Kajaani

Kajaanin vastaanottokeskuksen väliaikainen johtaja Anne Kähkölä (15.9.2011)

Keskustelut, mielipiteet

KotiseutuPlus: Mahdollisesti oikeita vastauksia, mutta väärältä taholta (1.9.2010)

Maahanmuuttopalvelujen johtaja vastasi kunnallisten vuokra-asuntojen
käyttöä koskevaan ihmettelyyni. Parhaat kiitokset siitä, että jotain
tietoa tihkuu maahanmuuton salaperäisestä maailmasta.
[…]

KotiseutuPlus: Eira Ojalehto: Vastauksia vapaita kunnan vuokra-asuntoja kyselleelle (25.8.2010)

Nimimerkki Ihmettelijä kysyi 11.8.2010 Sana on vapaa palstan kirjoituksessaan, löytyykö enää vapaita kunnan vuokra-asuntoja. Kirjoittaja viittasi asiassa mm. maahanmuuttajiin ja vastaanottokeskuksen toimintaan. Maahanmuuttajapalveluiden tehtäviin kuuluvat pakolaisten vastaanotto ja vastaanottokeskuksen toiminta. Vastaan Kajaanin maahanmuuttajapalveluiden puolesta joihinkin nimimerkki Ihmettelijän kirjoituksessa esittämiin kysymyksiin.
[…]

Uutiset

Yle: Turvapaikanhakijoiden vastaanotto säilynee Kajaanissa (21.11.2011)

Kajaanin vastaanottokeskuksen taloudellisesti tehokas toimintamalli on vakuuttanut Maahanmuuttoviraston. Vastaanottokeskuksen säilyminen voi vahvistaa myös Kuhmon turvapaikkayksikön säilymistä, vaikka valtio on halunnut keskittää turvapaikkayksiköt Helsinkiin, Turkuun ja Ouluun.

Virasto joutuu sulkemaan säästösyistä vastaanottokeskuksia, mutta suullisen lupauksen mukaan Kajaani ei ole lakkautuslistalla. Kajaanin vastaanottokeskustoiminnan helppo kustannusten säätely oli merkittävä syy lupaukseen toiminnan jatkumisesta, sanoo Kajaanin hallintojohtaja Tuija Aarnio.

- Kajaanin vastaanottokeskuksen toiminta perustuu asuntojen vuokraukseen tarpeen mukaan. Tällöin kiinteitä kuluja voidaan säätää helposti kulloisenkin tilanteen mukaan. Tätä ei voi tehdä niissä keskuksissa, jolla on isoja kiinteistömassoja, sanoo Aarnio.

Maahanmuuttoviraston johtoporras kävi Kajaanissa tarkastuskäynnillä marraskuun alkupuolella. Kajaanin taloudellisesti tehokas toiminta vakuutti sen verran, että suullisesti luvattiin Kajaanin keskuksen säilyvän, sanoo Aarnio. Kajaani onkin parhaillaan hakemassa maahanmuuttopalveluille vakituista johtajaa.

- Kyllä sanaan sen verran luotetaan, että katsottiin voitavan panna virka nyt järjestykseen. Virkaa on hoidettu puolisen vuotta väliaikaisjärjestelyin. Virallinen tieto vastaanottokeskuksista tulee marraskuun lopussa, sanoo Aarnio.

Merkittäviä aluetaloudellisia vaikutuksia

Vastaanottokeskuksen budjetti on hiukan yli miljoona euroa vuodessa. Koko budjetti tulee valtion varoista.

- Keskus työllistää 10 ihmistä. Sen lisäksi vastaanottoraha, joka maksetaan asukkaille, jää aluetalouteen. Lisäksi asukkaille järjestetään muun muassa kielikoulutuksia, joiden työllistävä merkitys on myös otettava huomioon, sanoo Aarnio.

Keskuksen säilymisellä on vaikutuksia myös Kuhmossa sijaitsevaan Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikköön, jossa tehdään pakolaisten turvapaikkapuhutteluja. Tällä hetkellä Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksiköt sijaitsevat Kuhmossa, Oulussa, Lappeenrannassa ja Helsingissä.

