Lahti

Uutiset

Yle: Lahti ei aio nostaa pakolaiskiintiötä (8.5.2009)

Isojen asuntojen puute vaikeuttaa monilapsisten pakolaisperheiden kotouttamista, perustelee kaupungin sosiaalivirasto.

Lahden sosiaalivirasto torjuu pakolaiskiintiön lisäämisen. Sisäministeriö on esittänyt, että Lahti nostaisi vastaanotettavien pakolaisten kiintiön nykyisestä kahdesta kymmenestä viiteen kymmeneen.

Pakolaisperheille ei tahdo löytyä Lahdesta riittävän suuria asuntoja, sanoo sosiaalijohtaja Risto Kajaste.

Perheessä saattaa olla 4-5 kasvavaa nuorta, tytöille ja pojille tarvittaisiin omat huoneet.

- Liian ahtaasti asuminen haittaa myös maahanmuuttajien kotouttamista, katsoo Kajaste.

Isojen asuntojen puute helpottaa hiukan parin vuoden päästä, kun Lahden Talot saa valmiiksi Ali-Juhakkalan entisen kartanon tontille kaavaillut asunnot. Sinne on tarkoitus tehdä muutama noin 100 neliön asunto maahanmuuttajia varten, toteaa Kajaste.

Kiintiöpakolaisten lisäksi Lahti sijoitti viime vuonna turvapaikanhakijoita vajaa kolmekymmentä, paluumuuttajia kaupunkiin tuli viime vuonna runsaat neljäkymmentä.

Sosiaali- ja terveyslautakunta käsittelee pakolaiskiintiön nostoa ensi tiistaina.

ESS: "Valtion pitää maksaa pakolaisten vastaanotto" (24.2.2009)

Valtion pitäisi korvata kunnille kokonaan pakolaisten vastaanottokulut, sanoo Hämeen TE-keskuksen projektipäällikkö Katriina Haapakangas Radio Voiman haastattelussa. Valtio maksaa kunnille korvausta jokaisesta vastaanotetusta pakolaisesta, mutta summa ei ole noussut vuoden 1993 jälkeen.

- Valtion pitäisi korvata kunnille kulut sataprosenttisesti ainakin alkuvaiheessa. Olemme esittäneet sisäministeriölle, että korvauksen pitäisi vastata tämän päivän kustannuksia, sanoo Haapakangas.

Sisäministeriö on pyytänyt Hämeen TE-keskusta kaksinkertaistamaan alueelle vuosittain tulevien pakolaisten määrän yhdeksäänkymmeneen, mutta kunnat eivät ole halukkaita. Haapakangas myöntää tilanteen vaikeaksi. Lahti on luvannut ottaa vastaan 20 pakolaista ja Hämeenlinna 25 pakolaista. Kärkölä ja Hollola kieltäytyivät äskettäin pakolaisten vastaanotosta.

- Ymmärrän kuntien tilanteen. Varsinkin Itä-Hämeen rakennemuutoslaueella työttömyys lisääntyy ja kunta joutuu suuntamaan voimavaransa siihen. Toivon kuitenkin, että nähdään nykyisen taantuman yli. Pian tarvitaan lisää työvoimaa suurten ikäluokkien jäädessä eläkkeelle, muistuttaa Haapakangas.

Hänen mukaansa Lahtikin voisi ottaa nykyistä enemmän pakolaisia.

Hämeen Sanomat: Pakolaiskiintiön nostopaineita Hämeenlinnassakin (10.2.2009)

Kuntien paineet nostaa pakolaiskiintiöitään lisääntyvät tänä vuonna. Sisäministeriön mukaan pelkästään Hämeen TE-keskuksen alueella kuntapaikkoja pitäisi lisätä puolella. Tällä hetkellä kuntapaikkoja on alueella vuosittain 45.

- Kuntien pitäisi vastaanottaa enemmän. Kartoitamme parhaillaan kuntien halukkuutta, kertoo erikoissuunnittelija Leena Kallio Hämeen TE-keskuksesta.

Hämeen TE-keskuksen alueeseen kuuluvat Kanta-Häme ja Päijät-Häme. Tällä hetkellä pakolaisia ottavat vastaan ainoastaan Hämeenlinna ja Lahti. Kallio huomauttaa, että paikkoja haetaan myös pienemmistä kunnista.

- Toki Lahdella ja Hämeenlinnalla on eniten paineita kasvattaa kiintiöitään.

Sisäministeriön tavoitteena on, että tänä vuonna sijoitettaisiin viime vuoden tapaan parituhatta henkilöä.

- Se onko tavoite riittävä tarpeeseen nähden nähdään vasta seurannan myötä, huomauttaa ylitarkastaja Tiina Pesonen sisäministeriöstä.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License