Kokemäki

Keskustelut, mielipiteet

Sydän-Satakunta

Mitä mieltä sinä olet, kannattaisiko Kokemäelle perustaa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus? Olisiko entisen Räisälän kansanopiston kiinteistö hyvä paikka keskukselle? Kommentoi!

Vastaanottokeskus hallituksen pöydällä maanantaina (11.12.2009)

Uutiset

Yle: Maahanmuuttokeskustelua viritellään Kokemäellä (3.3.2010)

Kokemäen Pitkäjärven vapaa-ajankeskuksessa väliaikaismajoituksessa olleet Bulgarian romanit ovat hämärtäneet kaupunkilaisten kuvaa maahanmuutosta.

SPR:n Satakunnan piiri järjestää yhteistyössä Ely-keskuksen ja Kokemäen kaupungin kanssa keskiviikkoiltana keskustelutilaisuuden, jossa on tarkoitus kertoa ja keskustella kaupunkilaisten kanssa maahanmuutosta sen oikeilla termeillä. Kokemäkeläisten käsitykset kiintiöpakolaisuudesta ja turvapaikanhakijoista ovat olleet epäselviä sen jälkeen kun Pitkäjärven vapaa-ajankeskukseen sijoitettiin Bulgariasta tulleita turvapaikanhakijoita.

- Tämä on herättänyt paikkakunnalla tavattoman suurta epäselvyyttä siitä, että mikä on kiintiöpakolainen ja turvapaikanhakija. Termit ovat menneet sekaisin, sanoo SPR:n Satakunnan piirin puheenjohtaja Juhani Merikallio.

Käsityksiä pyritään oikomaan, koska Kokemäen kaupunki on tehnyt periaatepäätöksen kiintiöpakolaisten vastaanottamisesta.

- Me otamme nyt ensin alkuun muutaman perheen ja heidän valintansa on parhaillaan käynnissä. Kunnat ovat olleet tavattoman nihkeitä ottamaan vastaan näitä pakolaisia ja nyt yritetään vähän selventää, että mistä tässä on kysymys. Pyrimme tarjoamaan sellaista faktaa, johon ihmiset voisivat nojautua omassa ajattelutavassaan, jotta he eivät joutuisi pelaamaan pelkillä ennakkoluuloilla, Merikallio toteaa.

Tilaisuus järjestetään Kokemäen koulukeskuksen auditoriossa keskiviikkona kello 18 alkaen.

Yle: Kokemäki vahvoilla vastaanottokeskuksen sijoituspaikaksi (2.2.2010)

Räisälän kansanopistolta vapautuneisiin tiloihin suunniteltu ulkomaalaisten turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus on lähellä toteutumista. Kokemäen hanketta puoltaa mm. maantieteellinen sijainti.

Kokemäen kaupungin myönteinen suhtautuminen vastaanottokeskuksen perustamiseen on saamassa vastakaikua maahanmuuttovirastosta, joka päättää uusien vastaanottokeskusten perustamisesta. Viraston vastaanottoyksikön johtajan Jorma Kuuluvaisen mukaan Kokemäen lisäksi uusia tiloja on kartoitettu yhdeksästä muusta kohteesta. Päätöksiä uusien keskusten perustamisesta tehdään myöhemmin.

- Tässä vaiheessa ei voida vielä sanoa mitään selkeitä aikarajoja, koska tilanne on nyt vastaanottokentässä sellainen, että haluamme seurata miten tulijamäärät lähtevät kevään aikana kehittymään, Kuuluvainen toteaa.

Kokemäelle suunniteltu vastaanottokeskus olisi toteutuessaan ainoa laatuaan Satakunnassa. Kansanopiston tiloihin suunnitellun keskuksen kapasiteetti olisi 150 paikkaa ja sen toiminnasta vastaisi SPR:n Satakunnan piiri. Kuuluvainen pitää mm. Kokemäen maantieteellistä sijoittumista vastaanottokeskukselle hyvänä. Muita varteenotettavia kohteita Satakunnan tai Varsinais-Suomen alueelta ei maahanmuuttoviraston listoilta löydy.

