Kotka

Johtaja Janne Autio (vs)

Uutiset

Yle: Laajakoskella ei vielä vuokralaista (15.9.2011)

Omistaja käy neuvotteluja hoitoalan yrityksen kanssa. Sairaala-alueella vuokralaisena oleva vastaanottokeskuksen ryhmäkoti suljetaan vuoden vaihteessa.

Laajakosken sairaala on edelleen vailla vuokralaista. Kiinteistöyhtiö Durofix neuvottelee edelleen hoitoalan yrityksen kanssa alueen vuokraamisesta, mutta sopimus on viipynyt rahoitusvaikeuksien takia. Durofixin Antero Tuomelan mukaan yrittäjä on kiinnostunut koko alueesta.

-Paikat pitäisi kunnostaa perusteellisesti ja se nostaa hintaa, Tuomela sanoo.

Alkukesästä vuokraneuvotteluja käytiin neljän yrittäjän kanssa.Sairaala-alueella vuokralaisena oleva vastaanottokeskuksen ryhmäkoti suljetaan vuoden vaihteessa. Vapautuviin tiloihin Durofix suunnittelee asuntoja.

- Rivitalon saisi kunnostettua asuntoyhtiöksi, sanoo Tuomela.

Yle: Vastaanottokeskuspaikat vähenevät Kotkassa (28.9.2010)

Vastaanottokeskuksista vähennetään marraskuun loppuun mennessä yhteensä 500 paikkaa turvapaikanhakijoiden määrän putoamisen vuoksi. Kotkassa tämä tietää 50 aikuispaikan vähentämistä 150:een.

Vastaanottokeskusten majoituspaikkoja karsitaan jälleen. Sisäministeriö on hyväksynyt Maahanmuuttoviraston esityksen lisäsupistuksista. Turvapaikanhakijoiden määrän putoamisen vuoksi vastaanottokeskuksista vähennetään marraskuun loppuun mennessä yhteensä 500 paikkaa.

Jo aiemmin tämän vuoden aikana vastaanottokeskuksista on karsittu 700 paikkaa. Vuoden lopulla pohditaan vielä lisäsupistuksia, jotka toteutettaisiin ensi vuoden puolella. Ensi vuonna karsittavien paikkojen määrästä ei vielä ole tietoa.

Nyt aikuispaikkoja vähennetään Kotkan vastaanottokeskuksen lisäksi Kajaanista, Kontiolahdelta, Kontioniemestä, Kristiinankaupungista, Lammilta, Rovaniemeltä, Turusta ja Paimiosta. Alaikäisten lasten paikkoja ei tällä kertaa vähennetä. Jo aiemmin lakkautettin Parikkalan yksikkö, jossa oli 40 paikkaa.

Yle: Kotkan vastaanottokeskus täyttyi (21.7.2010)

Vastaanottokeskuksen yksiköt ovat täynnä Kotkassa. Muualla maassa tilanne on päinvastainen.

Laajakosken tukiasumisyksiköstä joudutaan lähiaikoina siirtämään osa asiakkaista Pohjois-Pohjanmaalle Pudasjärven vastaanottokeskukseen, jotta asiakkaiden määrää saataisiin tasoitettua ympäri Suomen.

Kotkassa asiakkaiden määrää yritetään vähentää reilusta kolmestakymmenestä 22:een. Myös Karhulan 200-paikkainen aikuisten yksikkö on täynnä.

Kotkan vastaanottokeskuksen johtaja Janne Autio arvioi, että Kotkan sijainti pääkaupunkiseudun tuntumassa vaikuttaa asiakasmäärään.

- Me pystymme tukemaan hyvin Helsingin toimintaa, kun asiakkaita siirretään paikasta toiseen. Asiakkaita käy paljon Helsingissä kuulusteluissa.

- Jonkin verran tulee Kotkaan suoraankin asiakkaita. Pyrimme mahdollisuuksien mukaan majoittamaan heitä meidän yksiköihimme, Autio selventää.

Valtakunnallinen lasku näkyy hitaasti

Kotkan vastaanottokeskuksen yksiköistä ainoastaan alle 16-vuotiaiden ryhmäkodeissa on vielä muutama paikka jäljellä.