- On paljon helpompi vastustaa yksiköiden keskittämisvaatimuksia, kun meillä on vastaanottotoimintaa tässä lähellä. Valtiohan on ajanut puhutteluyksiköiden keskittämistä Helsinkiin, Turkuun ja Ouluun, sanoo Aarnio.

Kajaanin vastaanottokeskuksen sadasta paikasta on käytössä tällä hetkellä yli 90. Kesällä käyttöaste oli huomattavasti pienempi, jopa 70 paikkaa oli tyhjänä.

Kiintiöpakolaissopimus jatkuu ennallaan

Kajaani vastaanottaa myös kiintiöpakolaisia. Nykyinen sopimus 50 henkilön vastaanottamisesta jatkuu ennallaan.

- Sillä puolella on myös noin 10 ihmistä töissä, eikä sopimusta olla nyt muuttamassa, sanoo Aarnio.

Kainuun Sanomat: Vastaanottokeskusta uhkaa alasajo Kajaanissa (14.10.2011)

Turvapaikanhakijoiden määrä on vähentynyt selvästi, ja Kajaanin vastaanottokeskus käy puoliteholla. Uhkana on alasajo, koska vastaanottokeskuksia aiotaan vähentää. Kajaanin maahanmuuttopalvelut saattaa joutua vähentämään työntekijöitään.

Kajaanissa asuu nyt viitisenkymmentä turvapaikanhakijaa, kun keskimääräinen luku on ollut tavallisesti yli sata. Kajaanin vastaanottokeskuksen peruspaikkaluku on 100.

– Jos vastaanottokeskuksen käyttöaste on puolessa, ei valtio maksa koko henkilöstön palkkaakaan. Jotain on ruvettava tekemään, sanoo Kajaanin hallintojohtaja Tuija Aarnio.

Yle: "Vastaanottokeskuksille luvassa kylmää kyytiä" (15.9.2011)

Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksille on luvassa kylmää kyytiä, sanoo Kajaanin vastaanottokeskuksen väliaikainen johtaja Anne Kähkölä. Koko maassa leikkaustarve ensivuodeksi on 200 paikkaa ja 20 prosenttia vastaanottorahasta.

Vastaanottorahan leikkaaminen 20 prosentilla tarkoittaa käytännössä sitä, että ennen toimeentulotukena myönnetty summa pysyy nykyisellä tasolla ja turvapaikanhakijoiden määrää vähennetään.

Vaikka turvapaikanhakijoiden määrä on aiemmin ollut laskussa, on hakijamäärä viime viikkoina kääntynyt kasvuun. Kähkölän mukaan tulevaa suuntaa on vaikea ennustaa, sillä turvapaikanhakijoiden määrään vaikuttaa muun muassa se, miten Pohjois-Afrikan tilanne kehittyy.

Kajaanissa vaikea tilanne

Kajaanista on jo tälle vuodelle vähennetty paikkoja 250:stä sataan. Kähkölän mukaan sadan paikan keskus ei toimi kustannustehokkaasti. Lisäksi Kajaanin vastaanottokeskuksen käyttöaste on nyt vain 50 prosenttia.

Tämä johtuu siitä, etteivät niin sanotut ensivaiheen vastaanottokeskukset, etupäässä Oulu, ole lähettäneet turvapaikanhakijoita Kajaaniin. Kesän aikana Oulusta ei ole ohjattu yhtään turvapaikanhakijaa Kajaaniin, sen sijaan esimerkiksi Ruukkiin ja Rovaniemelle hakijoita on ohjattu. Niissä myös käyttöaste on nyt yli 90 prosenttia.

Jatkopäätökset vielä tämän vuoden aikana

Kähkölä kertoo, että Kajaanissa on valmius nostaa paikkamäärä takaisin 250. Hänen mukaansa parhaiten toimii vastaanottokeskus, jossa on käytössä 150 - 200 paikkaa.

