Oravainen

Johtaja Mats Hägglund

Uutiset

Yle: Pakolaisille talo Oravaisiin (3.3.2011)

Vöyrin Oravaisiin suunnitellaan uuden talon rakentamista pakolaisille. Asiasta kertoo aamun Vasabladet.

Uusi talo korvaa joulupäivänä tulipalossa tuhoutuneen asuntolan. Palaneessa talossa oli kaikkiaan yhdeksän asuntoa.

Parhaassa tapauksessa uusi talo on valmis ensi syksynä. Pakolaisille on järjestetty tilapäinen asuinpaikka Vöyrin keskustassa sijaitsevaan opiskelija-asuntolaan.

Vasabladet: Flyktingar får nytt hus i Oravais (3.3.2011)

Ett nytt bostadshus för flyktingar planeras i Oravais, efter att nio flyktingbostäder total­förstördes i en brand på jul­dagen.

Vd Tor-Erik Hägg på Oravais Bostäder tror att i bästa fall kan ett nytt hus stå klart redan i höst.

Sedan några veckor tillbaka används de gamla lärar­bostäderna i Vörå centrum

som ­flyktingbostäder. Det är främst småbarnsfamiljer från Tjetjenien som har flyttat in i komplexet.

- Men det handlar om en tillfällig lösning under det här året, säger Mats Hägglund, chef för Oravais flyktingförläggning.

YLE Keski-Pohjanmaa: Loput Oravaisten palosta pelastetut perheet Pietarsaareen (27.12.2010)

Pakolaisten 150 hengen vastaanottokeskustilat Pietarsaaressa ovat täyttyneet, kun Oravaisten asuntolan palosta pelastuneet kolme perhettä eli toistakymmentä henkeä on siirretty Pietarsaareen.

Asuntolassa oli kahdeksan asuntoa ja siellä asui 30 henkeä, jotka pelastuivat. Kolme perhettä sijoitettiin Pietarsaareen, yksi Vaasaan ja loput Oravaisiin. Kaksikerroksinen puurakenteinen asuntola tuhoutui tulipalossa Oravaisissa joulupäivänä, palo sai ilmeisesti alkunsa yhden asunnon keittiön liedestä.

Oravaisissa pakolaisten käytössä on yhteensä 48 asuntoa.

YLE Uutiset: Oravaisten vastaanottokeskuksen asuntola paloi (25.12.2010)

Oravaisten vastaanottokeskuksen asuntola Pohjanmaalla jouduttiin evakuoimaan lauantai-iltapäivänä tulipalon takia. Päivystävän palomestarin mukaan kukaan ei loukkaantunut palossa.

Palo alkoi noin kello 15 asuntolan keittiöstä, josta se levisi talon rakenteisiin. Päivystävä palomestari kertoi joulupäivän iltana, että puinen rakennus palaa maantasalle.

Rakennuksessa oli kahdeksan asuntoa. Vastaanottokeskus on järjestänyt talossa asuneille, noin 30 henkilölle tilapäismajoituksen.

Oravaisten vastaanottokeskus muodostuu viidestä rakennuksesta. Muut rakennukset sijaitsevat sen verran kaukana palaneesta rakennuksesta, ettei palo päässyt leviämään muihin rakennuksiin.

Palon syttymissyytä ei toistaiseksi tiedetä. Poliisi aloittaa tekniset tutkimukset palopaikalla tapaninpäivänä.

Pohjalainen: Turvapaikanhakijamäärät ennallaan Pohjanmaalla (17.12.2010)

Turvapaikkaa hakee kolmannes vähemmän ihmisiä kuin viime vuonna, uutisoi Yle tänään. Maahanmuuttoviraston ylitarkastaja Veikko Pyykkönen kertoo, että viime vuoden kuuden tuhannen turvapaikan hakijan sijaan tänä vuonna jäädään alle neljään tuhanteen.

Pohjanmaalla tilanne ei vielä ole muuttunut. Vastaanottokeskuksissa Vaasassa, Kristiinankaupungissa ja Oravaisissa paikat täyttyvät entiseen malliin.

Vaasassa ja Kristiinankaupungissa on 150 vastaanottopaikkaa, joihin neljästä maan keskuspaikasta siirretään turvapaikanhakijoita siinä järjestyksessä kuin paikkoja vapautuu. Oravaisissa paikkoja on 160.