- Kokemäki on tietysti siinä Turun kupeessa sellainen alue, johon varmasti voitaisiin lähteä perustamaan vakituista vastaanottokeskusta, sitten kun sen aika tulee. Sillä suunnalla ei ole entuudestaan yhtään yksikköä, Kuuluvainen muistuttaa.

Kokemäellä on jo kokemusta turvapaikan hakijoista, sillä Pitkäjärven Vapaa-ajankeskuksen tilat ovat toimineet väliaikaisena vastaanottoyksikkönä joulukuun alusta. Kuuluvaisen mukaan sopimus päättyy kuitenkin maaliskuussa, eikä sitä enää jatketa.

Kaupunki puoltaa

Kokemäen kaupunginhallitus päätti joulukuun puolivälissä puoltaa vastaanottokeskuksen sijoittamista Räisälän kansanopistolta vapautuneisiin tiloihin Peipohjassa. Kokemäen kaupunginjohtajan Martti Jalkasen mukaan uusi keskus voisi aloittaa toimintansa jo tämän kevään aikana.

- No kyllä Kokemäellä nämä valmiudet ovat tällä hetkellä aika hyvät. Räisälän kansanopiston nykyinen omistaja ja Satakunnan SPR:n piiri ovat näitä valmiuksia luoneet. Myös kaupunginhallinnon päätös siitä, että tälläinen keskus voitaisiin perustaa, on olemassa. Viimekädessä tämä on kiinni valtakunnantason päätöksenteosta, Jalkanen sanoo.

Harjavaltaan suunniteltu vastaanottokeskus ei ole enää maahanmuuttoviraston listoilla sijoituspaikaksi. Satalinnan tiloja ei siis enää kaavailla vastaanottokeskuskäyttöön.

Satakunnan Kansa: Bulgarian romaneista jo 30 käännytetty (28.1.2010)

Pitkäjärven vapaa-aikakeskukseen hätämajoitetuista turvapaikanhakijoista noin 30 on käännytetty takaisin kotimaahansa.

Kaikki Kokemäelle majoitetut turvapaikanhakijat ovat Bulgarian romaneja. Heistä ensimmäiset 50 tuli Pitkäjärvelle joulukuun alussa. Hätämajoitus jatkuu maaliskuun puoleenväliin saakka.

Satakunnan Kansa: Räisälän opiston kiinteistö meni kaupaksi (6.1.2010)

Räisälän kansanopiston kiinteistön Kokemäellä ovat ostaneet kokemäkeläiset Ossi ja Anja Polvivaara. Myyjänä on konkurssiin karahtaneen Räisälän kansanopiston kannatusyhdistyksen konkurssipesä.

Ostajat ovat jo käynnistäneet neuvottelut opiston tilojen vuokraamisesta maahanmuuttajien vastaanottokeskukseksi. Muitakin suunnitelmia pienimuotoista kiinteistöjalostusta harjoittavilla ostajilla on.

Kauppahinta on 131 000 euroa. Kauppa käsittää kolme rakennusta ja yli neljän hehtaarin tontin.

Alueviesti: Kokemäelle jälleen turvapaikanhakijoita (9.12.2009)

Kymmeniä turvapaikanhakijoita on sijoitettu väliaikaisesti Kokemäelle Pitkäjärven Vapaa-ajankeskukselle.
Bulgarian romaneista koostuva ryhmä päätyi Kokemäelle, sillä Helsingin vastaanottokeskukset olivat ylibuukattuja.
Bulgarialaiset saapuivat viime viikon tiistaina ja heistä huolehtii Kokemäellä Suomen Punaisen Ristin Satakunnan piiri.
Tänä vuonna turvapaikanhakijoita arvioidaan pyrkivän Suomeen jopa parituhatta enemmän kuin viime vuonna.

Kokemäellä vierailleen sisäasianministeriön maahanmuutto-osaston ylitarkastajan Veikko Pyykkösen mukaan luku saattaa nyt yltää 6000:een, kun se viime vuonna oli hieman reilut 4000.