Kähkölän mukaan syyskuun aikana vastaanottokeskusten on tehtävä tiukat talousarviot ensi vuodelle. Lokakuun aikana maahanmuuttoviranomaiset kiertävät kaikki keskukset ja päätökset vastaanottokeskusten jatkosta tehdään marraskuun aikana.

Yle: Vastaanottokeskuksista karsitaan paikkoja (20.7.2011)

Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksista vähennetään noin 550 majoituspaikkaa vuoden loppuun mennessä. Syynä on turvapaikanhakijoiden määrän lasku. Kajaanin vastaanottokeskuksen karsintatarpeet selviävät syksyllä.

Tällä hetkellä Kajaanin vastaanottokeskuksen 150 majoituspaikasta on täytettynä 60.

- Uusia turvapaikanhakijoita ei viime aikoina ole juurikaan tullut, kertoo Kajaanin hallintojohtaja Tuija Aarnio.

Kajaanin vastaanottokeskuksen sopimus päivitetään elokuussa, sillä uusi laki kansainvälisestä suojelusta tulee voimaan syksyllä. Aarnion mukaan ainakaan sopimusluonnoksessa Kajaanin paikkamäärää ei ole vähennetty.

Kainuun Sanomat: Vastaanottokeskukset kutistuneet selvästi: Kajaanissa 150 paikkaa (15.1.2011)

Vastaanottokeskusten paikkoja on vähennetty yli tuhannella eri puolilta Suomea viime vuoden aikana. Taustalla on turvapaikanhakijoiden määrän selkeä lasku.

Kajaanin vastaanottokeskus on nyt 100-paikkainen, kun se suurimmillaan oli 250-paikkainen.

Kaikki paikat eivät ole täynnä. Koko Suomessa on reilut 300 vapaata paikkaa, ja Kajaanissa yli 20.

– Meillä turvapaikanhakijoita on nyt 77, kertoo Kajaanin maahanmuuttajapalvelujen johtajaa tuuraava Anne Kähkölä.

– Mitään suunnitelmia paikkamäärien lisävähentämisestä tai yksiköiden lakkauttamisesta ei ole, sanoo Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Jorma Kuuluvainen.

Ainoa kysymysmerkki on Kuuluvaisen mukaan alaikäisyksiköt, koska alaikäisten yksin Suomeen tulleiden määrät ovat hyvin pieniä. Alaikäisyksikköjä on jo lopetettu Parikkalasta, Pudasjärveltä ja Lammilta.

Vaikka paikkoja on vähennetty vastaanottokeskuksista runsaasti, ei vastaanottokeskuksia ole suljettu.

– Ainakaan välittömästi ei vastaanottoverkostoon ole tulossa muutoksia. Lähdemme olettamuksesta, että tulijamäärä olisi viime vuoden tasolla eli noin 4 000, kertoo Kuuluvainen.

Hallintojohtaja Tuija Aarnio ei usko, että Kajaanin vastaanottokeskusta uhkaisi supistus olemattomiin.

– Tarkoitus on, että täällä keskus säilyy.

Suunnittelija Anne Ristioja Kainuun ely-keskuksesta pitää Kajaanin valttina joustavuutta. Kajaanissa turvapaikanhakijat asuvat eri puolilla kaupunkia Kajaanin kaupungin vuokrataloyhtiö Pietarin asunnoissa.

Lue lisää sunnuntain Kainuun Sanomista

Yle: Kajaani uusii vastaanottosopimuksensa (23.11.2010)

Kajaanin kaupunki on pitämässä turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen koon ennallaan. Kaupungin ja Maahanmuuttoviraston välisissä neuvotteluissa vastaanoton perusasiakasmääräksi on määritelty 150 majoituspaikkaa.

Samalla kaupunki sitoutuu tarvittaessa kasvattamaan majoituspaikkamäärää sadalla, mikäli turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa.

Virasto on antanut useille vastaanottokeskuksille tänä syksynä toimeksiannon supistaa vastaanottokeskusten majoituskapasiteettia turvapaikanhakijoiden määrän supistumisen takia.

Kajaanin kaupunginhallitus käsittelee sopimusluonnosta tiistaina.

