Kristiinankaupunki

Uutiset

Yle: Vastaanottokeskuspaikkoja vähennetään Kristiinankaupungissa (5.8.2011)

Vaasan vastaanottokeskus pysyy 150 paikkaisena, mutta Kristiinankaupungista vähennetään kolmannes paikoista, eli jäljelle jää satapaikkainen vastaanottokeskus.

Paikkamäärien muutokset liittyvät Maahanmuuttoviraston toimiin, jotka vähentävät koko Suomen vastaanottokeskuksista noin 550 paikkaa loppuvuoden aikana. Paikkoja karsitaan, koska turvapaikanhakijoiden määrä on vähentynyt.

Vastaanottokeskuspaikkojen vähentäminen Suomessa ei vaikuta Vaasan vastaanottokeskuksen majoituspaikkojen määriin. Vaasan vastaanottokeskus on jatkossakin 150 paikkainen.

Sen sijaan Kristiinankaupungin vastaanottokeskus pienenee satapaikkaiseksi, kun majoituspaikkoja vähennetään viidelläkymmenellä syyskuun alusta.

Suupohjan Sanomat: Kristiina ei kiinnosta (9.3.2011)

Kristiinan kaupunginvaltuusto myönsi viime vuonna 25 kuntapaikkaa oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille. Kristiinan kuntapaikat eivät tosin ole osoittautuneet houkutteleviksi. Tällä hetkellä 16 kuntapaikkaa on täytettyinä, mukaan lukien sekä lapset että aikuiset.

Kuntapaikan saaminen ei edellytä jäämään paikkakunnalle ja siksi useat muuttavat pois. Veto on suuri lähteä isompiin kaupunkeihin.

- Ei ole kiinnostusta jäädä Kristiinaan, sillä tämä on pieni kaupunki. Ja heillä on muualla ystäviä ja sukulaisia, toteaa Annica Riddar, joka johtaa SPR:n Kristiinan vastaanottokeskusta.

- He saavat muuttaa muualle, mutta yritämme selittää, että pitäisi jäädä. Esimerkiksi kielikoulutusta on vaikea saada muulla, sillä jonot ovat pitkät. Täällä voimme järjestää sitä oikeastaan heti.

Kuntalaisen oikeudet

Kuntapaikan saaneella turvapaikanhakijalla on samat oikeudet kuin muillakin kuntalaisilla. Muuttaa saa sinne, minne haluaa.

- He voivat muuttaa sinne, mistä saavat asunnon, kertoo Riddar.

Muuton jälkeen joku muu voi ottaa jäljelle jääneen kuntapaikan käyttöönsä.

Lue lisää Suupohjan Sanomat kesk. 9. maaliskuuta.

Pohjalainen: Turvapaikanhakijamäärät ennallaan Pohjanmaalla (17.12.2010)

Turvapaikkaa hakee kolmannes vähemmän ihmisiä kuin viime vuonna, uutisoi Yle tänään. Maahanmuuttoviraston ylitarkastaja Veikko Pyykkönen kertoo, että viime vuoden kuuden tuhannen turvapaikan hakijan sijaan tänä vuonna jäädään alle neljään tuhanteen.

Pohjanmaalla tilanne ei vielä ole muuttunut. Vastaanottokeskuksissa Vaasassa, Kristiinankaupungissa ja Oravaisissa paikat täyttyvät entiseen malliin.

Vaasassa ja Kristiinankaupungissa on 150 vastaanottopaikkaa, joihin neljästä maan keskuspaikasta siirretään turvapaikanhakijoita siinä järjestyksessä kuin paikkoja vapautuu. Oravaisissa paikkoja on 160.

Vaasan ja Kristiinankaupungin paikkamäärää on vastikään pienennetty, eikä uusia vähennyksiä ole näillä näkymin tulossa. Vaasassa oli Pyykkösen mukaan ennen 200 paikkaa ja Kristiinankaupungissa lähes 300.

Lue lisää lauantain Pohjalaisesta.

Yle: Kristiinankaupungin vastaanottokeskuksesta vähenee 50 paikkaa (28.9.2010)

Kristiinankaupungin vastaanottokeskuksesta vähennetään marraskuun loppuun mennessä 50 aikuisten majoituspaikkaa. Kesällä Kristiinankaupungista supistettiin jo sata paikkaa.

Vähennysten jälkeen Kristiinankaupunkiin jää 150 paikkaa. Sisäministeriö on hyväksynyt kaikkiaan 500 paikan lisäsupistukset yhdeksästä vastaanottokeskuksesta, koska turvapaikanhakijoiden määrät ovat viime aikoina pudonneet.

Vaasan, Oravaisten ja Pietarsaaren vastaanottokeskukset saavat toistaiseksi pitää nykyiset paikkansa. Niissä on yhteensä 460 paikkaa.

Kristiinankaupungissa korkea käyttöaste

Kristiinankaupungin vastaanottokeskus toimii SPR:n vastuulla. Johtaja Annica Riddar kertoo, että kaikki keskuksen paikat ovat olleet tähän saakka täynnä.

- Osa turvapaikanhakijoista saanee kahden viikon kuluttua päätöksen, mutta osan sijoittamista joudumme tässä vielä pohtimaan.