Valtakunnallisesti vastaanottokeskusten asiakasmäärät ovat olleet laskussa.

Janne Autio sanoo, että asiakasmäärien lasku tuntuu Kotkassa vasta pidemmän ajan kuluessa.

- Heti kun asiakasmäärät ovat lähteneet laskusuuntaan, niin prosentit ja käyttöasteet eivät saman tien putoa.

Kymen Sanomat, pääkirjoitus: Rasistiset iskut tukahdutettava alkuunsa (21.6.2010)

Väkivaltaisten iskujen toistuminen alaikäisten turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseen Kotkan Laajakoskella on estettävä alkuunsa. Tehtävä kuuluu viranomaisille ja vastaanottokeskuksen työntekijöille, joiden on pystyttävä takaamaan aukottomalla yhteistyöllä turvapaikkaa odottavien lasten turvallisuus ja elämisen rauha.

Molemmissa vastaanottokeskukseen suunnatuissa iskuissa on rasismin tuntomerkit. Vaikka Suomen lain rikosluettelossa ei suoraan mainitakaan rasismia, Laajakosken tapaukset täyttävät joka tapauksessa rikoksen tunnusmerkit, joiden perusteella tekijät on saatettava edesvastuuseen. Poliisin tehtävä on selvittää, keitä tekijät ovat ja oikeuden tehtävä päättää tuomiosta.

Hyssyttely asiassa ei auta. Maahanmuuttajavastaisuus on alkanut Suomessa nostaa päätään. Ellei asiaan puututa nopeasti, vaarana on, että samanlaiset väkivaltaisuudet lisääntyvät.

Kotkan kaupungin vastuuhenkilöiden olisi myös hyvä miettiä, onko syrjäinen Laajakoski paras sijoituspaikka turvapaikkaa odottaville lapsille ja nuorille. Lapset ovat tulleet julmuuksien keskeltä ja nähneet ja kenties itsekin kokeneet väkivaltaa. Eristäminen syrjäiseen kolkkaan ulkopuolelle kaikesta muusta elämästä tuskin tukee parhaalla mahdollisella tavalla heidän selviytymistään.

Eristäminen altistaa myös ennakkoluuloille. Sekä turvapaikanhakijoiden että kotkalaisten kannalta hedelmällisempää olisi, että vastaanottokoti sijaitsisi keskellä tai ainakin lähellä kaupungin palveluita. Kohtaaminen luontevasti normaalissa arjessa auttaisi tulijoiden kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan.

Hellevi Moilanen

Yle: Pelko iski turvapaikanhakijoihin Laajakoskella (15.6.2010)

Kotkan vastaanottokeskus Laajakoskella on joutunut viime viikkoina rasistisen häiriköinnin kohteeksi. Asiakkaat ovat peloissaan tapausten vuoksi.

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Laajakosken ryhmäkodin ikkunoita rikottiin ja pihalle oli tuotu puinen risti poltettavaksi. Kotkan vastaanottokeskuksen johtaja Janne Aution mukaan vastaanottokeskuksella keskitytään nyt turvaamaan henkilökunnan ja asiakkaiden turvallisuus.

- Asiakkaat ovat peloissaan. Se oli hyvin vakava tapaus, joka säikäytti henkilökuntaa ja asiakkaita voimakkaasti. Arkirutiineja on pyritty normalisoimaan ja palaamaan normaaliin päivärytmiin. Vartiointia on tiivistetty, pyritty takaamaan perusturvallisuus, joka asiakkaille tulee taata, Autio sanoo.

- Pidimme tätä hyvänä paikkana, mutta nyt mieli on hieman muuttunut näiden tapahtumien takia. Jätimme sodan, kun lähdimme kotoa ja luulimme, että olemme turvassa täällä. Moni meistä pelkää todella paljon, kertoo Somaliasta Kotkaan turvapaikkaa hakemaan tullut Abdul Hakiim.

Poliisi uskoo turvakameroiden tallenteiden perusteella tekijöitä olevan enemmän kuin yksi.