Yle: Kajaanin vastaanottokeskusta karsitaan (29.9.2010)

Kajaanin vastaanottokeskuksesta vähennetään marraskuun loppuun mennessä 50 majoituspaikkaa. Vastaanottokeskukseen jää jäljelle 100 paikkaa.

Koko maassa vastaanottokeskuksista vähennetään 500 paikkaa, sillä turvapaikanhakijoiden määrä on laskenut. Sisäministeriö on hyväksynyt Maahanmuuttoviraston esityksen lisäsupistuksista.

Jo aiemmin tämän vuoden aikana vastaanottokeskuksista on karsittu 700 paikkaa. Vuoden lopulla pohditaan vielä lisäsupistuksia, jotka toteutettaisiin ensi vuoden puolella. Ensi vuonna karsittavien paikkojen määrästä ei vielä ole tuetoa.

Yle: Vastaanottokeskus supistuu Kajaanissa (26.7.2010)

Turvapaikanhakijoiden määrän pienentyminen näkyy myös Kajaanissa. Maahanmuuttovirasto on pudottanut Kajaanin vastaanottokeskuksen paikkalukua sadalla.

Maahanmuuttovirasto antoi määräyksen Kajaanin vastaanottokeskuksen paikkamäärän supistamisesta huhtikuun lopulla. Paikkamäärää pienennettiin kesäkuun alusta alkaen 200:n ja heinäkuun alusta 150:n. Kajaanissa paikkaluku oli vielä keväällä tilapäisesti 250.

Paikkaluvun pieneneneminen tarkoittaa käytännössä muun muassa tulojen pienenenemistä kaupungille, sanoo vastaanottokeskuksen varajohtaja Anne Kähkölä.

- Muun muassa vastaanottokeskuksen käytössä olevia asuntoja on irtisanottu toistakymmentä. Ne olivat vuokrattu Kajaanin Pietarilta.

Paikkamäärän supistuminen aiheutti myös mylläkkää ihmisten asioiden järjestämisessä, sanoo Kähkölä.

- Kesäkuussa jouduttiin lähettämään ihmisiä muihin vastaanottokeskuksiin, kun ei paikkoja enää ollut. Toisaalta eihän tänne kukaan olemaan, ihmisiä lähtee pois turvapaikkapäätösten perusteella, osa takaisin, osa saa turvapaikan. Toisia tulee sitten tilalle, sanoo Kähkölä.

Heinäkuun viimeisellä viikolla Kajaanin vastaanottokeskuksessa oli noin kymmenen vapaata vastaanottopaikkaa.

Yle: Kajaanissa 5000 turvapaikanhakijaa 10 vuodessa (17.9.2009)

Kajaanin vastaanottokeskus juhlii kymmenvuotista taivaltaan. Vastaanottokeskus aloitti toimintansa 150 paikkaisena, vuodesta 2008 paikkaluku on ollut 180.

Suunnitelmissa on vielä lisätä paikkalukua tilapäisesti 250:een, kertoo Kajaanin kaupungin maahanmuuttajapalveluiden johtaja Eira Ojalehto.

Kajaanissa on toiminnan aikana käynyt noin 5000 ihmistä eripuolilta maailmaa odottamassa turvapaikkapäätöstään.

Lisäksi Kajaanissa käy turvapaikanhakijoita muualta maasta, kun he käyvät kuulemistilaisuuksissa Kuhmon maahanmuuttoviraston sivutoimipisteessä.

Yle: Myymälävarkaat saivat tuomionsa (8.9.2009)

Viisi Pohjois-Suomessa kevättalvella varastellutta miestä on saanut tiistaina tuomionsa Kajaanin käräjäoikeudessa. Kajaanissa turvapaikanhakijoina olleet miehet yrittivät huhtikuussa lähettää varastamiaan vaatteita, kosmetiikkaa ja elektroniikkaa ulkomaille.

Varastettuun tavaraan sisältyy myös muunlaista omaisuutta. Henkilöt varastivat kukin tavaraa muutaman tuhannen euron arvosta. Käräjäoikeus määräsi valkovenäläismiehille kolmen kuukauden ehdolliset vankeusrangaistukset. Kukin joutuu lisäksi maksamaan 240 euron sakon.