Vielä vuonna 2007 hakijoita oli vain 1500.
–Hakijoiden määrä on noussut niin nopeasti ja niin paljon, että heidän sijoittamisessaan on ongelmia.

Maahanmuuttovirasto päättää parissa viikossa

Vierailijat viipyvät Kokemäellä korkeintaan pari kuukautta.

Pyykkösen mukaan jokaisen Kokemäelle tuodun henkilön tutkinnallinen osuus on jo tehty ja nyt odotellaan enää maahanmuuttoviraston päätöstä, jonka pitäisi saapua parin viikon sisään.

Mikäli maahanmuuttovirasto päättää, että turvapaikkaa ei myönnetä, on henkilöllä kuukausi aikaa poistua maasta.
Pyykkönen arvioikin, että tässä tapauksessa turvapaikkaa ei haluta myöntää kellekään.
–Suomeen ei ole koskaan otettu yhtäkään EU-maasta kotoisin olevaa turvapaikanhakijaa. Tuskin nytkään tehdään
poikkeusta. Ketään Kokemäelle sijoitetuista turvapaikanhakijoista ei tutkimusten
perusteella myöskään koe maassaan vainoa, mikä on yksi peruste turvapaikan myöntämiselle.

Vain vuorokausi aikaa valmistautua vieraiden tuloon

Oli viime viikon maanantai, kun SPR:lle ilmoitettiin, että tiistaina saapuu 40 turvapaikanhakijaa Pitkäjärvelle. Sitä ennen Pitkäjärven Vapaaajankeskus oli ilmoittanut ministeriölle ottavansa vastaan turvapaikanhakijoita silloin, kun tilat ovat vapaana ja hakijoita ei pystytä muualle sijoittamaan.

Vaikka valmistautumiseen annettiin vain vuorokausi aikaa, on arki lähtenyt jo hyvin käyntiin Pitkäjärvellä.
Koordinaattori Anja Tunturi SPR:stä sanoo, että vaikka yhteistä kieltä bulgarialaisten kanssa ei löydykään, pärjätään käsien, piirustusten ja eleiden avulla.

Hän ja moni muu SPR:n työntekijä sai kunnon koulun jo maaliskuussa, kun turvapaikanhakijoita tuotiin Pitkäjärven Vapaa-ajankeskukselle ensimmäistä kertaa. Tuolloin paikan valloitti viisitoista eri kansalaisuutta.

Tunturin mukaan silloin vasta ihmeissään oltiinkin, kun heidän uskontonsa tai kulttuurinsa kielsi muun muassa joidenkin ruokien syömisen.
–Bulgarialaisille onneksi kelpaa kaikki ruoka. He eivät myöskään ahmi ruokaa käsin, vaan syövät haarukalla ja veitsellä. Tai no, haarukalla nyt ainakin.

Tunturin ja ohjaaja Maarit Tiittasen mukaan tämänkertaiset turvapaikanhakijat ovat siistiä ja ystävällistä kansaa. Tunturia ihmetyttää heidän kulttuurissaan se, että vaikka ulkona on pakkasta, vanhemmat päästävät lapset juoksentelemaan pihalle ilman kunnollista varustusta. Tiittanen kuitenkin lisää, että päivä päivältä molemminpuolinen ymmärrys lisääntyy, ja varmasti niin suomalaisten kuin bulgarialaistenkin maailmankuva tulee muuttumaan.

Sydän-Satakunta: Kokemäki valmis aloittamaan vastaanottotoiminnan (15.12.2009)

Kokemäen kaupunginhallitus päätti maanantaina, että se ottaa myönteisen kannan vastaanottokeskustoiminnan aloittamiselle. Kaupunginhallitus lähettää Satakunnan TE-keskukselle vastauksen, että kaupunki on valmis aloittamaan keskustelut turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen saamiseksi Kokemäelle.

Sydän-Satakunta: Vastaanottokeskus hallituksen pöydällä maanantaina (11.12.2009)

Kokemäellä olisi mahdollisuudet perustaa maakunnan toistaiseksi ainoa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus. Kokemäen kaupunginhallitus keskustelee maanantaina turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen perustamisesta. Satakunnan TE-keskus on lähettänyt kaupungille kyselyn mahdollisen toiminnan aloittamisesta.