Maahanmuuttovirasto ja sisäministeriö pohtivat vielä loppuvuodesta uusien supistusten tarvetta. Ne toteutettaisiin ensi vuoden puolella.

Suomesta on hakenut elokuun loppuun mennessä kansainvälistä suojelua 2665 turvapaikanhakijaa. Määrä on yli 30 prosenttia pienempi kuin vastaavaan aikaan vuosi sitten. Ilman huoltajaa saapuneita alaikäisiä turvapaikanhakijoita tuli Suomeen elokuun loppuun mennessä 195, mikä on puolet edellisvuotta vähemmän.

Suomen vastaanottokeskuksissa asuu runsaat 3600 turvapaikanhakijaa. Noin tuhat henkilöä on yksityismajoituksessa. Vastaanottokeskusten yhteenlaskettu käyttöaste on tällä hetkellä noin 80 prosenttia.

Suupohjan Sanomat: Raiskaaja ja pahoinpitelijä vangittiin (3.9.2010)

Pohjanmaan käräjäoikeus on todennäköisin syin vanginnut 36-vuotiaan ulkomaalaistaustaisen miehen Kristiinassa tehdystä raiskauksesta ja törkeästä pahoinpitelystä. Mies vangittiin, koska poliisilla on syytä epäillä hänen poistuvan maasta. Vaasassa turvapaikanhakijana asuva mies myöntää Saunapuistossa lauantaita vasten yöllä tapahtuneen sukupuoliyhteyden, mutta kertoo naisen houkutelleen hänet siihen. Asianosaiset olivat olleet samassa ravintolassa, mutta lähteneet sieltä eri aikaan. Tämä on toinen kerta lyhyen ajan sisällä, kun miehestä on tehty rikosilmoitus raiskauksesta. Samana yönä mies kävi toisen kimppuun niinikään Saunapuistossa. Pahoinpitelystä on valvontakamerakuvaa. Mies oli käynyt uhrin kimppuun veitsen kanssa. Uhri oli päässyt karkuun niin että vain takkiin oli tullut reikä. 36-vuotias mies ei ole tunnustanut lyömistä. Mies on passitettu Pohjanmaan poliisivankilaan. Syyte on nostettava kolmen viikon kuluessa. Tekojen minimirangaistus on vuosi vankeutta.

Svenska Yle: Asylsökande i Kristinestad väntar på kommunplats (23.4.2010)

Behovet av kommunplatser för flyktingar ökar. Tack vare att migrationsverket fick ökade resurser har asylärendena kunnat skötas i snabbare takt.

Det i sin tur leder till att de som beviljats uppehållstillstånd blir kvar onödigt länge på asylcentralen i väntan på ny hemort.

På asylmottagningen i Kristinestad väntar flera av dem som beviljats uppehållstillstånd på kommunplats.
- En del söker aktivt kommunplats, via släktingar och vänner, säger Annica Riddar, chef på asylmottagningen i Kristinestad.

I dag har ett 70-tal fått uppehållstillstånd av dem som vistats på asylmottagningen i Kristinestad. En del har sökt kommunplatser på annat håll, men en del är kvar på asylmottagningen. De skulle helst bo kvar i Kristinestad och väntar på att kommunen ska ta ställning till att bevilja kommunplatser.

Kristinestad har fått förfrågan

I början av april sände Ntm-centralen en förfrågan till stadsstyrelsen om möjligheterna att bevilja kommunplats. Det betyder bland annat att kommunen måste ordna med bostäder och integrering enligt rådande lagstiftning, precis som för kvotflyktingar.

- Det kan också bli aktuellt att anställa en koordinator, eller samarbeta med redan befintliga projekt i andra kommuner, säger Annica Riddar.

Sedan i början på året har asylmottagningscentralen i Kristinestad haft 357 klienter, eller asylsökande. Totalt 70 har beviljats uppehållstillstånd.

Suupohjan Sanomat: Sosiaalitapauksia vähemmän tp-hakijoiden ansiosta

Kristiinan perusturvakeskuksen viime vuoden tilinpäätös näyttää runsaat 400 000 euroa ylijäämää. Täten lautakunnalle asetettu yhden prosentin eli vähän yli 200 000 euron säästövaatimus lähes tuplaantuu.

Perusturvajohtaja Peter Riddar toteaa, että toiminnalle asetetussa tavoitteissa on onnistuttu. Hän tuo esiin, että numerot kuitenkin elävät vielä jonkin verran, koska laskuja viime vuoden piikkiin on tulossa.

Lautakunnan menoja on vähentänyt muun muassa niin sanottujen sosiaalitapausten runsaampi muuttaminen Kristiinasta muualle. Tämä on sen ansiota, että turvapaikanhakijoille on vuokrattu kaupungissa tyhjillään olevia asuntoja, jolloin niin sanottuja sosiaalitapauksia on lähtenyt paikkakunnalta etsimään kattoa päänsä päälle muista kunnista.

Vasabladet: Samlingspartiet vill ha bort asylsökande (3.11.2009)

Efter flera tidigare försök, skärper Samlingspartiet i Kristinestad nu tonläget gentemot asylcentralen i staden. I en ny motion till stadsfullmäktige kritiserar partigruppen såväl Röda Korset som stadsstyrelsen.