Kajaanin käräjäoikeus on tänään myös vanginnut yhden valkovenäläismiehen, jonka epäillään varastelleen syyskuussa.

Yle: Kajaanin pakolaismäärä on pienentynyt rajusti (1.9.2009)

Tänä vuonna pakolaisten määrä jää alle 50 kun viime vuonna vastaanotettiin 122 pakolaista.

Kajaani vastaanottaa tänä vuonna enää kaksi pakolaisryhmää. Keskiviikkona kaupunkiin saapuu kymmenen henkilön kongolaistaustainen ryhmä, viikon kuluttua saapuu vielä kahdeksan henkilön ryhmä.

Tämän jälkeen saapujia saattaa tulla vielä perheenyhdistämisien kautta, arvelee maahanmuuttajapalveluiden johtaja Eira Ojalehto.

- Maahanmuuttajapalveluiden asiakasmäärä on saapujien jälkeen yhteensä 233, ensi vuonna pitäisi keksiä keinot vähentää asiakasmäärä 150:een. Keinot ovat vielä auki, kertoo Ojalehto.

Kajaani on sopinut kasvattavansa vastaanottokeskuksen kokoa nykyisestä, mutta vastaavasti puolittavansa kiintiöpakolaisten määrän aiemmasta sadasta 50 pakolaiseen.

Kainuun Sanomat: Kajaanin säästöohjelmalle ei löytynyt vaihtoehtoa (25.8.2009)

Todellista vaihtoehtoa Kajaanin kaupungin säästöohjelmalle ei löydetty kansalaiskeskustelussa, joka maanantai-iltana käytiin Kajaanin pääkirjaston Kalevala-salissa.

Yleisötilaisuudessa esiteltiin palautteet, joita kaupunkilaiset ovat antaneet suunnitellusta talouden tasapainottamisohjelmasta. Palautteita tuli kaikkiaan lähes 200.

Käydyssä keskustelussa yleisön huomio oli vähällä takertua pakolaiskysymykseen. Keskustelun aiheesta avasi naishenkilö, joka näki kaupungin taloudellisen ahdingon taustalla pakolaisten vastaanottamisen ja siitä aiheutuvat kulut.

– Milloin pakolaisten vastaanottaminen loppuu? Ei niille ole täällä työtäkään, hän sanoi.

Myös terveyskeskusjonot hän katsoi pitkälle pakolaisten syyksi. Hänen kuulemansa mukaan kielitaidottoman pakolaisen hoitamiseen kuluu terveyskeskuksessa nelinkertaisesti se aika, mikä käytetään kantaväestöön kuuluvan vaivojen hoitoon.

Mukana ollut perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Pentti Kettunen tarttui tilaisuuteen ja äimisteli kuulemaansa lukua, jonka mukaan Kajaanin sivistystoimen kuluista yli 1,1 miljoonaa euroa on yksinomaan pakolaisten aikaansaamia.

Yleisötilaisuuden puheenjohtajana toiminut kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Eero Suutari (kok.) suitsi Kettusta muistuttamalla, että tilaisuus oli pääasiallisesti tarkoitettu rivikaupunkilaisten kuulemiseen, ei luottamushenkilöiden. Paikalla oli arviolta 40 ihmistä, joista puolet oli virkamiehiä ja kaupungin luottamushenkilöitä.

Todettiin myös, että pakolaisten vastaanottamisesta aiheutuvat kustannukset on valtion määrä kattaa täysimääräisinä kolmen ensimmäisen oleskeluvuoden ajan. Arveltiin lisäksi, että vain harva pakolainen viihtyy Kajaanissa kolmeakaan vuotta.

Virkamiehet muistuttivat, että enemmän kuin pakolaisia Kajaaniin tulee muita maahanmuuttajia.