Kaupunginhallitus otti 30. marraskuuta myönteisen kannan kiintiöpakolaisten mahdolliselle vastaanottamiselle. Kaupunginjohtaja Martti Jalkanen sanoo, että neuvottelut kiintiöpakolaisista aloitetaan vuoden vaihteen jälkeen.

– Kokemäellä on kuluvan vuoden aikana otettu tilapäisesti turvapaikanhakijoita vastaan kahteen otteeseen Pitkäjärven vapaa-ajankeskuksella. Asiaa on hoitanut Punaisen Ristin Satakunnan piiri yhteistyössä TE-keskuksen kanssa. Kiintiöpakolaisten vastaanottamisesta ja vastaanottokeskuksen perustamisesta päättää ensisijaisesti kunta, jonka jälkeen asia lähtee mahdollisesti liikkeelle, Jalkanen kertoo.

Siitä, kuinka paljon pakolaisia otettaisiin vastaan tai mistä päin he olisivat, ei ole vielä keskusteltu.

Kuvateksti:
Entinen Räisälän kansanopiston kiinteistö olisi hyvä turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukselle.

Sydän-Satakunta: Kokemäki sai yllätysvieraita Bulgariasta (2.12.2009)

Pitkäjärven vapaa-ajankeskus muuttui tiistaina yllättäen pakolaiskeskukseksi, kun sen tiloihin majoittui 41 turvapaikanhakijaa. Asukkaat ovat Bulgarian romaneja, jotka saapuivat Suomeen lentokoneella noin viikko sitten. Turvapaikanhakijat ovat pääosin nuorta väkeä, heistä 15 on alle 18-vuotiaita.

Koska turvapaikanhakijat ovat Euroopan unionin kansalaisia, heidän turvapaikkahakemuksiinsa sovelletaan nopeutettua käsittelyä. Sen vuoksi romanien arvioidaan viipyvän Kokemäellä vain pari kuukautta.

Hätämajoitusta hallinnoivan Punaisen Ristin Satakunnan piirin puheenjohtaja Juhani Merikallio kertoo, että bulgarialaisten on hyvin vaikea saada turvapaikkaa, sillä Suomi katsoo Bulgarian olevan turvallinen maa. Sillä perusteella, että romanit ovat Bulgariassa huonossa taloudellisessa asemassa ei ole perusteena turvapaikan myöntämiselle.

Promenadi: Kokemäen Pitkäjärvelle turvapaikanhakijoita (30.11.2009)

Kokemäen Pitkäjärvelle majoitetaan tilapäisesti Helsingin vastaanottokeskuksesta noin 50 turvapaikanhakijaa arviolta kahden kuukauden ajaksi. Turvapaikanhakijat saapuvat tiistaina. Aikaisemmin kuluvan vuoden kevättalvella oli vastaava tilapäinen majoitus Pitkäjärven vapaa-ajankeskuksessa. Myös tuolloin toiminnasta vastasi SPR:n Satakunnan Piiri. Nyt tulijat ovat tiettävästi Bulgariasta, mukana on myös perheitä.

Satakunnan Kansa: Kokemäki räätälöi maahanmuuttajalapsille oman luokan (11.10.2009)

Puhdas sattuma toi Kokemäelle kesän aikana niin monta maahanmuuttajaperhettä, että kaupunki päätti perustaa perheiden kouluikäisille lapsille oman luokan.

Elokuussa aloittanut suomen kieleen keskittyvä luokka on pieni mutta pippurinen yhdistelmä neljästä eri maasta tulleita oppilaita. Lapset ovat kotoisin Puolasta, Virosta, Ukrainasta ja Thaimaasta.

Vaikka lasten taustat, äidinkielet ja kulttuurit ovat erilaisia, kaikilla on Kokemäen yhteiskoulussa nyt yksi ja yhteinen tavoite. Jokaisen on opittava suomen kieli vuodessa niin hyvin, että he pärjäävät ensi syksynä omissa nimikkoluokissaan.