-Den tidigare så trygga staden har blivit en otrygg och olustig miljö. Det är inte i enlighet med Samlingspartiets strävan, sade ­Mikael Perjus (Saml) på mån­dagens fullmäktigemöte.

Partigruppen kräver att ­antalet platser vid Röda Korsets asylcentral sänks till 50, senast den 1 januari 2011. Om inte ska centralen stängas helt. Sker inget av detta, ska det hållas en folkomröstning om asylcentralen i Kristinestad, kräver gruppen.

Motionen är undertecknad av partiets ordinarie fullmäktige­ledamöter, inklusive riksdags­ledamot Petri Pihlajaniemi.

Gruppordförande Mikael Perjus säger att hänvisningen till otrygghet bottnar i några "otrevliga incidenter".
-Därifrån har en rädsla uppstått. Det har liksom blivit en spegelbild av asylmottagningen. Vi vill inte utpeka någon enskild folkgrupp, säger han.

Han uppger att människor kontaktat honom i frågan, men kan inte säga hur utbredd uppfattningen är.
- Det är något som känns på stan. Säkert finns en rädsla speciellt bland kvinnor.

Att Samlingspartiet nu skulle utmålas som främlingsfientligt tror Perjus inte. Partigruppen är heller inte motståndare till asylmottagningen säger han. I första hand gäller kritiken antalet platser och en brist på information.

Först var det tänkt att 50 asylsökande skulle bo i Kristinestad. Nu är antalet över 200. Det tycks vara önskvärt för en majoritet i stadens ledning, men inte bland invånarna, enligt partigruppen.

Suupohjan Sanomat: Jos vastaanottokeskus ei pienene, halutaan koko toiminta lopettaa (2.11.2009)

Kokoomuksen valtuutetut yhtä lukuun ottamatta jättivät tämän iltaisessa valtuustonkokouksessa aloitteen, jossa vaaditaan valtuuston palaavan alkuperäiseen päätökseensä, jonka mukaan Kristiinassa sijaitsevassa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksessa saa olla enintään 50 turvapaikanhakijaa.

Jos vastaanottokeskuksen kokoa ei pienennetä edellä olevan ehdotuksen mukaisesti, vaativat allekirjoittaneet koko vastaanottokeskuksen lopettamista Kristiinassa.

Mikäli kumpikaan edellä mainituista vaihtoehdoista ei toteudu, vaaditaan aloitteessa, että kaupunki järjestäisi vastaanottokeskuksen tulevaisuudesta kansanäänestyksen.

Nykyisellään SPR:n pyörittämässä turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksessa on runsas 200 henkeä.
Moitteita aloitteessa saa myös Kristiinan kaupunginhallitus, joka ei ole valtuutettujen mukaan tiedottanut vastaanottokeskuksen toiminnasta ja kehityksestä tarpeeksi hyvin.

Vain yksi puolueen valtuutettu, Jessica-Bårdsnes Malinen, ei pistänyt nimeään aloitteeseen.
- Minun puolesta tämä määrä on ihan ok niin kuin se nyt on, mutta en halua heitä lisääkään, Malinen kommentoi kokouksen jälkeen turvapaikanhakijoiden nykymäärää.

Kaksi tuntia kestäneessä kokouksessa päätettiin lisäksi muun muassa Kristiinan ensi vuoden veroprosenteista ja hyväksyttiin yksimielisesti Kristiinanseudun koulun remonttia koskeva hankesuunnitelma. Lisää valtuustouutisia ylihuomenna Suupohjan Sanomissa.

Suupohjan sanomat (16.10.2009)

Kristiinassa on asunut tilapäisesti 250 turvapaikanhakijaa. Kaupungin perusturvalautakunnan yhteyshenkilönä turvapaikka-asioissa toimiva Peter Nygård (kesk) kertoo, että tammikuusta 2010 lähtien Kristiinaan sijoitettujen hakijoiden määrä putoaa ja vakiintuu 200:ksi. Nygård oli keskiviikkona maahanmuuttokeskuksen edustajien kanssa Helsingissä neuvottelemassa maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin ja eräiden virkamiesten kanssa tulevista kuvioista.

- Maahanmuuttajat on otettu Kristiinassa hyvin vastaan, mutta tämä nykyinen määrä on liikaa.

- Tähän asti suomeen on vastaanotettu vuosittain 6000 maahanmuuttajaa. Valtakunnallinen määrä laskee 4000:ksi vuoden 2010 alusta. Suuri ongelma ovat liian vähäinen määrä kuntapaikkoja, jotka koskevat myönteisen vastauksen hakemukseensa saaneita turvapaikanhakijoita. Liian alhainen valtion tuki kunnille on tässä vaikeutena.

- Valtio kyllä maksaa kaikki turvapaikanhakijan aiheuttamat kustannukset, mutta kunnat saavat niin sanottua porkkanarahaa vain runsaat 2000€ turvapaikanhakijaa kohti. Se on noussut vain 10% vuodesta 1992, selvittää Nygård.