Vaasan ja Kristiinankaupungin paikkamäärää on vastikään pienennetty, eikä uusia vähennyksiä ole näillä näkymin tulossa. Vaasassa oli Pyykkösen mukaan ennen 200 paikkaa ja Kristiinankaupungissa lähes 300.

Lue lisää lauantain Pohjalaisesta.

Helsingin Sanomat: Vastaanottokeskuksen lastenkodin seinä sytytettiin ehkä tahallaan (16.7.2010)

Pohjanmaalla Oravaisten vastaanottokeskuksessa syttyi uhkaava tulipalo perjantaina iltapäivällä. Keskuksen lastenkodin henkilökunta ilmoitti hätäkeskukseen, että rakennuksen ulkoseinä savuaa.

Pelastuslaitoksen saapuessa paikalle henkilökunta oli jo sammuttanut palon. Rakennuksessa ei ollut enää ketään sisällä. Palo ei aiheuttanut suuria vahinkoja.

Pelastuslaitos ei paikantanut palon syttymissyytä, joten se ilmoitti tapauksesta poliisille. Palopaikan lähellä ei ole esimerkiksi sähköjohtoja. Pelastuslaitos pitää mahdollisena, että palo oli sytytetty tahallaan.

Lastenkoti on kaksikerroksinen puutalo. Talossa asuu turvapaikkaa hakevia lapsia, jotka ovat tulleet Suomeen ilman huoltajaa.

Yle: Oleskeluluvan saaneet lapset erilleen turvapaikanhakijoista (26.2.2010)

Oravaisissa oleskeluluvan saaneet lapset pyritään jatkossa sijoittamaan erilleen vasta turvapaikkaa hakevista lapsista. Kunta on päättänyt perustaa tätä varten uuden pakolaistoimiston.

Oravaisten kunta on perustamassa oleskeluluvan saaneille lapsille oman pakolaistoimiston. Sen tehtävänä on järjestellä oleskeluluvan saaneille lapsille ryhmäasumista, joka on erillään muista turvapaikanhakijoista. Oravaisten vastaanottokeskus huolehtii kuitenkin edelleen pakolaislapsista, jotka vasta hakevat turvapaikkaa Suomesta.

Oravaisten vastaanottokeskuksen johtaja Mats Hägglund sanoo, että keskuksessa on tällä hetkellä kuutisenkymmentä lasta, joista muutamaa muutos koskee.

Turvapaikkahakemusten käsittely on nopeutunut

Viime vuonna turvapaikanhakijoiden hakemusten käsittely ruuhkautui pahasti, minkä takia käsittelyajat karkasivat käsistä.

Oravaisten vastaanottokeskuksen johtaja Mats Hägglund sanoo, että nyt valoa alkaa näkyä tunnelin päässä, sillä käsittelyajat ovat alkaneet lyhentyä.

Yle: Vastaanottokeskuksissa täyttä (18.12.2009)

Pakolaisten vastaanottokeskuksissa valmistaudutaan kiireiseen jouluun. Oravaisten vastaanottokeskuksesta johtaja Mats Hägglund kertoo, että ylipaikoilla on tälläkin hetkellä kymmeniä ihmisiä ja lisää voi vielä tulla ennen vuoden päättymistä.

Vastaanottokeskuksissa on ollut täyttä koko vuoden ajan, sillä pakolaisia on saapunut tänä vuonna aiempaa enemmän. Myös muissa Pohjoismaissa tilanne on sama, kertoo juuri Tukholman vierailulta saapunut Hägglund.

Oravaisten vastaanottokeskuksella on yhteensä 320 paikka aikuisille, joista 160 Oravaisissa ja saman verran Pietarsaaressa. Lisäksi lasten yksikössä on 60 paikkaa. Tällä hetkellä vastaanottokeskuksessa on 430 turvapaikanhakija.

Iltalehti: Pohjalaisen toimittajille sakot kunnianloukkauksesta (18.1.2008)

Keskisuomalainen/STT: Pakolaiskeskusta verrattiin Pohjalaisessa natsien kuolemanleireihin (10.1.2008)

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License