Salo

Salon Suomusjärvelle Syvälammen motelliin on tammikuussa 2009 siirretty Helsingistä 50 somalialaista turvapaikanhakijaa. Ensimmäiset kymmenen tammikuun alussa saapunutta olivat ilman huoltajia Suomeen saapuneita alaikäisiä.

Sisäministeriön puolesta majoituksen järjestänyt Hehku Consulting teki sopimuksen kiinteistön omistajaksi ilmoittautuneen Hasan al-Wattarin kanssa. Sittemmin on käynyt ilmi, että kiinteistön omistaa edelleen Primanova Oy:n Pauli Metsäranta. Metsäranta etsii kiinteistölle uutta ostajaa, koska al-Wattar ei maksanut motellikauppaa määräaikaan mennessä.

Hehku Consulting rekrytoi Syvälammelle perustettavaan vastaanottokeskukseen työntekijöitä. Salon valtuustossa vastaanottokeskuksen perustamista ei tiettävästi ole käsitelty.

(Päivitys 28.9.2009)
Alun perin muutaman viikon väliaikaismajoitukseen tarkoitettu Suomusjärven vastaanottokeskus suljetaan lokakuun lopussa. Keskus ehti toimia yli kahdeksan kuukauden ajan.

Keskustelut, mielipiteet

Tapio Arjo

Uutiset

Salon Seudun Sanomat

Ylen uutishaku Salosta

Suomusjärven vastaanottokeskus suljetaan (28.9.2009)

Suomusjärven vastaanottokeskus suljetaan lokakuun lopussa. Pakolais- ja monikulttuurisuustoiminnan suunnittelija Vesa Kukkamaa Suomen Punaisesta Rististä arvioi, että lähes kaikkien vastaanottokeskuksen asukkaiden turvapaikkahakemukset saadaan käsiteltyä lokakuun aikana. Loput hakijat sijoitetaan syksyllä Suomen muihin vastaanottokeskuksiin.

Syvälampena tunnetusta motellista tehtiin tilapäinen vastaanottokeskus tämän vuoden alussa. Sitä piti alunperin käyttää vain muutaman viikon ajan.

Salon Seudun Sanomat: Suomusjärven vastaanottokeskus suljettaneen (7.9.2009)

Suomusjärven vastaanottokeskus suljetaan todennäköisesti lokakuun lopussa. Koordinaattori Ari Haaranen Suomen Punaisesta Rististä kertoo, että Suomusjärvestä luovutaan, koska entisen motellin tilat eivät sovellu vastaanottokeskuskäyttöön.

SPR on käynyt eri puolilla Suomea neuvotteluja uudesta vastaanottokeskuksesta. Haarasen mukaan Hotelli Valtatie 1 Paimiossa on edelleen mahdollinen vaihtoehto.

Ilta-Sanomat: Mies hukkui uimarannalla Salossa (28.6.2009)

Nuorehko mies hukkui uimarannalla sunnuntaina iltapäivällä Salon Kiikalassa Varsinais-Suomessa.

Poliisista kerrotaan, että ulkomaalaissyntyinen mies oli hypännyt Kiikalan Härjänvatsan uimarannan hyppyritornista veteen, minkä jälkeen hän ei ollut noussut takaisin pintaan.

Paikalle hälytetyt pelastuslaitoksen sukeltajat löysivät hänet vedestä kuolleena.

Poliisin tietojen mukaan mies oli uimataitoinen. Tapaukseen ei epäillä liittyvän rikosta.

Salon Seudun Sanomat: Suomusjärven vastaanottokeskus todennäköisesti lakkautetaan (17.6.2009)

Suomusjärven vastaanottokeskus on käymässä tarpeettomaksi, sillä turvapaikanhakijoiden määrä on vähentynyt selvästi.

Myöskään Paimioon kaavailtua SPR:n vastaanottokeskusta ei oteta käyttöön. Turvapaikanhakijoiden keskusta on suunniteltu paimiolaisen Hotelli Valtatie 1:n tiloihin.

Toukokuussa turvapaikkaa haki Suomessa yli kolmannes vähemmän kuin kevään vilkkaimpina kuukausina. TE-keskuksen mukaan hakijoiden määrä on vähentynyt muun muassa Ruotsin päätöksestä helpottaa oleskeluluvan saamista.

Yle: Poliisi kaipaa ratkaisevaa vihjettä vastaanottokeskuksen räjäyttäjästä (16.6.2009)

Poliisi ei ole vielä pääsyt Salon Suomusjärven Suomen punaisen ristin vastaanottokeskuksen räjäyttäjien jäljille. Salon poliisiaseman rikoskomisario Pertti Läksyn mukaan vinkkejä on tullut kymmenkunta, mutta ratkaisevaa vihjettä ei ole tullut. Läksy kertoo, että vastaanottokeskus on hankkinut itselleen vartijan.