Nygård kritisoi sitä, että maahanmuuttovirastoon on tulossa 40 uutta virkaa hakijoiden haastattelutehtäviin. Yksikään viroista ei tule Pohjanmaalle, ei edes Vaasaan, vaikka tässä maakunnassa kuitenkin on 20% maahanmuuttajista. Jokainen maahanmuuttaja on myös Kristiinasta kuljetettava haastateltavaksi Helsinkiin asti.

- Sanoin Thorsille, että sinulla on sukujuuret Oravaisissa, etkä silti saa muutamaa haastattelijan paikkaa Pohjanmaalle, toteaa Nygård.

Nygårdin mukaan haastattelujen ja päätösten odottaminen ei muutenkaan ole helppoa. Hän katsoo, että Kristiinaan sijoitetuille ihmisille on pitkä aika asua esimerkiksi Korkeaharjulla sijaitsevan vastaanottokeskuksen ahtaissa tiloissa toista vuotta epävarmuudessa.

Suupohjan Sanomat: RKP haluaa selvityksen keskuksen toiminnasta (14.10.2009)

RKP:hen kuuluvat kaupunginhallituksen jäsenet ovat jättäneet kirjallisen vaatimuksen, jonka mukaan he haluavat selvityksen turvapaikanhakijoiden keskuksen toiminnasta Kristiinassa. Radio Vega kertoi nettisivuillaan torstaina, että kirjelmässä pyydetään ruotsinkielistä SPR:ää selvittämään miten keskuksen toimintaa kehitetään tulevaisuudessa.

Aloitteessa peräänkuulutetaan muun muassa sitä onko SPR:llä nyt riittävästi henkilökuntaa vastata haasteisiin kun keskuksen asukkaiden määrä kasvaa. Alunperin Kristiinaan piti tulla 50 turvapaikan hakijaa.
Sitten määrä nousi 150:een ja nyt se on kasvanut jo 250:ksi. Suurempaa määrää ei ruotsinkielisen SPR:n edustajien antaman tiedon mukaan ole tulossa.

Ilkka: Miestä puukotettiin Kristiinankaupungissa (9.10.2009)

Kaksi turvapaikanhakijaa otti yhteen torstai-iltana vastaanottokeskuksessa Kristiinankaupungissa. Toista miehistä lyötiin puukolla selkään, mistä aiheutui noin 1,5 senttiä syvä haava.

Uhri vietiin ambulanssilla sairaalaan paikattavaksi. Osapuolet ovat 1987 syntyneitä miehiä.

Suupohjan Sanomat: Ulkomaalaisille luokka lisää (30.9.2009)

Kristiinaan etsitään parhaillaan uutta luokanopettajaa turvapaikanhakijoiden lapsille.
Koska opetusta tarvitsevien lasten määrä on kasvussa, olisi tarvetta itse asiassa useammallekin uudelle opettajalle.
- Jos päteviä tai muuten sopivia hakijoita löytyy, enpä tiedä vaikka kaksikin tulisi kyseeseen, koulutoimenjohtaja Antero Kulonpää kertoo.

Elokuussa kantakaupungin koulussa aloittikin jo niin sanottu valmistavan opetuksen luokka, jossa on 21 oppilasta. Luokan nuorimmat ovat ekaluokkalaisia, vanhimmat kuutosluokkalaisia. Opettaja Jonna Mansikkamäen ja kahden avustajan luotsaamassa luokassa istuu nyt 11 eri kansallisuutta.

Jos uusi luokanopettaja löytyy, pilkotaan Mansikkamäen suurehko luokka pienemmäksi. Tarvetta uudelle opettajalle olisi siitäkin syystä, että osa turvapaikanhakijoiden lapsista olisi jo yläasteikäisiä.

Tilat hakusessa

Myös suunnitteilla oleva luokka olisi tällainen valmistavan opetuksen luokka, jossa opetuskielenä on suomi. Opetus kestää vain yhden lukuvuoden, jonka jälkeen oppilaat siirtyvät perusopetuksen pariin.
Vielä on auki, mistä uudelle luokalle löytyvät sopivat tilat. Esimerkiksi suomenkielistä yläastetta on väläytelty sijoituspaikaksi, samoin vanhaa ala-astetta.

Jos opettajan pesti kiinnostaa kannattaa olla ripeä. Hakuaika päättyy ensi viikon torstaina.
Uusi opettaja aloittaa työnsä heti syyslomien jälkeen ja pesti kestää aina kesäkuun 5. päivään asti. Myöskään opetuksen aloittamisen kanssa ei vitkastella.
-Tavoite on, että uusi luokka alkaa syyslomien jälkeen, Kulonpää sanoo.

Suupohjan Sanomat: Yllättävät tulijat anovat turvapaikkaa Kristiinankaupungissa (4.9.2009)

Kristiinan keskustaan tupsahti keskiviikkona kosovolainen mies ja nainen, jotka osoittautuivat turvapaikanhakijoiksi. Henkilöt ilmoittautuivat poliisille. Vielä ei ole tutkittu, miten he ovat Suomeen ja Kristiinaan tulleet.

Komisario Kjell Dahlvikin mukaan turvapaikkaa pyytävien ilmestyminen kaupunkiin ei ole ennennäkemätöntä.
- Ei se ole tavatonta Kristiinassa. Heitä on tullut kesän aikana ja siihen saa varautua koko ajan.