Hämmentävä ampumavälikohtaus

Pari viikkoa sitten kaksi miestä kävi vastaanottokeskuksen pihalla keskustelua nuoren turvapaikanhakijan kanssa ja ammuskeli myöhemmin viereisellä pihalla. Nuori koki tilanteen pelottavaksi ja kaksi miestä oli vangittuna tapahtumien jälkeen.

- Meidän asiakas oli nähnyt heillä aseen ja lähti hakemaan apua. Sillä välin miehet olivat lähteneet. Myöhemmin he ampuivat naapuripihalla, Autio sanoo.

Miehet kertoivat poliisille olleensa ampumassa räkättirastaita. Poliisi tutkii molempia tapauksia ainakin laittomina uhkauksina, mutta ei usko tapausten liittyvän toisiinsa.

Poliisin mukaan rasistinen häiriköinti on Kotkassa harvinaista. Viikonloppuna tehdyn ilkivallan kaltaista iskua ei ole aiemmin tehty vastaanottokeskuksiin Kotkassa.

Laajakosken ryhmäkodissa asuvat seitsemän turvapaikanhakijaa ovat alle 16-vuotiaita. Viereisessä tukiasumisyksikössä on lisäksi 31 16-17-vuotiasta turvapaikanhakijaa. Turvapaikanhakijoita on Kotkassa yhteensä noin 250.

Yle: Vastaanottokeskuksen ikkunoita rikottiin Kotkassa (14.6.2010)

Laajakosken vastaanottokeskuksen alakerran ikkunat rikottiin viikonlopun aikana. Pihalla oli yritetty myös polttaa puuristi.

Kotkan Laajakosken vastaanottokeskuksen alakerran ikkunat rikottiin sunnuntain vastaisena yönä. Pihalle oli myös pystytetty kolmimetrinen puuristi, joka oli ilmeisesti tarkoitus polttaa.

Kymenlaakson poliisi toivoo vihjeitä asiasta jotakin tietäviltä. Välikohtauksesta ei aiheutunut vaaraa eikä kukaan loukkaantunut.

Yle: Polkupyörä aiheutti nujakan (31.5.2010)

Kotkan Laajakosken vastaanottokeskuksen perjantainen tappelunujakka johtui polkupyöräkaupasta aiheutuneesta riidasta. Poliisin mukaan seitsemää kiinniotettua nuorta on kuulusteltu viikonlopun aikana.

Asiaa tutkitaan normaalina pahoinpitelynä, vaikka mitään vakavampaa ei yhteenotossa sattunutkaan.

Rikoskomisario Juha Junkkarin mukaan lähiviikoina selviää, meneekö juttu syyttäjälle vai voidaanko siinä käyttää sovittelumenettelyä.

Yle: Turvapaikanhakijat ottivat yhteen Kotkassa (28.5.2010)

Laajakosken vastaanottokeskuksen seitsemän asukkaan riitaa rauhoittamaan tarvittiin poliisin apua. Riidassa rikkoontui vastaanottokeskuksen omaisuutta ja tappelijat saivat lieviä vammoja.

Kahakassa oli mukana monia turvapaikanhakijoita eri kansallisuuksista. Poliisi otti kiinni seitsemän henkilöä, joita kuulustellaan huomenna.

- Päästään kuulustelemaan heitä huomenna ja sitten varmaan selviää, mistä konfliktissa on ollut kyse, rikoskomisario Tuomas Pöyhönen kertoo.

Yle: Kotkan vastaanottokeskus edelleen täynnä (22.7.2009)

Kotkan vastaanottokeskus on edelleen tupaten täynnä. Karhulassa paikkoja on lähes 170:lle turvapaikanhakijalle. Keväällä perustettu 14-hengen ryhmäkoti on hieman helpottanut tilannetta, sanoo maahanmuuttotyön johtaja Pirjo Puolakka.

Turvapaikanhakijoiden määrän ennustetaan kasvavan Suomessa kaikkien aikojen ennätykseen tänä vuonna.

Sisäministeriön ylitarkastaja totesi päivän Helsingin Sanomissa, että vastaanottokeskuksissa asuu runsaasti henkilöitä, jotka ovat jo saaneet oleskeluluvan.

Kotkassa tällaisia tapauksia on vain muutama. Kaupunki ei enää asuta maahanmuuttajia Karhuvuoreen, mutta asuntoja on järjestynyt y-säätiön kautta.