Salon poliisi jatkaa tapahtuman tutkimista ja kaipaa edelleen tietoja valkoisesta henkilöautosta, joka lähti paikalta hieman ennen räjähdystä kello kolme yöllä. Myös poliisi ottaa vastaanottokeskuksen huomioon partioiden kenttätehtävien aikana.

Maanantain vastaisena yönä sattunut räjähdys säikäytti keskuksen asukkaat ja rikkoi ikkunoita sekä rakenteita. Kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut.

Maanantain ja tiistain välinen yö sujui rauhallisesti Suomen Punaisen Ristin vastaanottokeskuksessa Salon Suomusjärvellä. Alueella vartioi useita vartiointiliikkeen ja oman talon työntekijöitä.

Iltalehti: Vastaanottokeskuksen pihassa räjähti Suomusjärvellä (15.6.2009)

SPR:n vastaanottokeskuksen pihalla Suomusjärvellä Varsinais-Suomessa sattui räjähdys maanantain vastaisena yönä.

Kukaan ei loukkaantunut, mutta räjähdys rikkoi ikkunoita.

Varsinais-Suomessa sijaitsevan vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja kertoo, että rakennuksen pihassa oli aamukolmen aikaan käynyt auto. Pari minuuttia auton lähdön jälkeen talon kulmalla räjähti. Apulaisjohtaja Päivi Nikkola uskoo, että ikkunankehykseen oli kiinnitetty jokin räjähde.

Räjähdys rikkoi rakennuksen ruokasalin ikkunoita. Vastaanottokeskuksessa on tällä haavaa parikymmentä turvapaikan hakijaa, mutta salissa ei tapahtumahetkellä ollut ketään.

Poliisi tutkii tapausta. Nikkolan mukaan vastaanottokeskuksessa ei ole aiemmin tapahtunut vastaavaa.

YLE: Syvälammin motelli vastaanottokeskukseksi (26.2.2009)

Suomusjärvellä sijaitseva Syvälammin motelli on muuntunut viime viikkoina toimivaksi turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseksi. Tällä viikolla asukkaita on runsaat kuusikymmentä. Turvapaikanhakijat viipyvät Suomusjärvellä korkeintaan muutamia viikkoja. SPR pyrkii hankkimaan heille nopeasti jatkosijoituspaikan.

Suomusjärvellä sijaitseva turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus on osoittautunut tarpeelliseksi. Suomen Punainen Risti otti toiminnan haltuunsa tämän viikon alussa. Turvapaikanhakijoita keskuksessa on ollut jo vuoden alusta lähtien.

SPR tarvitsee Suomusjärven kaltaisia kiinteistöjä kipeästi, sillä turvapaikanhakijoita tulee Suomeen tasaisena virtana.

Ruokahuolto toimii jo hyvin

Entisessä Syvälammen motellissa ruokahuolto toimii mutkattomasti. Vuoden alussa toimintaa haittasivat epäselvyydet rakennuksen omistuksesta. Apulaisjohtaja Adil Faizulla on nyt tyytyväinen.

- Esimerkiksi keittiössä oli ongelmia. Nyt kun SPR on ottanut haltuun koko tämän vastaanottokeskuksen, kaikki on mennyt nopeasti parempaan suuntaan.

Turvapaikanhakijat viipyvät Suomusjärven vastaanottokeskuksessa yleensä vain vähän aikaa. Tällä viikolla majoittuneena on runsaat 60 turvapaikanhakijaa. Eniten asukkaita on Somaliasta ja Irakista, Nigeriasta ja Afganistanista kuten Mohsen Gholamin perhe.

- Afganistanissa on vaikeaa elää. Koulutusta ei voi saada ja joidenkin lapsia kidnapataan. Varsinkin naisten elämä on vaikeaa kotimaassa, kertoo Mohsen.

Turvapaikanhakijat pääosin tyytyväisiä

Joillekin riittää, kun saa katon pään päälle, turvalliset ihmiset ympärille ja ruokaa. Afganistanilaisperhe on ainakin tyytyväinen.

- Suomessa on hyvä olla joka paikassa, koska me olemme nyt turvassa. Jäämme niin pitkäksi aikaa kuin voimme. Me haluaisimme opiskella ja jatkaa elämäämme täällä, kertoo Mohsen Gholam.