Vastaanottokeskus on yksi syy, miksi turvapaikkaa pyytäviä hakeutuu Kristiinaan.

Poliisiasemalla pariskunnalta otettiin vastaan ilmoitus turvapaikan anomisesta ja täytettiin pakolliset lomakkeet. Kielimuuriakin oli ylitettävänä, sillä pariskunta ei osaa englantia. Omin toimin Kristiinaan saapuvat turvapaikanhakijat rekisteröidään vastaanottokeskukseen.

- Heitä on tullut kesän aikana ja meillä on nyt täällä neljä tällaista tapausta, kertoo Annica Riddar, Kristiinan vastaanottokeskuksen johtaja.
-Tällaista sattuu kaikkialla, missä on turvapaikkakeskuksia. Se on aika tavallista, mutta meille tämä on uusi asia.

Kosovalaisesta pariskunnasta Riddar toteaa, että heistä huomaa että takana on koetteleva matka.
- Huomaa kyllä, että matka on ollut kova. He ovat hyvin väsyneitä.

Suupohjan Sanomat: Lapväärtiläistä epäillään kiihottamisesta (5.8.2009)

Eri puolilla Kristiinaa on tällä hetkellä lähes 200 turvapaikanhakijaa. Alkukesällä saatiin 50 paikkaa lisää, jotka ovat Metsälässä ja Skaftungissa.

Kristiinan vastaanottokeskuksen johtaja Annica Riddar kertoo, että näinä päivinä on lähdössä kymmenkunta turvapaikanhakijaa, jotka ovat saaneet kielteisen päätöksen oleskelulleen. - Heidän tilalleen tulee varmasti uusia ihmisiä, jos Helsingissä on ruuhkaa hän sanoo.

Pohjanmaan poliisi tutkii parhaillaan netissä olevaa Facebook keskustelupalstaa Ei enää lisää turvapaikanhakijoita, jonka jäsenistä pääosa on suupohjasta. Rikoskomisario Eero Välimäki sanoo, että lapväärtiläistä henkilöä epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Hän on yksi palstan keskustelijoista, ei sen perustaja.
-Syyttämiskynnys ylittyy selkeästi. Tietääkseni hänen mielipiteitään on poistettu sivuilta.

Maksimirangaistus tällaisesta rikoksesta on kaksi vuotta vankeutta, mutta sakkorangaistuskin on mahdollinen.
Vastaanottokeskuksessa asuvat turvapaikanhakijat samaten kuin Annica Riddarkin ovat saaneet olla rauhassa, heitä ei ole uhkailtu. Kaikkia yksiköitä joissa turvapaikanhakijoita on, vartioidaan säännöllisesti.

Suupohjan Sanomat: Skaftungiin turvapaikanhakijoita (29.7.2009)

Kristiinaan saapui eilen iltapäivällä uusia turvapaikanhakijoita. 15-20 hengen nuoren miehen ryhmä sijoitetaan Skaftungin koululle. Suurin osa heistä on kotoisin Irakista ja Somaliasta. Uusien tulijoiden jälkeen Kristiinan turvapaikanhakijoiden määrä lähestyy kahtasataa. Lukuun kuuluvat myös Kaskisissa asuvat noin 20 turvapaikanhakijaa.

Ilkka: Kristiinan turvapaikanhakijoista muutamille jo käännytyspäätöksiä (28.7.2009)

Kristiinankaupunkiin kevään ja kesän aikana tulleista 150 turvapaikanhakijasta muutama on jo saanut käännytyspäätöksen eli heille ei ole myönnetty oleskelulupaa Suomessa.

- Kyllä heitä muutama on. He pakkaavat nyt tavaroitaan ja lähtevät. Yleensä vain 20 prosenttia tulleista saa oleskeluluvan, kertoo vastanottokeskuksen johtaja Annica Riddar.

SPR nosti alkukesästä Kristiinan vastaanottokeskuksen kautta majoitettavien turvapaikanhakijoiden kokonaismäärän 150:stä 200:aan.

Suupohjan Sanomat (22.7.2009)

Arabimaista kotoisin oleva maahanmuuttaja riehui Metsälän koululla torstai iltana kello 22.30. Hän oli hiljattain saapunut Metsälään, eikä viihtynyt. Mies purki alkoholin vaikutuksen alaisena raivonsa ikkunoihin rikkoen neljä viisi ruutua. Tapahtumassa ei ollut muita osapuolia.

Poliisi kuljetti miehen kuulusteltavaksi ja selviämään yhdeksi yöksi Vaasaan. Kristiinan vastaanottokeskuksen johtaja Annika Riddar kertoo että aggressiivinen tilanne syntyi, koska mies on tullut stressaavasta elämäntilanteesta.
-Joskus kuohahtaa, kuten meillä suomalaisillakin. Tilanne on ohi ja mies maksaa aiheuttamansa vahingot. Hän saa jatkaa asumista Metsälässä, sanoo Riddar.

Yle: Poliisin ulkomaalaisyksikkö kiireisenä (7.7.2009)

Pohjanmaalla turvapaikanhakija joutuu odottamaan turvapaikkapäätöstä pitkään. Pohjanmaan poliisilaitoksen ulkomaalaisyksikössä painitaan aiempia vuosia tuntuvasti suuremman hakemusmäärän kanssa.