Iisalmen Sanomat: Näpistelijä jäi kiinni Lapinlahdella (2.7.2009)

Ulkomaalainen mies jäi tiistaina kiinni Lapinlahden S-Marketissa näpistelystä. Miehen otti kiinni itse teosta henkilökuntaan kuuluva mies. Näpistelypuuhissa oli toinenkin mies, mutta hän pääsi karkuun.

Kaksikko on lähtenyt reissuun ilmeisesti Kotkasta vastaanottokeskuksesta.

Poliisilla on hallussaan auto, joka on ilmeisesti ollut miesten käytössä. Autosta löytyi erilaista tavaraa, jonka alkuperää poliisi selvittää.

Yle: Kotka on leikkaamassa pakolaiskiintiötään (17.6.2009)

Kotka suunnittelee kaupunkiin tulevien kiintiöpakolaisten määrän puolittamista.

Tähän asti Kotka on vastaanottanut vuosittain 40 jo turvapaikan saanutta kiintiöpakolaista. Nyt maahanmuuttotoimikunta esittää, että tänä vuonna pakolaisia otettaisiin vastaan enintään 15.

Maahanmuuttajatyön johtaja Pirjo Puolakan mukaan kaupungin asuntotilanne on huono, eikä palveluita ole riittävästi. Vapaita asuntoja on vain Karhuvuoressa, minne pakolaisia ei kaupungin päätöksestä sijoiteta.

Kotkan vastaanottokeskuksessa ja asumisyksiköissä on tungosta. Viime vuonna turvapaikanhakijoiden määrä kasvoi selvästi. Sosiaali- ja terveyslautakunta käsittelee tämän vuoden pakolaiskiintiötä keskiviikkona.

Yle: Joukkotappelusta korkeintaan sakkoja (11.6.2009)

Laajakosken kahakasta mahdollisesti seuraavalla lievällä rangaistuksella ei ole vaikutusta turvapaikanhakuprosessiin.

Turvapaikanhakijoiden joukkotappelu Kotkassa tuo kahakoitsijoille korkeintaan sakkoja.

Kaksi viikkoa sitten syttyneessä tappelussa oli mukana kymmeniä turvapaikanhakijoita. Tilanne rauhoitettiin ulkopuolisten ja usean poliisipartion avulla. Poliisi vei osan nuorista putkaan.

Tukiasumisyksikössä tapelleet nuoret heittelivät kiviä ja rikkoivat ikkunoita ja huonekaluja muutaman sadan euron edestä. Kotkan vastaanottokeskus teki tappelun jälkeen rikosilmoituksen vahingonteosta. Enimmillään vahingonteosta voi saada sakkoja, eikä lievällä rangaistuksella ole vaikutusta turvapaikanhakuprosessiin.

Tappelun viisi pääpukaria on siirretty muihin vastaanottokeskuksiin.

Nuoret kertoivat tappelun syntyneen television jalkapallo-ottelusta, jota katsellessaan irakilaiset ja somalialaiset olivat kannattaneet eri joukkuetta.

Vastaanottokeskuksen johtaja Janne Autio kertoo tilanteen rauhoittuneen jo seuraavana päivänä, eikä ongelmia ole enää ollut.

Etelä-Saimaa: Nuorten turvapaikanhakijoiden mellakka Kotkassa poiki rikosilmoituksia (29.5.2009)

Alaikäisten turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus Kotkan Laajakoskella teki poliisille tutkintapyynnön vahingonteosta keskiviikkoyönä syntyneestä joukkotappelusta. Naapuri, jonka pihalle nuorten joukkio levisi välejään selvittelemään on tehnyt myös rikosilmoituksen kotirauhan rikkomisesta.

- Varsinaiset aineelliset vahingot jäivät vähäisiksi, kolmen ikkunan ja vuoteiden rikkomisiksi, mutta on syytä tutkia ketkä ovat aiheuttaneet nämä ja laittaa heidät asianmukaisesti edesvastuuseen teoistaan, sanoo johtaja Janne Autio vastaanottokeskuksesta.

