Kontiolahti

(Katso myös Kontiolahti-uudet)

Johtaja Tiina Päivinen

Uutiset

Ylen uutishaku: Kontiolahden vastaanottokeskukseen liittyvät Ylen uutiset

Yle: Vastaanottokeskukset hiljenivät (26.4.2011)

Pohjois-Karjalan vastaanottokeskusten talvi on ollut tavanomaista hiljaisempi. Kontioniemen ja Paiholan vastaanottokeskuksissa Kontiolahdessa on yhteensä noin 170 turvapaikanhakijaa. Majoituspaikkoja vähennettiin tuntuvasti loppuvuodesta.

Lisäksi maakunnassa on nelisenkymmentä turvapaikkaa hakevaa lasta tai nuorta.

Kontioniemen vastaanottokeskuksesta kerrotaan, että Pohjois- ja Länsi-Afrikan kriisialueilta on tullut Suomeen hyvin vähän turvapaikanhakijoita. Lähinnä konfliktit ovat vaikuttaneet siten, että etelämpää Afrikasta tulevien turvapaikanhakijoiden tavanomaiset matkustusreitit ovat olleet tukossa.

Pohjois-Karjalassa olevista turvapaikanhakijoista valtaosa on tullut Afganistanista tai Somaliasta.

Suomenmaa: Monen kulttuurin kyläkoulu (11.4.2011)

Koulun oppilaista peräti 40 prosentilla on maahanmuuttajatausta. Kontiolahdelle, Paiholan vastaanottokeskukseen tulleiden maahanmuuttajalasten määrä on pikku hiljaa 2000-luvulla kasvanut. Samaa tahtia myös Ahokkalan koulun oppilasmäärä.

Koulussa on kolme opetusryhmää, ykköskakkoset, kolmosneloset ja viitoskuutoset sekä peräti kolme maahanmuuttajataustaisille lapsille tarkoitettua valmistavaa luokkaa. Kaikkiaan oppilaita on 75.

Eri puolilta maailmaa tulevat oppilaat tulevat eri aikoihin ja ovat eri-ikäisiä. Valmistavalla luokalla opiskellaan suomea ja koulunkäyntitaitoja, varsinkin luku- ja kirjoitustaitoa.

Osa lapsista on käynyt esikoulua Suomessa, osa tullut vasta kaksi viikkoa sitten maahan. Eniten maahanmuuttajataustaisia lapsia on tullut Kongosta ja Somaliasta.

Koulunkäynnin haasteita helpottaa valmistava luokka. Jokaisella tulokkaalla on henkilökohtainen opetussuunnitelma.

Rehtori Päivi Hukka kiittelee Kontiolahden asennetta maahanmuuttajalasten koulutuksessa. Valmentava opetus ei ole itsestään selvyys kaikissa maahanmuuttajataustaisia lapsia kouluttavissa oppilaitoksissa.

– Koululautakunta on antanut hyvää palautetta. Valmistava koulutus on saatu budjettiin omaksi tehtäväalueekseen. Valmistavan luokan oppilaat saavat korvamerkittyä valtionosuutta kaksi kertaa enemmän. Yleisopetukseen siirtyneillä mmt-oppilailla on 20 prosenttia enemmän valtionosuutta.

ULLA KOKKONEN

Lisää aiheesta perjantain Suomenmaassa

Karjalainen: Avoimet ovet vetivät kymmeniä uteliaita Paiholaan (16.9.2010)

Kontiolahden vastaanottokeskuksessa Paiholassa vietettiin keskiviikkona avoimien ovien päivää.

– Tässä muodossa ovet olivat auki viimeksi vuonna 2003, keskuksen johtajan sijainen Anja Mäntynen kertoo.

18-vuotias Bomo Macaia tuli Angolasta Suomeen yksin viime marraskuussa ja saa jäädä maahan.

– Sain oleskeluluvan 27. elokuuta, Macaia muistelee tärkeää päivää.

Nuori nainen asuu vielä toistaiseksi Paiholassa, mutta tulevaisuudensuunnitelmat ovat selvillä.

– Haluan lentoemännäksi.

Kontiolahden vastaanottokeskuksessa asuu tällä hetkellä aikuisten puolella 124 henkilöä ja lasten yksiköissä yhteensä 28 asukasta. He edustavat 23 kansalaisuutta.

Yleisimmät lähtömaat ovat Somalia, Afganistan, Irak ja monet Afrikan maat.

Keskuksen toimintaan kävi kolmen tunnin aikana tutustumassa noin 40 ihmistä.

– Saimme muovikasseittain toivomiamme vaatteita, leluja sekä kahdet lasten rattaat, Anja Mäntynen kiittelee.

Marita ja Raimo Asikainen tulivat Joensuun Kiihtelysvaarasta tutustumaan vastaanottokeskuksen toimintaan.