Jotkut asukkaista pitävät Suomusjärveä liian syrjäisenä paikkana kuten Somaliasta Suomeen tullut Sadeq Mohamed Ahmed

- Täällä pitää kävellä kolme kilometriä päästäkseen supermarkettiin. Täällä ei ole internetiä. Haluaisin muuttaa paikkaan, jossa selviän yksin.

Avoimien ovien päivä ensi viikolla

Suomusjärven vastaanottokeskuksen väki ottaa mielellään kontaktia myös ulkomaailmaan. Ensi viikon keskiviikkona pidetään avoimien ovien päivä. Ainakin terveyskeskuksessa kommentit ovat olleet tähän mennessä pääosin myönteisiä, kertoo vastaava ohjaaja Satu Strömberg. Hän on koulutukseltaan sairaanhoitaja ja on kertonut keskuksen toiminnasta siellä.

- He kokivat hyvänä asiana, että heitä pyydettiin tänne tutustumaan. Positiivista asennetta vaikutti olevan ilmassa.

Turvapaikanhakijoita tulossa paljon tänä vuonna

Turvapaikanhakijoiden tulvaa Suomeen aiheuttavat muun muassa Ruotsin kiristynyt turvapaikkapolitiikka ja useiden keskusten kuten Perniön vastaanottokeskuksen lakkauttaminen.

Suomeen voi tulla tänä vuonna jopa 6000 turvapaikanhakijaa, kun heitä oli toissa vuonna vain 1500. Tarpeesta kertoo myös se, että Turun vastaanottokeskus sai sivupisteen vuodenvaihteessa Punkalaitumelle. Viimeksi yhtä kova tarve saada vastaanottokeskuksia oli 1990-luvulla. SPR:n lisäksi vastaanottokeskuksia pitävät yllä valtio ja kunnat. Käytännössä uusia kiinteistöjä etsivät TE-keskukset.

Turun Sanomat: Pakolaisten majoittamista Suomusjärvelle aiotaan jatkaa (7.2.2009)

Pakolaisten tilapäistä majoittamista Salon Suomusjärvelle aiotaan jatkaa. Sopimukset toiminnan järjestämiseksi ovat tekemättä, mutta toimijoilla on tavoite ohjata turvapaikanhakijoita entiseen Syvälammen motelliin, ellei varsinaisissa vastaanottokeskuksissa ole tilaa.

Sisäasiainministeriön maahanmuutto-osaston ylitarkastajan Veikko Pyykkösen mukaan ensi viikolla käsitellään kiinteistön omistajan vuokratarjousta ja sovitaan SPR:n kanssa käytännön toiminnan järjestämisestä.

Suomusjärvelle majoitettiin noin 50 turvapaikanhakijaa tammikuun alussa. Osa heistä siirtyi alkuviikolla Parikkalassa avattuun vastaanottokeskukseen. Loput odottavat siirtoa Vaasaan todennäköisesti ensi viikolla.

Entiseen motelliin ei ole tuotu uusia pakolaisia tammikuun alun jälkeen kiinteistön omistajaepäselvyyksien vuoksi. Kesken kaiken selvisi, ettei motellia omista Al-Wattarin perhe, koska se ei ollut maksanut kauppasummaa Prinovalle. Kiinteistö palautui Prinovan hallintaan.

Salon Seudun Sanomat: Syvälammen motelli pysynee turvapaikanhakijoiden käytössä (4.2.2009)

Syvälammen motelli Salon Suomusjärvellä pysyy todennäköisesti jatkossakin turvapaikanhakijoiden käytössä.

Motellissa muutaman viikon majoittuneet turvapaikanhakijat on tarkoitus siirtää ensi viikolla Vaasan vastaanottokeskukseen. Alaikäiset on jo siirretty Parikkalaan.

Sisäasiainministeriö neuvottelee kuitenkin motellin vuokrasopimuksen jatkamisesta, koska turvapaikanhakijoiden määrä näyttää kasvavan.

Syvälampi voisi toimia tilapäisenä sijoituspaikkana, kun varsinaiset vastaanottokeskukset ovat täynnä.

YLE TV1 Uutiset 20:30, 7:10-9:50 (25.1.2009)

[…]
Vuokratiloja etsitään kiireessä ja sisäministeriö käyttää apunaan myös ulkopuolisia konsultteja. Hätä ja hoppu syövät aikaa taustatyöltä, josta syntyy lisää ongelmia. Syvälammesta tuli vastaanottokeskus käytännössä yhden yön aikana. Tilat hankkineelle konsultille selvisi vasta pakolaisten saavuttua paikalle, että tiloissa viimeksi perhehotellia pyörittäneelle yrittäjälle ja kiinteistön edelliselle omistajalle on virinnyt kiista omistusoikeudesta. YLE Uutisten saamien tietojen mukaan motellin sekavat omistussuhteet saattavat katkaista keskuksen toiminnan lähiaikoina.
[…]

Yle: Syrjäseutu ahdistaa turvapaikanhakijoita (25.1.2009)

Salon Suomusjärvellä sijaitsevassa entisessä Syvälammen motellissa asuu tällä hetkellä 50 turvapaikanhakijaa. He eivät ole tyytyväisiä.