Yleisön joukosta kuultiin myös pakolaisten kannalta myönteisiä mielipiteitä. Useampikin keskustelija katsoi, että pakolaiskustannukset ovat mitättömiä, jopa "lillukanvarsia" kaupungin rahavirroissa.
[…]

Kainuun Sanomat: Varastelleet valkovenäläiset odottavat käännytystä (20.7.2009)

Vangittuna olleet kaksi valkovenäläismiestä on vapautettu ja he odottavat nyt kiinniotettuna käännytystä kotimaahansa.

23- ja 30-vuotiaat miehet jäivät heinäkuun alussa kiinni Kajaanin keskustan liikkeestä epäiltyinä elektroniikan varastamisesta. Kajaanin poliisi teki kotietsinnän miesten asunnossa vastaanottokeskuksessa. Sieltä löytyi kolme jätesäkillistä anastetuksi epäiltyä omaisuutta.

Kajaanin käräjäoikeus vapautti miehet maanantaina. Poliisi ei vastustanut miesten vapautuspyyntöä. Miehet vangittiin kaksi viikkoa sitten todennäköisin syin epäiltynä varkauksista.

Rikoskomisario Seppo Nordströmin mukaan varkaustutkinta on valmistunut ja paperit siirtyvät piakkoin syyttäjälle. Miehet ovat saaneet haasteen, ja asia voidaan käsitellä kirjallisena ilman epäiltyjen läsnäoloa.

Kiinniotettuna olevat miehet odottavat nyt Kajaanissa siirtoa Metsälän vastaanottokeskukseen Helsinkiin. Metsälän vastaanottokeskuksessa on säilöönottoyksikkö, johon sijoitetaan maasta käännytettävät ulkomaalaiset.

Kainuun Sanomat: Väki vähenee Kajaanin mamu-palveluista (15.7.2009)

Yhteistoimintaneuvottelut Kajaanin kaupungin maahanmuuttajapalveluissa käynnistyvät elokuussa. Henkilöstöä saatetaan joutua vähentämään, koska Kajaani vähentää kiintiöpakolaisten vastaanottoa.

Pakolaisten vastaanotossa on töissä 11 työntekijää.

– Asiakkaita on ollut keskimäärin 270, kun vastaanotto on ollut sata kiintiöpakolaista vuodessa. Kun jatkossa kiintiö on 50, se tarkoittaa teoreettisesti, että meillä on suunnilleen 150 asiakasta, kertoo Kajaanin maahanmuuttajapalvelujen johtaja Eira Ojalehto.

Vastaanotettavien pakolaisten määrän puolitus saattaa tarkoittaa työntekijöiden vähentämistä kolmella tai neljällä.

Päättäjien lupaus

Moni asia on kuitenkin vielä avoin. Yksi selvittelyjä vaativa asia on kaupunginhallituksen kesäkuussa tekemä periaatelinjaus, ettei kaupungin työntekijöitä irtisanota tai lomauteta tämän vuoden aikana. Lupaus tehtiin, kun toimialat suostuivat vyönkiristykseen tämänvuotisessa budjetissa.

– Sitäkin mietitään, voiko pakolaispuolen henkilöstöstä osa siirtyä vastaanottokeskustöihin, koska keskuksen laajentumisesta on sovittu, sanoo Ojalehto.

Kajaanin maahanmuuttajapalvelut käsittää sekä pakolaisten vastaanoton että turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen. Vastaanottokeskuksessa työntekijöitä on 13.

– Toivon, että sisäisillä työnjakojärjestelyillä pystyttäisiin pitämään henkilöstö palkkalistoilla ainakin tämän vuoden.

Muuttomäärä auki

Syksy tuo selkeyttä myös siihen, mikä on pakolaisten palvelujen tarve loppuvuonna. Poismuutto opiskelujen tai töiden perässä voi muuttaa tilannetta.

Tätä nykyä pakolaisia asuu paitsi Kajaanin kantakaupungin alueella myös Otanmäen taajamassa. Maahanmuuttajapalveluilla on toimisto myös Otanmäessä.

– Otanmäessä asuu parisenkymmentä perhettä tällä hetkellä. Kuinka moni muuttaa opiskelujen tai töiden perässä muualle, selviää elo-syyskuussa. Kysymysmerkkimuuttoja on paljon, kertoo Ojalehto.

