Seinajoki

Uutiset

Seinäjoen Sanomat: Myanmarista lisää pakolaisia Seinäjoelle (6.4.2011)

Seinäjoelle tulee toukokuussa kaksi uutta pakolaisperhettä Myanmarista, yhteensä 12 henkeä. Kaupungilla on perheitä varten kolme tyhjää asuntoa, joihin kerätään parhaillaan tavaraa.

– Sisustamme ja valmistelemme asuntoja perheiden tuloa varten, Seinäjoen kaupungin pakolaiskuraattori Seija Järvenpää kertoo.

Kun pakolaiset saapuvat, edessä on byrokratiaviidakko.

–  Ensitöiksi menemme maistraattiin esitäyttämieni papereiden kanssa. Sitten terveystarkastukset, pankkikäynnit, työvoimatoimisto, koulut, päiväkodit… Paperityö ei lopu, Järvenpää huokaa.

Myanmarilaisia tuli Seinäjoelle ensimmäisen kerran vuonna 2006, jolloin heitä tuli 32. Vuonna 2009 maasta tuli 23 pakolaista.

–  Täällä jo asuvista myanmarilaisista on suuri apu uusille tulokkaille. Toisella perheellä on täällä jo sukulaisiakin, mikä helpottaa sopeutumista, Järvenpää iloitsee.

Pakolaisten apuna on viranomaisten lisäksi kodinhoitajat ja vapaaehtoiset ystävät, joita SPR kouluttaa kevään aikana lisää.

Maahanmuuttajat tarvitsevat ystäviä tutustuakseen uuteen kotimaahansa ja kotikuntaansa.

–  Usein he kysyvät, onko täällä turvallista mennä ulos. Kodeissa heitä opetetaan käyttämään sähköhellaa ja pyykkikonetta. Myös kauppareissut tuottavat alkuun ongelmia.

Seinäjoella on pulaa vapaaehtoisista ystävistä. Pakolaisystävätoiminnan yhdyshenkilö Elina Salmenkangas toteaa, että ystäväksi voi ryhtyä kuka vain.

–  Mitä tavallisempi, sen parempi. Jos vähänkin on kiinnostunut toisista ja auttamisesta, kannattaa lähteä mukaan, Salmenkangas rohkaisee.

Vapaaehtoiseksi pääsee osallistumalla Ystävätoiminnan peruskurssille, joka alkaa ylihuomenna. Maahanmuuttajien tukemisesta kiinnostuneille järjestetään jatkokoulutusilta kuun lopussa.

Yle: Seinäjoki vastaanottamassa lisää pakolaisia (16.2.2011)

Sosiaali- ja terveyslautakunta esittää, että kuluvan kevään aikana otettaisiin vastaan 12 henkilön ryhmä myanmarilaispakolaisia. Tällä hetkellä Seinäjoella on kotoutumisen piirissä 34 pakolaista.

Seinäjoen kaupunki on ottamassa vastaan myanmarilaispakolaisia. Etelä-Pohjanmaan Ely-keskus esittää kaupungille kiintiöpakolaisten vastaanottamista Sri Lankasta ja Myanmarista.

Sosiaali- ja terveyslautakunta näkee tarkoituksenmukaisena ottaa vastaan myanmarilaiset, koska Seinäjoella on jo entuudestaan noin 50 henkilön myanmarilaisyhteisö. Edelliset ryhmät saapuivat Seinäjoelle vuosina 2006 ja 2009.

Seinäjoen kaupungin pakolaishuollossa työskentelee yksi pakolaiskuraattori ja osa-aikaisena kotihoidon työntekijä, jonka työpanosta voidaan lisätä. Resurssien puitteissa myanmarilaisryhmä on mahdollista ottaa vastaan kuluvan kevään aikana.

Kiintiöpakolaisilla on oikeus kolmen vuoden kotoutumiseen, ja tällä hetkellä Seinäjoella on 34 pakolaista kotoutumisen piirissä. Kaiken kaikkiaan Seinäjoelle on tullut noin 120 pakolaista vuosina 1993 - 2009.

Seinäjoen Sanomat: Turvapaikan hakijoita tulee harvakseltaan Seinäjoelle (5.8.2010)

Seinäjoella ei ole virallista vastaanottokeskusta turvapaikan hakijoille, mutta pakolaiskuraattori Seija Järvenpää ottaa vastaan silloin tällöin Vaasasta tulevia hakijoita.

–Jokainen hakija käsitellään tapauskohtaisesti. Seinäjoen kaupunki on sitoutunut ottamaan vastaan kiireellisiä tapauksia.

Ryntäystä kaupunkiin ei ole ollut. Tammikuussa saapui yksi Irakin kurdi.

–Yleensä syy on työpaikka ja tutut ihmiset tai sukulaiset kaupungissa.

Järvenpää ei osaa sanoa, miksi Pohjanmaalle ei ole niin paljon virtaa turvapaikanhakijoista kuin Etelä-Suomeen.

–Helsingin päässä asiat järjestetään, että siitähän se riippuu, miten hakijoita sijoitetaan vastaanottokeskuksiin.

Iso osa hakijoista lähetetään takaisin. Enimmäkseen hakijat Pohjanmaalla ovat kotoisin Lähi-Idästä.

Ilkka: Seinäjoki valmis ottamaan turvapaikanhakijoita (26.11.2009)

Seinäjoki on valmis ottamaan vastaan yksittäisiä turvapaikanhakijoita. Kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta päätti asiasta eilen.

Seinäjoki on aiemmin tehnyt päätöksen pakolaisryhmien vastaanotosta. Uuden päätöksen mukaan Seinäjoki voi ottaa vastaan oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita enintään yhden perheen tai kolmesta viiteen yksittäistä henkilöä vuosittain.

Apulaiskaupunginjohtaja Harri Jokirannan mukaan TE-keskukselta on tullut asiasta useita tiedusteluja tämän vuoden aikana.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License