Turvapaikanhakijat tuotiin tilapäismajoitukseen Helsingin alueelta, jossa he saivat päivisin liikkua vapaasti kaupungilla. Erityisesti mielipahaa aiheuttaa ruoka. Somalialaisille perinneruokien valmistus on tärkeää. He kaipaavat takaisin Helsingin vastaanottokeskuksiin, jossa heillä oli mahdollisuus ostaa ruokatarvikkeita kaupungilta ja valmistaa ruokansa itse.

- Olemme eristyksissä kaupungeista ja ostospaikoista. Jos haluamme ostaa jotakin, meidän pitää matkustaa 20 kilometriä, eikä täällä ole säännöllisiä kulkuyhteyksiä, kertoo Abdulgadir Hassan.

Tilapäisten vastaanottokeskusten ongelmana on myös palveluiden järjestäminen. Syvälammella esimerkiksi terveyspalvelut on hoidettu siten, että paikalla käy hoitaja. Keskuksessa on myös koko ajan paikalla ohjaajia. Asukkaat itse ovat kuitenkin palveluja enemmän huolissaan tekemisen puutteesta.

- Meillä ei ole huoneissamme televisioita tai muuta viihdettä, eikä paikkoja joihin mennä. Emme saa päättää mistään itse, sanoo Abdi Mohamed Abdi.

Vapaa-ajan ongelmiin on luvassa helpotusta ensi viikolla. Halukkaat pääsevät pelaamaan jalkapalloa tai salibandya Suomusjärven koulun salissa.
[…]
Kiinteistöjä etsineen konsultin mukaan vaikeudet eivät lopu sopivien tilojen löytymiseen.

- Usein jo siinä vaiheessa kun tutkimme sopivaa kiinteistöä leviää huhu vastaanottokeskuksen tulosta paikkakunnalle. Siitä alkaa sellainen rumba ja vastustus, että neuvottelut tiloista kaatuvat siihen, kertoo Matti Jäntti Hehku Consulting Oy:stä.
[…]

Salon Seudun Sanomat: Suomusjärven motellissa kuohuu taas (23.1.2009)

Salon Suomusjärven motellissa majailevien turvapaikanhakijoiden tilapäismajoitus on vaarassa, sillä kiinteistön omistajuudesta on syntynyt riita.

Sisäasiainministeriön kanssa tilapäismajoituksesta sopinut Family Dreamin yrittäjä Hasan al-Wattar ei ole enää kiinteistön omistaja. Näin väittää Prinova Oy:n Pauli Metsäranta, joka sopi kiinteistökaupoista al-Wattarin kanssa talvella 2007.

Metsäranta katsoo kaupan purkaantuneen, koska Al-Wattar ei ole maksanut kauppasummaa Prinova Oy:lle sovitusti vuoden 2008 loppuun mennessä.

Salon Seudun Sanomat: Turvapaikanhakijoita siirretty pääkaupunkiseudulta Suomusjärvelle (23.1.2009)

Motelli Family Dreamiin Saloon Suomusjärvelle on majoitettu turvapaikanhakijoita.

Suomeen tulleille turvapaikanhakijoille on jouduttu etsimään tilapäisiä majoitusratkaisuja, sillä maan vastaanottokeskukset ovat tupaten täynnä. Helsingin ja Mäntsälän keskusten ruuhkaa on purettu Suomusjärvelle.

Motelli sai ensimmäiset turvapaikanhakijat tammikuun alussa, mutta nyt turvapaikanhakijoita on jo 50.

Yle: Pakolaisia Syvälammelle (23.1.2009)

Helsingin vastaanottokeskusten tungosta helpotetaan siirtämällä turvapaikanhakijoita Salon Suomusjärvelle. Helsingin ja Metsälän vastaanottokeskuksista on jo jouduttu siirtämään 40 turvapaikanhakijaa yksityiseen majoitukseen Syvälammelle Suomusjärvelle.
[…]

Asiakirjat, dokumentit

http://www.salo.fi/

Esityslistat ja pöytäkirjat

http://www.suomussalmi.fi

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License