhmä- ja perheryhmäkodille sopiva tila, joka on entinen ryhmäpäiväkoti, jonka pinta-ala on 118 m2. Tämä tila soveltuu 6-7 noin 15-17-vuotiaan nuoren ryhmä- ja perheryhmäkodiksi.
[…]
Päätösehdotus.
Tilaajapäällikkö Lehtomäki:

Terveyttä ja toimintakykyä edistävien palvelujen lautakunta päättää,

esittää kaupunginhallituksen ja edelleen kaupunginvaltuuston päätettäväksi,

että Tampereen kaupungin ja TE-keskuksen välinen sopimus Suomeen saapuvien alaikäisten turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen perustamiseksi Tampereelle hyväksytään. Aluksi perustetaan 6-7 alaikäisen nuoren vastaanottokeskus,

että uusien tilojen löydyttyä sopimuksessa sitoudutaan enintään 20 alaikäisen ilman huoltajaa Suomeen saapuneen turvapaikanhakijan sijoittamiseen Tampereelle ja

että mikäli kaupunginvaltuusto hyväksyy toiminnan käynnistymisen, muutetaan sosiaalisen tuen palvelusopimusta tältä osin.

Liite: Pirkanmaan TE-keskuksen esitys (pdf) (3.12.2008)

Pirkanmaan TE-keskus esittää sisäasiainministeriön toimeksiannosta, että Tampereen kaupunki perustaisi alaikäisten ilman huoltajaa Suomeen saapuvien turvapaikanhakijalasten ja nuorten kaksikymmentäpaikkaisen (20) ryhmä- ja/tai ryhmä- ja perhekodin.
[…]
Henkilöstöä tulee olla riittävä määrä […] mikä tarkoittaa noin 15 työntekijää kaksikymmentäpaikkaisessa (20) ryhmäkodissa.

Tampereen kaupunki: Maahanmuuttajien palvelut

Tampereen vastaanottokeskuksen toimintakertomus 2006 (doc)

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License