Savonlinna

Mielipiteet, keskustelut

Itä-Savo

Hannu Hyttinen: Pakolaiset tuovat paljon hyvää Savonlinnalle (5.2.2010)

Perusteet pakolais-paussille eivät riitä (5.2.2010)

Mertalan koulun monikulttuurisuustoimintaryhmä: Kasvatammeko enää monikulttuurisuuteen? (25.1.2010)

YLE

A-zoom: Murjaanien kuninkaat Savossa (4.12.2009)

Uutiset

Yle: Savonlinna vastaanottaa pakolaisia (16.2.2010)

Kaupunginhallitus äänesti asiasta eilen luvuin 6-5. Voittaneen ehdotuksen mukaan Savonlinna ottaa vastaan 3 vuoden ajan vuosittain 20-25 pakolaista.

Perusturvalautakunta puolsi aiemmin pakolaisten vastaanoton jatkamista äänestyksen jälkeen vastoin perusturvajohtajan alkuperäistä esirtystä.

Kaupunginjohtaja Janne Laine käytti otto-oikeuttaan ja toi kaupunginhallituksen käsittelyyn perusturvajohtajan esityksen, jonka mukaan pakolaisten vastaanotossa pidettäisiin taukoa.

Savonlinnan pakolaissihteeri Varpu Vaarnamon mukaan tauko olisi vaarantanut pakolaistyön jatkuvuuden Savonlinnassa.

Yle: Savonlinna ottaa pakolaisia (15.2.2010)

Savonlinnan kaupunki jatkaa kiintiöpakolaisten vastaanottamista. Kaupunginhallitus päätti asiasta maanantaina äänin 6–4.

Kaupunginhallitus piti voimassa perusturvalautakunnan päätöksen, jonka mukaan kaupunki tekee kolmivuotisen sopimuksen pakolaisten vastaanottamisesta. Tänä vuonna ja kahtena seuraavana vuonna kaupunki ottaa vastaan vuosittain 20–25 kiintiöpakolaista.

Pakolaisten vastaanottamista kannattivat Juha Bilund (vas.), Anja Backman (sd.), Teemu Hirvonen (sd.), Jarmo Linnamurto (sd.). Anna-Kristiina Mikkonen (sd.) ja Ulla Seppänen (kok.)

Pakolaisten vastaanottamiseen kahden tai kolmen vuoden tauon halusivat Matti-Pekka Parkkinen (kesk.), Harri Halko (kok.), Tuomas Loikkanen (kesk.) ja Kirsi Torikka-Suomalainen (kesk.).

Pakolaissihteeri Varpu Vaarnamo (vihr.) poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi esteellisenä.

Itä-Savo: Kaupunginhallitus päättää pakolaisista (12.2.2010)

Savonlinnan kaupunginhallitus miettii ensi maanantaina, ottaako kaupunki tänä vuonna vastaan kiintiöpakolaisia.

Perusturvalautakunta päätti viikko sitten täpärässä äänestyksessä, että kaupunki jatkaa pakolaisten vastaanottamista. Kaupunginjohtaja Janne Laine on käyttänyt lautakunnan päätökseen otto-oikeuttaan ja tuo asian kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

Laine ehdottaa, että pakolaisten vastaanottamisessa pidettäisiin ainakin kolmen vuoden tauko.

YLE: Savonlinna saattaa jatkaa pakolaisten vastaanottoa (6.2.2010)

Savonlinnan perusturvalautakunnan mielestä Savonlinnan pitäisi jatkaa pakolaisten vastaanottamista. Lautakunta äänesti asiasta ja kaatoi perusturvajohtajan ehdotuksen, jonka mukaan pakolaisten vastaanotossa olisi pidetty taukoa.

Pakolaisten vastaanotolle myönteinen kanta syntyi perusturvalautakunnan eilisessä kokouksessa äänestyksen jälkeen äänin 6 - 5. Voittaneen ehdotuksen mukaan Savonlinna ottaisi vastaan 3 vuoden ajan vuosittain 20 - 25 pakolaista.

Savonlinnan perusturvajohtaja oli esittänyt, että kaupunki pitäisi taukoa pakolaisten vastaanottamisesta mm. siksi, että valtion korvaukset eivät kata kokonaan pakolaisista aiheutuvia kustannuksia. Savonlinna on viime vuosina ottanut vastaan kolmisenkymmentä pakolaista vuodessa.

Savonlinnan kaupunginhallitus voi vielä halutessaan ottaa asian käsittelyyn.

Itä-Savo: Pakolaisista täpärä äänestys (5.2.2010)

Savonlinnan perusturvalautakunta päätti perjantaina, että kaupunki jatkaa kiintiöpakolaisten vastaanottamista. Päätös syntyi täpärästi äänin 6-5.

