Pohja

Uutiset

Länsi-Uusimaa: Pakolaisia Kongosta ja Iranista tulossa Karjaalle ja Pohjaan (1.6.2009)

Raaseporissa suunnitellaan 40 kiintiöpakolaisen ottamista. Pakolaiset olisivat Syyriassa pakolaisleirillä olevia iranilaisia pakolaisia sekä Kongon pakolaisleiriltä tulevia ruandalaispakolaisia.

Päätös on tarkoitus tehdä jo kesäkuussa. Pakolaisten vastaanotto tapahtuisi lokakuussa.

Esityksen pakolaisryhmän ottamisesta on valmistellut maahanmuuttajakoordinaattori Börje Mattsson.

Mattssonin mielestä olisi Pohjan ja Karjaan vuoro toimia vastaanottavana paikkana. Viimeksi kiintiöpakolaisia on tullut Tammisaareen ja Hankoon.

Iranilaiset pakolaiset tulisivat pakolaisleireiltä Syyriasta.

Iranilaisten sijoittamista Raaseporin alueelle helpottaisi se, että kaupungista löytyy jo saman kulttuuriryhmän edustajia.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on jo tehnyt alustavan listan pakolaisista. Suomeen mahdolliset tulevat pakolaiset valitaan haastattelujen perusteella.

Mattssonin mielestä juuri Kongon pakolaisleireillä olevilla on nyt vaikein tilanne.

–Olen seurannut Kongon tilannetta ja todennut, että Ruandan sisällissodan jäljiltä paenneet ovat äärimmäisen suojelun tarpeessa. Olosuhteet pakolaisleireillä ovat erittäin alkeelliset. Jokaisella heillä on erittäin vaikuttavia henkilökohtaisia kohtaloita. Valikointi on erittäin rankkaa.

Pakolaiset olisivat eri ikäisiä ja todennäköisesti lapsia ja nuoria olisi noin kolmasosa.

–Kongosta olisi tulossa hyvin erilaisia perheitä, sillä joistain perheistä lapsia on tapettu ja leireillä on lapsia, joiden vanhempia on tapettu.

Mattson arvelee, että Kongosta tulevien pakolaisten vastaanottaminen edellyttäisi yhden terapeutin palkkaamista.

Mattssonin mukaan pakolaisten ottaminen ei ole taloudellinen kysymys. Valtio maksaa kunnalle tukea pakolaisten ottamisesta.

–Se että meillä on lama, ei saisi tarkoittaa sitä, että emme enää kanna yleistä humanitaarista vastuuta. Jos meillä on vaikeuksia, ei silti pidä unohtaa niitä, joilla on vielä hirvittävän paljon enemmän vaikeuksia.

Mattsson on ollut itse valmistautunut lähtemään Kongoon ensi tiistaina valtion maahanmuuttajaviranomaisten ja suojelupoliisin edustajien kanssa.

Lähtöön valmistautunut Mattsson on jäänyt varahenkilöksi Raaseporin puhelinyhteyksissä on olleiden ongelmien vuoksi.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License