Turvapaikkahakemusten käsittelyajat ovat venyneet Pohjanmaan poliisilaitoksella ruuhkan vuoksi enimmillään jopa neljään kuukauteen. Hakemusten normaali käsittelyaika on 2-3 viikkoa. Ruuhkaa on lisännyt pohjalaisten vastaanottokeskusten täyttyminen.

- Kristiinankaupunkiin tuli kerralla iso määrä hakijoita, jotka olivat olleet jo aika pitkään kuulustelematta muualla. Nyt he ovat sitten meidän vastuullamme, sanoo rikosylikonstaapeli Ulf Grankvist Pohjanmaan poliislaitokselta Vaasasta.

- Yritämme saada vastaanottokeskuksesta kerralla bussilastillisen kuulusteltaviksi, jotta saisimme kuulusteltua mahdollisimman monta saman päivän aikana, jatkaa Grankvist.

Hakemusten lisääntyessä myös käännytysten määrä on kasvanut yli kolminkertaiseksi edellisvuoden tasosta.

- Tähän mennessä on toimeenpantuja käännytyksiä vajaa 80, kun esimerkiksi vuonna 2007 niitä tehtiin yhteensä 26. Käännytykset ovat lisääntyneet samaa tahtia, kun hakemusten määrä on kasvanut, kertoo rikosylikonstaapeli Grankvist.

Suuri joukko Pohjanmaan poliisilaitoksen alueelle tulleista tai siirretyistä turvapaikanhakijoista on hakenut aikaisemmin turvapaikkaa muualla Euroopassa.

- He ovat nk. Dublin-tapauksia, eli kun heille sitten tulee käännyttämispäätöksiä jää meidän tehtäväksemme laittaa ne täytäntöön.

Ilkka: Turvapaikanhakijoille 50 paikkaa lisää Kristiinankaupunkiin (23.6.2009)

Suomen Punaisen Ristin Kristiinankaupungissa ylläpitämän vastaanottokeskuksen paikkamäärä nousee 150:stä 200:een. Kaupunginhallitus päätti asiasta eilen.

Kokoomuksen Mikael Perjuksen esitys asian viemisestä valtuuston päätettäväksi ja tiedotustilaisuuden järjestämisestä kaatui kannatuksen puutteeseen.

Kristiinankaupungissa pohditaan vastaanottokeskuksen laajentamista (22.6.2009)

Vastaanottokeskuksen paikkamäärää kaavaillaan kasvatettavaksi sadastaviidestäkymmenestä kahteensataan. Asia on kaupunginhallituksen esityslistalla tänään.

Kristiinankaupungin turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen paikkamäärä nostetettaneen 200 paikkaan. Asia on kaupunginhallituksen esityslistalla tänään.

Hallitus perustelee esitystään sillä, että nyt sataviisikymmentä 150 paikkaisen vastaanottokeskuksen toiminta on sujunut hyvin. Kaupungille ei ole aiheutunut vastaanottokeskuksesta menoja, vaan pikemminkin tuloja.

Laajennettunakin vastaanottokeskuksen toiminnasta vastaisi kokonaisuudessaan Suomen Punainen Risti.

Suupohjan Sanomat: Kristiinan vastaanottokeskus laajenemassa 200-paikkaiseksi (27.5.2009)

Uudet tulokkaat sijoitettaisiin Kaskisiin.

Kristiinan turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusta aiotaan laajentaa nykyisestä 150 paikasta 200 paikkaan. Toimintaa pyörittävä ruotsinkielinen SPR on tiedustellut Kaskisten kaupungin kantaa siihen, että Kaskisiin perustettaisiin Kristiinan vastaanottokeskuksen sivutoimipiste 50 turvapaikanhakijalle.

Kaskisten kaupunginhallitus käsitteli asiaa maanantain kokouksessa ylimääräisenä asiana. Kaupunginhallitus esittää 11. kesäkuuta kokoontuvalle valtuustolle, että kaupunki suhtautuu SPR:n suunnitelmiin myönteisesti. Asiasta oltiin yksimielisiä.

Ennen kuin valtuusto nuijii kantansa, haluaa kaupunki järjestää asiasta kaskislaisille tiedotustilaisuuden. Paikkana olisi kaupungintalo.
- Sitä korostettiin, että asia on hyvä antaa valtuuston päätettäväksi, kaupunginsihteeri Margit Kaseva kertoo.

Suupohjan Sanomat: "Kukaan ei halua tulla rahan takia" (15.5.2009)

Kristiinassa vastaanottokeskusta ylläpitävä Suomen Punainen Risti järjesti keskiviikkona 13. toukokuuta tiedotus- ja keskustelutilaisuuden, jossa turvapaikanhakijat ja kuntalaiset kohtasivat. Ruotsalaiselle alakoululle saapui suuri joukko turvapaikanhakijoita, mutta ainoastaan kourallinen kristiinalaisia. Yhtenä syynä paikkakuntalaisten katoon lienee ollut se, että SPR:n tiedotteessa ilmoitettiin väärä ajankohta.