Sydän-Satakunta: Pitkäjärvelle saapuu tänään 50 turvapaikanhakijaa hätämajoitukseen (11.3.2009)

Pitkäjärven Vapaa-ajankeskukseen Kokemäelle odotetaan tänään keskiviikkoiltana saapuvaksi 50:ttä turvapaikanhakijaa. Punaisen Ristin Satakunnan piiri järjestää sisäasianministeriön toimeksiannosta turvapaikanhakijoille hätämajoituksen vapaa-ajankeskuksen tiloissa.

Punaisen Ristin Satakunnan piirin toiminnanjohtaja Paula Ilén kertoo, että vastaanottovalmisteluja tehdään nyt suurella kiireellä, sillä pakolaisten tulosta saatiin tieto vasta eilen.

Toiminnanjohtajan mukaan Helsingin vastaanottokeskuksessa kaikki tilat ovat aivan täynnä ja turvapaikanhakijoille etsitään kiireisesti tiloja ympäri Suomen. Kokemäelle tulevat henkilöt ovat Somaliasta, Venäjältä, Afganistanista ja mahdollisesti joistakin muista maista.

– Tiedämme, että tulossa on kaksi perhettä, joissa kummassakin on kolme lasta. Loput turvapaikanhakijoista ovat yksinäisiä henkilöitä.

Paula Ilén kertoo, että hätämajoituksessa tarvittavaa henkilöstöä rekrytoidaan parhaillaan kiireisesti. Illaksi ja yöksi tarvittava henkilöstö on jo koossa.

Pitkäjärven Vapaa-ajankeskuksen hallinnosta ja markkinoinnista vastaava Juha Koivula kertoo, että he tekivät tarjouksen majoituksesta maanantaina. Nyt he tietävät vain, että tänään pitäisi pakolaisia tulla.

– Voimme majoittaa pakolaiset 4 – 5 viikoksi. Sen jälkeen meillä on muita varauksia, Juha Koivula kertoo.

YLE: Kokemäelle hätämajoitukseen kymmeniä turvapaikanhakijoita (11.3.2009)

Kokemäen Pitkäjärvelle majoitetaan tilapäisesti noin 60 turvapaikanhakijaa Helsingin vastaanottokeskuksesta. Suurin osa heistä saapuu jo tänä iltana.

Alunperin turvapaikanhakijoiden piti tulla Kokemäelle loppuviikolla, mutta heidän tulonsa aikaistui yllättäen, kertoo valmiuspäällikkö Kari Petäjä SPR:n Satakunnan piiristä.

-Pääkaupunkiseudulla kaikki vastaanottokeskukset ovat täynnä ja paine siirtää turvapaikanhakijoita eteenpäin on kova. Onneksi Pitkäjävellä on valmiit fasiliteetiit eli sänkyjä ja peittoja ei tarvitse lähteä etsimään. Parhaillaan kymmenkunta SPR:n piirin työntekijää ja vapaaehtoista valmistelee turvapaikanhakijoiden tuloa.

Kokemäelle tulevat turvapaikanhakijat ovat kotoisin mm. Afganistanista ja Somaliasta. Heidän joukossaan on paljon nuoria aikuisia, mutta myös perheitä. Turvapaikanhakijat ovat hätämajoituksessa Kokemäellä huhtikuun puoliväliin saakka.

Satakunnan Kansa: Kokemäelle 50 turvapaikanhakijaa (11.3.2009)

Pitkäjärven vapaa-ajankeskukseen odotetaan illalla saapuvaksi 50:ttä turvapaikanhakijaa. Punaisen Ristin Satakunnan piiri järjestää sisäasianministeriön toimeksiannosta turvapaikanhakijoille hätämajoituksen vapaa-ajankeskuksen tiloissa.

Punaisen Ristin Satakunnan piirin toiminnanjohtaja Paula Ilén kertoo, että vastaanottovalmisteluja tehdään suurella kiireellä, sillä pakolaisten tulosta saatiin tieto vasta tiistaina.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License