Keskus on Kastek Oy:n vuokralaisena tiloissa ja tätäkin taustaa vasten emme voi jättää tällaista asiaa huomioimatta, vaikkei kiinteistölle suurempaa vahinkoa syntynytkään.

- Tärkeää on se että meidän asiakkaat (turvapaikanhakijat) ymmärtävät sen, että kun toimii tietyllä tavalla teoilla on aina myös seuraamuksensa, tässä tapauksessa rikosoikeudelliset.

Autio pahoittelee vastaanottokeskuksen aiheuttamaa häiriötä naapurille. - Kaikin tavoin tietenkin pyrimme sellaista välttämään, ja tulemme entisestään panostamaan siihen, ettei missään yksikössä näin tule tapahtumaan.

Aution mukaan eilen käytiin tiukat keskustelut nuorten kanssa, he ovat äärimmäisen pahoillaan tapahtuneesta ja jälkikäteen ymmärtävät mitä ovat saaneet aikaan.

- Tunnelma on nyt täysin rauhallinen ja olemme edennet omien toimintaohjeiden mukaisesti. Joitakin rangaistustoimenpiteitä tulee toteuttavaksi. Torstaina siirrettiin jo kaksi viidestä muualle sijoitettavasta nuoresta.

Laajakosken vastaanottokeskus perustettiin viime lokakuussa, ja parhaillaan asuvista osa on ollut alusta asti. Kaikkiaan keskuksessa asuu reilut 50 alaikäistä turvapaikanhakijaa, joista nelisenkymmentä on 17-18-vuotiaita. - Suurin osa on ollut vähintään muutamia kuukausia.

Tutkinnanjohtaja Jarmo Rahkola Kotkan rikospoliisista kertoo vastaanottaneensa sekä vastaanottokeskuksen, että sen naapurissa asuvan henkilön tutkintapyynnöt.

- Asia etenee siten, että harkitsemme, tehdäänkö esitutkimus. Todennäköisesti päätös esitutkinnan suorittamisesta menee syyttäjän päätettäväksi. Päätös tulee viemään viikkoja.

- Tämäntapaisista teoista seuraa korkeintaan päiväsakkoja.

Etelä-Saimaa: Viisi poliisipartiota taltutti turvapaikanhakijoiden mellakan Kotkassa (28.5.2009)

Turvapaikanhakijoiden mellakka Laajakosken vastaanottokeskuksessa Kotkassa päättyi viiden poliisipartion väliintuloon.

Alaikäisten somaleiden ja irakilaisten välinen mellakka alkoi viime yönä jalkapallo-ottelun jälkeen. He katsoivat illalla Manchester Unitedin ja FC Barcelonan välistä jalkapallo-ottelua, jonka jälkeen ristiriidat leimahtivat laajamittaiseksi tappeluksi. Mellakkaan osallistuivat lopulta kaikki turvapaikanhakijoiden asuttaman rivitalon asukkaat, yhteensä lähes 40 henkilöä.

- Täällä heiteltiin tuoleja ja tiiliskiviä. Osa nuorista oli talon katolla. Kolme ikkunaa meni rikki. On ihme, ettei kenellekään sattunut mitään, vastaanottokeskuksen johtaja Janne Autio tiivistää.

Vastaanottokeskuksessa oli tapahtuma-aikaan kaksi yövalvojaa, jotka soittivat paikalle poliisit. Tilanteen rauhoittamiseen tarvittiin lopulta viisi poliisipartiota. Poliisi pidätti yöllä viisi nuorta, jotka vietiin putkaan.

Janne Aution mukaan vastaanottokeskus ei aio vaatia nuorille rikosoikeudellisia toimenpiteitä. Sen sijaan neljä nuorta sijoitetaan väliaikaisesti muihin vastaanottokeskuksiin.

Laajakosken vastaanottokeskuksessa asuu reilut 50 alaikäistä turvapaikanhakijaa muun muassa Irakista, Somaliasta ja Afganistanista.