Keskustelu pakolaisista jatkuu, sillä kaupunginhallituksella on mahdollisuus käyttää lautakunnan päätökseen otto-oikeuttaan ja halutessaan kumota päätös.

Kuvateksti:
Kaupunki on ottanut vuosittain vastaan 30 pakolaista. Perusturvalautakunta päätti, että jatkossa määrä on hieman pienempi.

Yle: Savonlinna lopettamassa kiintiöpakolaisten vastaanottamisen (5.2.2010)

Savonlinna ei ehkä jatka enää kiintiöpakolaisten vastaanottamista. Perusturvajohtaja esittää tänään perjantaina kokoontuvalle perusturvalautakunnalle, että kaupunki ei tekisi valtion kanssa uutta sopimusta pakolaisten vastaanottamisesta.

Taustalla on muun muassa se, että valtion korvaus ei riitä kattamaan kaikkia kustannuksia. Savonlinna on ottanut vastaan viime vuosina noin 130 pakolaistaustaista ihmistä.

Itä-Savo: Wali Avant toivoo lisää pakolaisia Savonlinnaan (4.2.2010)

Afgaanipakolainen Wali Avant toivoo, että Savonlinnaan tulisi lisää pakolaisia. Hänen mielestään kaupunkiin mahtuu lisää tulijoita, sillä hyvin monet pakolaiset ovat muuttaneet muualle Suomeen työn perässä.

Nuori mies sanoo tuntevansa pakolaisten tarpeen omasta ja toisten kokemuksesta. Hän vierailee ajoittain pakolaiskeskuksissa eri puolella maata ja toimii tulkkina.

– Moni tulisi asumaan Savonlinnaan, jos se olisi mahdollista. Minulle on sama, mitä kansallisuutta tulijat edustavat, hymyilee hän.

Itä-Savo: Laine: pakolaisiin kolmen vuoden tauko (3.2.2010)

SAVONLINNAN kaupunginjohtaja Janne Laine on sitä mieltä, että kaupungin olisi pidettävä kiintiöpakolaisten vastaanottamisessa ainakin kolmen vuoden tauko. Sen jälkeen arvioitaisiin, miten pakolaiset on onnistuttu kotouttamaan ja mikä kaupungin vastaanottokyky silloin on.

Entinen kolmivuotinen sopimus pakolaisten vastaanottamisesta umpeutui viime vuoden lopussa. Perusturvalautakunta käsittelee perjantaina perusturvajohtaja Saara Pesosen esitystä, jonka mukaan pakolaisten vastaanottamista ei tänä vuonna jatkettaisi. Pesosen esitys ei sisällä mainintaa tulevista vuosista.

LAINE SANOO, ettei pakolaiskysymystä ollut tarkoitus viedä lainkaan lautakunnan päätettäväksi. Lautakunta halusi asian päätettäväkseen, kun sitä käsiteltiin tiedoksi olevien asioitten listalla.

Pakolaiskysymys aiottiin ratkaista virkamiespäätöksellä.

-Entinen sopimus on umpeutunut. Ei olisi tarvittu hallintosäännön päätöstä siitä, että uutta sopimusta ei tehdä. On kuitenkin ihan hyvä, että on poliittista keskustelua ja että lautakunta tekee selvän päätöksen. Jos lautakunta päättää ottaa kiintiöpakolaisia, sen pitää olla valmis lisäämään myös resursseja, Laine sanoo.

-SAVONLINNA ON ottanut vastaan kuuden peräkkäisen vuoden ajan 30 pakolaista vuosittain. Laine itse esitti kolme vuotta sitten viimeisimmän sopimuksen hyvaksymistä.

-Virkamiesvalmistelun lähtökohtana silloin oli nimenomaan se, että kolmivuotisjälkeen pidetään paussi. Väkilukuun suhteutettuna Savonlinnan kuuluisi ottaa vastaan viisi pakolaista vuodessa, ja me olemme ottaneet kuusinkertaisen määrän.

VALTIO KORVAA pakolaisten kustannukset valtaosin kolmen vuoden ajan. Laine huomauttaa, että kolmen vuoden jälkeen esimerkiksi toimeentulotukimenot jäävät kaupungin vastuulle. Viime vuonna pakolaisten toimeentulotukimenoista kaupungin kustannettavaksi jäi 30 000 euroa ja tänä vuonna jää arviolta 100 000 euroa. Pakolaisten koulumenoja jäi viime vuonna kaupungin maksettavaksi 70 000 euroa.

-Meillä on 25 prosentin työttömyys, ja pakolaisten työllistymisen tiedetään olevan melko vaikea. On vastuullista keskittyä jo otettujen pakolaisten kotouttamiseen, Laine sanoo.