Tilaisuudessa tarvittiin useita tulkkeja, sillä jumppasalissa kuultiin muun muassa suomea, ruotsia, englantia, somaliaa, kahta kurdikieltä, arabiaa ja irakia.

Kaikki saivat kertoa keitä ovat ja mistä ovat tulleet Suomeen. Kristiinaan turvapaikanhakijoita on tullut Somaliasta, Sri Lankasta, Irakista, Nigeriasta, Kosovosta ja Gambiasta. Suurin osa on iältään parikymppisiä. Illan aikana hersyi kiitoksia siitä, että he saavat olla Kristiinassa. Myös suomen kielen kurssien alkamiseen oltiin tyytyväisiä, sillä kieltä halutaan oppia.

Paras paikka on koti

Illan vetäjänä oli monikulttuurikehittäjä Viveca Dahl SPR:n Pohjanmaan ruotsinkielisestä piiristä. Hän kertoi muun muassa Irakin ja Somalian tilanteesta. Mikrofoni oli lopulta ahkerasti käytössä, sillä usealla muullakin oli paljon sanottavaa. Irakista kotoisin oleva mies toivoi, etteivät suomalaiset ymmärtäisi turvapaikanhakijoita väärin. Hän pohti humaanisuutta ja sitä, miltä tuntuu jättää oma kotimaa, perinteet, tavat, elinympäristö ja kulttuuri.

- Kukaan ei halua tulla tänne niin yksinkertaisten asioiden takia kuin raha ja tavarat, vaan siksi, ettemme voineet jäädä maahamme. Paras paikkahan jokaiselle on oma koti.

Rahaa turvapaikanhakijat saavat nelisensataa euroa kuukaudessa, lapsien kohdalla summa on pienempi.
- He maksavat itse kaiken paitsi vuokran, selvitti Dahl.

Dahl lupasi, että vastaavanlainen tilaisuus järjestetään Kristiinassa uudestaan ja Kaskisissakin piakkoin.

Yle: Kristiinankaupunkiin uusi ryhmä turvapaikanhakijoita (17.4.2009)

Eilisen saapumiserän ja tämän päivän tulokkaiden jälkeen vastaanottokeskus on liki täynnä. Kaupunki on varautunut vastaanottamaan 150 turvapaikanhakijaa.

Turvapaikanhakijoiden kotiuttaminen Kristiinankaupunkiin on alkanut. Kaupunki vastaanotti eilen ensimmäiset noin kuusikymmentä turvapaikanhakijaa. Tänään perjantaina kaupunkiin odotetaan samansuuruista ryhmää.

Kaikkiaan kaupunkiin on varauduttu vastaanottamaan noin 150 turvapaikanhakijaa. He ovat Afganistanista, Irakista ja Somaliasta. Kristiinankaupungissa turvapaikanhakijat tulevat asumaan kaupungin keskustan lisäksi Dagsmarkissa ja Siipyyssä.

Vastaanottokeskus sijaitsee entisessä Hostel Almassa.

Yle: Kristiinankaupungin turvapaikanhakijat saapuvat (12.4.2009)

Kristiinankaupunkiin odotetaan turvapaikanhakijoita tällä viikolla. Turvapaikanhakijat ovat lähtöisin Afganistanista, Irakista ja Somaliasta.

Tällä hetkellä he asuvat tilapäismajoituksessa eri puolella Etelä-Suomea. Kristiinankaupungissa pakolaiset tulevat asumaan kaupungin keskustan lisäksi Dagsmarkissa ja Siipyyssä. Vastaanottokeskus sijaitsee Hostel Almassa. Yli sadan henkilön vastaanottokeskustoiminnasta vastaa Pohjanmaan Punainen Risti.

Satakunnan Kansa: Turvapaikanhakijat Kokemäeltä Kristiinankaupunkiin (8.4.2009)

Maaliskuussa Pitkäjärven vapaa-ajankeskukseen Kokemäelle majoitetut turvapaikanhakijat muuttavat ensi viikolla Kristiinankaupunkiin.

Kristiinankaupungissa avataan uusi vastaanottokeskus, jonne lähes kaikki Kokemäen asukkaat siirtyvät. Muuttopäiväksi on sovittu torstai.

Pitkäjärvellä asuu vielä toistaiseksi 69 turvapaikanhakijaa 15 eri maasta. Ensimmäisessä, 11. maaliskuuta saapuneessa ryhmässä oli mukana 40 henkilöä, myöhemmin heitä tuli 29 lisää. Vain kaksi koko ryhmästä on palannut takaisin Helsinkiin.

Suupohjan Sanomat: Valtuuston puheenjohtaja yritti estää äänestämisen (16.3.2009)

Turvapaikan hakijoiden keskuksen perustamisasiassa oli farssimaisia piirteitä.

Kristiinassa kaupunginvaltuusto taisteli maanantai-iltana erikoisia piirteitä saavuttaneeseen tyyliinsä, josta Suupohjan rannikkokaupungin korkein päättävä elin on ollut tunnettu jo pitkään. Kaupunginhallitus oli päättänyt, että Kristiinan perustetaan turvapaikan hakijoiden keskus. Kokoomuksen seitsemän valtuutettua olivat jättäneet kirjelmän, jossa he vaativat asian käsittelyä myös kaupunginvaltuustossa.