– Olemme tutustuneet kansankahvila Soropissa muutamiin vastaanottokeskuksen asukkaisiin, joten halusimme nähdä tämän paikan.

Karjalainen: Yli vuosi ehdollista rajusta pahoinpitelystä (13.6.2009)

Nuori maahanmuuttaja ehti olla Suomessa vain kaksi kuukautta, kun hän itsenäisyyspäivän puolella aamuyöllä heiluttamaan nyrkkejään tuntematonta miestä kohti Joensuussa. Uhri ei provosoinut häntä.

Joensuun käräjäoikeus tuomitsi tiistaina 16-vuotiaan Kontiolahdella asuvan nuorukaisen nuorena henkilönä tehdystä pahoinpitelystä ja näpistyksestä sekä myöhemmin samana yönä tehdyistä, eri uhreihin kohdistuneista kahdesta pahoinpitelyistä.

Lisäksi nuorukaiselle luettiin syyksi kaksi laitonta uhkausta ja vahingonteko.

Kaikista näistä oikeus antoi yhden vuoden ja yhden kuukauden vankeusrangaistuksen, joka nuorelle ensikertalaiselle on ehdollinen.

Teoista vakavin on törkeä pahoinpitely, jonka uhrina oli 48-vuotias mies.

Hän sai nyrkiniskuista lääkärinlausunnon mukaan erittäin vaikeat ja hengenvaaralliset vammat.

Pitkän kokemuksen omaava lääkäri ilmaisi, että kyseessä olivat poikkeukselliset vammat nyrkiniskuista.

Nuorukainen oli päässyt alaikäisenä Joensuun keskustassa ravintolaan, jossa hän yritti väkisin lyöttäytyä kolmen hengen seurueeseen.

Miehen ja kahden naisen seurue lähti kävellen ravintolasta. Ulkomaalaisnuorukainen lähti seuraamaan heitä, ja hänen käskettiin poistua.

Hänen onnistui päästä porraskäytävään asti, jossa nuorukainen tyrmäsi nyrkeillä miehen, joka ei antanut mitään aihetta väkivaltaan.

Vakavia vammoja

Nuorukainen varasti uhrilta kännykän, kun uhri yritti soittaa apua. Uhri menetti tajuntansa ja sai kasvoihin silmän seutuville erittäin vaikeita murtumia sekä ilmeisen pysyviä silmävaurioita.

Uhrille suoritettiin 4,5 tuntia kestänyt leikkaus, ja näkö silmästä onnistuttiin nipin napin pelastamaan.

Pysyvän vian ja pysyvän kosmeettisen haitan korvauksista käydään myöhemmin erikseen käräjiä, kun lopulliset haitat selviävät.

Nyt oikeus tuomitsi vastaajan maksamaan kivusta ja särystä sekä tilapäisestä haitasta vaaditut 5 000 euroa ja kärsimyskorvausta 2 000 euroa.

Lisäksi vastaajan kontolle tulee muita kuluja runsaat 2 000 euroa ja uhrin käräjäkuluja 2 750 euroa.

Lisää rikoksia

Vielä samana aamuyönä nuorukainen pahoinpiteli Rantakylässä kahta naista. Hän tuppautui Joensuun keskustassa samaan taksiin ravintolailtaa viettämässä olleiden naisten kanssa ja ajoi yhtä matkaa Rantakylään poistuen ensin autosta.

Vähän ajan kuluttua naiset huomasivat asunnosta, että nuorukainen yrittää anastaa pihalta toisen naisen polkupyörän, ja menivät estämään sitä.

Nuori mies kiivastui ja pahoinpiteli 35-vuotiasta naista kaatamalla hänet maahan ja potkimalla vartaloon ja kasvoihin. Korvauksia teon osalta nuorukaisen vastuulle tuli käräjäkuluineen lähes 3 400 euroa.

Tekijä löi myös toista naista nyrkeillä vartaloon, mutta vammat jäivät lievemmiksi kuin ensimmäisessä tapauksessa.

Laittomat uhkaukset luettiin syyksi, kun nuorukainen uhkaili maaliskuun lopulla Joensuussa opiskelija-asuntolassa kahta ulkomaalaista nuorta veitsellä kilpaillessaan samasta naisesta. Lähtiessään nuorukainen rikkoi 540 euron arvoisen oven lasin, jonka oikeus myös määräsi korvattavaksi.

Karjalainen: Kontiolahden vastaanottokeskus toiminut 15 vuotta

Karjalainen: Työ vastaanottokeskuksissa entistä haasteellisempaa

Asiakirjat, dokumentit

Kotouttamisohjelma 2004- (pdf)

Monikulttuurisuustaitojen kehittämisohjelma 2008 - Kontiolahti

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License