Itä-Savo: Pakolaissihteeri pitää esitystä huonona (3.2.2010)

SAVONLINNAN pakolaissihteeri Varpu Vaarnamo sanoo olleensa jonkin aikaa "valitettavasti" hajulla siitä, etteivät kaupungin virkamiehet olisi valmiita lisäämään kiintiöpakolaisten määrää tänä vuonna. Vaarnamon mielestä esitys on huono, eikä edes kovin asiantunteva. -Pitkään pakolaistyötä tehneenä pidän kielteistä linjaa aivan hulluna vaihtoehtona jo taloudellisista lähtökohdista, koska yksikin valivuosi pudottaisi valtiontuen määrän radikaalisti. En kasitä mihin esityksellä pyritään.

VAARNAMO MUISTUTTAA, että jokainen uusi pakolaisryhmä tuo paikkakunnalle aina uutta rahaa, kun se samalla tarjoaa pakolaistyölle uusia kehittämisen mahdollisuuksia. -Esimerkiksi EU:n kehittämisrahaa ei saada paikkakunnalle, joka ei ota vastaan uusia ryhmiä. Tässä mielessä esitys on aivan hullu juttu.

Vappu Vaarnamon mukaan Suomessa on tehty hiljattain laajoja tutkimuksia, joissa selvitetään valtion maksaman pakolaistuen vaikutuksia kunnille. Niistä käy hänen mukaansa ilmi, että kolmen vuoden mittainen tuki kattaa mainiosti pakolaisten kotouttamisajan kustannukset. -Lukuisat tulokset kertovat, että tappiollista tämä toiminta ei useinkaan ole vaan päinvastoin jonkin verran voitollista.

SAVONLINNASSA TILANNE on Vaarnamon mukaan sama.
-Koska pakolaisten vastaanotto on ollut säännöllistä, on rahaa jäänyt välillä vähän ylikin tai sitten olemme käyttäneet ne nollille.
-Savonlinnan kouluissa ja muissakin toimipaikoissa ihmiset ovat kouluttaneet valtavasti itseään näihin pakolaisasioihin. Meillä hommat aletaan osata kunnolla. Nyt kaupunki on leipomassa hätäratkaisua, eikä sen vaikutuksia nähdä riittävän kauas.

Itä-Savo: Uusien pakolaisten tilanne harkintaan (1.2.2010)

Savonlinnan perusturvalautakuntaan on tekeillä virkamiesten esitys, ettei Savonlinnaan otettaisi kiintiöpakolaisia tänä vuonna. Kaupungin sosiaalijohtaja Saara Pesonen sanoo, että lautakunnassa on tarkoitus ensi perjantaina keskustella laajasti kiintiöpakolaisten tämän vuoden jatkosopimuksesta.

Valmisteilla oleva esitys on joka tapauksessa sisällöltään sellainen, ettei Savonlinna ottaisi tänä vuonna kiintiöpakolaisia. Pesonen arvioi, ettei esityksen sisältö taida muuttua perjantaihin mennessä.

Yle: Savonlinna luopumassa pakolaiskiintiöstä (9.12.2009)

Savonlinna aikoo luopua pakolaiskiintiöistään. Harkinnassa on pitää taukoa kiintiöpakolaisten vastaanottamisesta ainakin ensi vuoden ajan. Kaupunki on vuosittain ottanut 30 kiintiöpakolaista.

Yksi syy pakolaisista luopumiseen on heikko kuntatalous. Savonlinnan perusturvalautakunta käsittelee asiaa tammikuussa.

Jos Savonlinna luopuu pakolaisten vastaanottamisesta, on Mikkeli Etelä-Savon ainoa kiintiöpakolaisia vastaanottava kunta. Mikkeli ottaa vuosittain kolmekymmentä kiintiöpakolaista.

Etelä-Savon TE-keskuksesta kerrotaan, että paineet ovat valtavat saada lisää kuntia vastaanottotoimintaan mukaan.

Itä-Savo: Painuvatko pakolaiset Savonlinnassa unholaan? (25.11.2009)

Savonlinnassa kaivataan avointa keskustelua uusien pakolaisten ottamisesta. Näin totesi Savonlinnan pakolaissihteeri Varpu Vaarnamo keskiviikkoiltana pidetyssä kansalaisillassa.

Tällä hetkellä Savonlinnassa on noin 135 pakolaistaustaista asukasta. Ensi vuonna otettavista mahdollisista uusista kiintiöpakolaisista käydään keskustelua. Vaarnamo luonnehtii ilmapiiriä myönteiseksi.

Yleisön joukosta nousi esiin näkemys, että mahdollisen välivuoden aikana asia unohtuu.

– Adressia keräämään, että asia kulkee yläpäässä kunnolla, viitattiin päättäjiin.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License