Turvapaikan hakijoiden keskusta koskeva asia tuotiinkin maanantai-illan valtuustoon, kun kaupunginhallitus oli ensin puinut seitsemän valtuutetun jättämää kirjelmää muutamia tunteja ennen valtuuston kokousta.

Valtuuston puheenjohtaja Patrik Ragnäs (rkp) selvitti, ettei turvapaikkakysymys ole kaupungin omaa toimintaa, vaan Suomen Punaisen Ristin (SPR). Tämän vuoksi Ragnäs katsoi, että kaupunginhallitus oli oikeutettu tuomaan asian valtuustolle vain tiedoksi, ei päätettäväksi.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Hans Nybond (rkp) kertoi, että iltapäivän kaupunginhallituksessa oli äänestys, jossa kokoomuksen Mikael Perjus, Tarja Nummela ja Per-Elof Boström äänestivät keskuksen perustamista vastaan. Muut kahdeksan jäsentä olivat keskuksen puolesta.

Perjus perusteli kokoomuksen kantaa sillä, ettei kaupungilla ole valmiuksia ottaa turvapaikan hakijoita tässä vaiheessa vastaan. Esimerkiksi kotouttamisohjelma on päivitetty viimeksi 2000-luvun alussa.

- Valtuuston pitää kumota kaupunginhallituksen päätös, koska asiassa on paljon kysymysmerkkejä ja eri sektoreilta puuttui valmiuksia, jatkoi Perjus.

Ragnäs toi esiin, että asia on tuotu valtuustoon ilmoitusluonteisena, joten esityksiä kaupunginhallituksen päätöksen kumoamiseksi ei voi tehdä ja viedä äänestykseen.

Kaupunginjohtaja Riitta El-Nemr kertoi, että vastuu toiminnasta on SPR:llä, ei kaupungilla.

Sari-Milla Ingves (kok) kannatti Perjuksen esitystä. Hän kaipasi enemmän tiedotusta kuntalaisille, jolloin asia on helpompi hyväksyä.

Peter Nygård (kesk) totesi olevansa tästä pykälästä yhtä pää pyörällään kuin Leif Lundellin asiassa aikaisemmassa valtuuston kokouksessa. Nygård kaipasi puheenjohtajalta vielä lisätietoja, jonka jälkeen Ragnäs mainitsi kaupunginhallituksen tehneen päätöksen ja valtuusto merkitsee nyt kokoomuslaisten 5. maaliskuuta päiväämän kirjelmän tiedoksi.

Perjus muistutti vielä, että kyllä asia pitää valtuustossa seitsemän valtuutetun vaatimana kunnallislain mukaan käsitellä.

Nybond muistutti, että RKP on keskuksen takana. Ragnäs jatkoi siihen, ettei hänellä ole henkilökohtaisesti mitään äänestämistä vastaan.

Nummela ihmetteli sapiskaa, jonka kokoomus on saanut valtuuston puheenjohtajalta. Nummela selvitti vielä, että Håkan Antfolk (rkp) esitti jo viime vuonna vastaanottokeskuksen rakentamista, jotta kaupunki saisi rahaa.

- Käsi sydämelle. Haluavatko äänestäjänne tämän näin, kysyi Nummela.

Alf Mangs (rkp) sanoi, että päätös on jo tehty ja se on ilmoitettu SPR:lle.

Mauri Korpi (kok) kysyi, että onko SPR tässä toiminnassa päämies loppuun asti vai siirtyykö tämä viiveellä kaupungin vastuulle.

Perjus epäili kouluverkoston, sosiaalitoimen ja terveydenhuollon valmiuksia. Terveyskeskukseen on jo muutenkin pitkiä jonoja.

El-Nemr sanoi, että SPR on luvannut vastata toiminnasta yhden, kaksi tai vaikkapa 10 vuotta. Turvapaikan hakijoille SPR ostaa palvelut sieltä mistä se ne saa.

Hans Ingvesgård (rkp) epäili puuron ja vellin menneen sekaisin. Hän arvioi, että olisi itsekin ollut vähän epävarma, ellei keskuksen toiminnan takana olisi SPR.

Perjuksen esitys kaatui äänin 20-7. Perjus sai taakseen Jessica Bårdsnesin (kok), Ingvesin, Korven, Nummelan, Marit Hämäläisen (kok) ja Asko Wilénin (kok).

YLE: Kristiinankaupungin vastaanottokeskus SPR:lle (16.3.2009)

Vastaanottokeskusta kaavailtiin aluksi kaupungin vastuulle, mutta nyt tilanne on muuttunut.

Kristiinankaupungin vastaanottokeskuksen päävastuu tulee Suomen Punaiselle Ristille. Kaupunginhallitus kokoontuu tänään maanantaina ennen valtuuston kokousta ylimääräiseen kokoukseen asian osalta.

Kaupunginjohtaja Riitta El-Nemrin mukaan päätös luopua päävastuusta kypsyi kuukausien aikana ja ratkaisu on kaupungille parempi.

Kaupunginjohtaja Riitta El-Nemrin mukaan päätös on kaupungille tällä hetkellä parempi. El-Nemr uskoo, että hallituksen ehdotus menee illan valtuustossa läpi.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License