YLE Uutiset: Turvapaikanhakijoiden kahakoita varten perustettu kriisiryhmiä (28.5.2009)

Kaleva: Jalkapallo-ottelu sai turvapaikanhakijat rähinöimään (28.5.2009)

YLE Uutiset: Nuoret turvapaikanhakijat tappelivat Kotkassa (28.5.2009)

Verkkouutiset: Turvapaikanhakijat mellakoivat Kotkassa (28.5.2009)

Alaikäisten somaleiden ja irakilaisten välinen mellakka alkoi viime yönä Mestariliigan loppuottelun jälkeen. He katsoivat illalla Manchester Unitedin ja FC Barcelonan välistä ottelua, jonka jälkeen ristiriidat leimahtivat laajamittaiseksi tappeluksi. Mellakkaan osallistuivat lopulta kaikki turvapaikanhakijoiden asuttaman rivitalon asukkaat, yhteensä lähes 40 henkilöä.

Vastaanottokeskuksen johtajan mukaan paikalla heiteltiin tuoleja ja tiiliskiviä. Kolme ikkunaa meni rikki. Tilanteen rauhoittamiseen tarvittiin lopulta viisi poliisipartiota. Poliisi pidätti yöllä viisi nuorta, jotka vietiin putkaan. Vastaanottokeskus ei aio vaatia nuorille rikosoikeudellisia toimenpiteitä.

Yle: Kotkan vastaanottokeskusta odottaa remontti (10.1.2009)

Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusta odottaa iso remontti Kotkassa. Kaupungin teknisen toimen tutkimusten mukaan alun perin opiskelija-asunnoiksi tehtyjen rakennusten kunto on välttävä ja ne ovat peruskorjauksen tarpeessa.

Peruskorjauksen suunnittelu on määrä aloittaa ensi vuonna ja rakentaminen vuonna 2011. Remontti olisi valmis vuoden 2012 syksyllä.

Suunnitelmien mukaan kahdessa rakennuksessa sijaitsevat asuintilat säilyvät entisellään, mutta kolmesta asunnosta rakennetaan esteetön eli myös liikuntarajoitteisille asukkaille sopiva. Lisäksi toiseen rakennukseen asennetaan hissi. Peruskorjauksen kustannusarvio on noin 3,5 miljoonaa euroa.

Yhdeksän vuotta tiloissa toimineessa Kotkan vastaanottokeskuksessa on 36 asuntoa. Vuoden aikana asiakkaita on noin 500. Kotkan tekninen lautakunta käsittelee remonttisuunnitelmia tiistaina.

Yle: Kotkaan uusi ryhmäkoti pakolaisille (31.1.2009)

Koivulakodin tilat kunnostetaan keväällä ryhmäkodiksi turvapaikanhakijoille. Tällä hetkellä vastaanottokeskus kärsii pahasta tilanpuutteesta.

Kotkan vastaanottokeskus saa lisätilaa Koivulakodista. Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus kärsii pahasta tilanpuutteesta. Esimerkiksi Laajakosken alaikäisille pakolaisille tarkoitetussa 14-hengen ryhmäkodissa asuu 32 alle 16-vuotiasta turvapaikan hakijaa.

Koivulakodin vanhukset muuttavat maaliskuussa ja tilat kunnostetaan nuorten ryhmäkodiksi. Vastaanottokeskuksen johtaja Janne Aution mukaan vastaanottokeskukset ovat täppösen täynnä koko maassa. Erityisesti alaikäisten turvapaikanhakijoiden määrä on syksystä lähtien kasvanut koko ajan. Erityisesti heitä tulee Somaliasta, Afganistanista ja Irakista.

Myös Laajakosken ryhmäkodin tulevaisuus on auki, sillä sairaanhoitopiiri neuvottelee entisen sairaalan myymisestä venäläiselle yrittäjälle. Janne Aution mukaan korvaavia tiloja nuorille turvapaikanhakijoille ei ole tiedossa.

YLE: Kotkan vastaanottokeskus täpötäynnä (12.1.2009)

Kymen Sanomat Ensimmäiset pakolaislapset saapuivat Kotkaan (30.9.2008)

Kymen Sanomat: Pakolaislasten vastaanottokeskus Kotkaan (24.9.2008)

Asiakirjat, dokumentit

Kotkan maahanmuutto-ohjelma (pdf)

Moninaisuus voimavarana työyhteisöissä ja järjestöissä (pdf) (seminaari, Kotkan Maretarium 8.12.2004)

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License