Syyskuun alussa Kajaaniin on tulossa yhteensä 32 uutta kiintiöpakolaista.

Suurin osa tulijoista on kongolaisia. Heille on jo löytynyt asunnot Kajaanin Pietarin tarjonnasta.

Alkuvuonna Kajaaniin on tullut kymmenkunta kiintiöpakolaista.

Yle: Käräjäoikeus vangitsi kaksi varkauksista epäiltyä (6.7.2009)

Poliisi otti miehet kiinni epäiltyinä elektroniikan anastamisesta viime torstaina. Kajaanin käräjäoikeus vangitsi miehet todennäköisin syin epäiltyinä varkauksista.

Valkovenäläisistä miehistä toinen on kolmikymppinen ja toinen 23-vuotias.

Poliisin kotietsinnässä vastaanottokeskuksen asunnosta on löytynyt kolme jätesäkillistä anastetuksi epäiltyä omaisuutta.

Miehet ovat hakeneet turvapaikkaa Suomesta viikkoa ennen kiinni jäämistään.

Heidät on vangittu tutkinnan ajaksi. Mahdollinen syyte maanantaina vangittuja kohtaan vastaan on nostettava viimeistään 31. elokuuta.

MTV3: Vastaanottokeskuksesta löytyi jätesäkeittäin varastettua tavaraa (3.7.2009)

Kainuun poliisilaitos tutkii kahden valkovenäläisen turvapaikanhakijan omaisuusrikossarjaa.

Miehet hakivat turvapaikkaa kesäkuun lopulla Kotkasta, josta miehet siirrettiin Kajaaniin.

Miehet jäivät kiinni eilen Kajaanin keskustan liikkeestä elektroniikan varastamisesta.

Kajaanin poliisin miesten käyttämään vastaanottokeskuksen asuntoon tekemässä kotietsinnässä löytyi kolme jätesäkillistä anastetuksi epäiltyä omaisuutta.

Poliisi on pidättänyt 23- ja 30-vuotiaat miehet.

Yle: Vastaanottokeskus kasvaa (16.6.2009)

Sopimus turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen laajentamisesta on Kajaanin kaupunginhallituksen käsittelyssä tiistaina.

Sopimuksen mukaan vastaanottokeskuksen paikkamäärää laajennettaisiin 150:stä 250:een. Vastaavasti pakolaisten vuosittaisen vastaanoton Kajaani vähentäisi puoleen nykyisestä sadasta.

Kiintiöpakolaisten vastaanoton kustannuksista osa jää kaupungin maksettavaksi. Turvapaikanhakijoiden vastaanottamisen kulut valtio puolestaan korvaa kunnille kokonaan.

Kajaani irtisanoi sopimuksensa keväällä, uusi sopimus astuisi voimaan heinäkuun alusta.

Kainuun Sanomat: Kajaanin vastaanottokeskus voi kasvaa 250-paikkaiseksi (14.6.2009)

Kajaani puolittaa vastaanotettavien pakolaisten määrän 50:een, eikä aio enää asuttaa heitä Otanmäen alueelle.

Turvapaikanhakijoiden Kajaanin vastaanottokeskus voi laajeta jatkossa 250-paikkaiseksi. Vastaanottokeskus jatkaa Kajaanissa hajasijoitusmallilla, mutta pieni laitosyksikkökin voi tulla harkittavaksi erityistilanteissa.

Nämä linjaukset sisältyvät Kajaanin ja Kainuun TE-keskuksen neuvottelemiin uusiin sopimuksiin pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta.

Kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi sopimukset tulevat tiistaina. Uusien sopimusten on määrä astua voimaan elokuun alussa.

Tällä hetkellä pakolaisia on sijoitettuna kantakaupungin ja Otanmäen alueelle. Kun vastaanotettavien pakolaisten määrä vähenee, ei heidän sijoitusta Otanmäen alueelle pidetä enää taloudellisesti ja toiminnallisesti järkevänä.

Uuden sopimuksen mukaan kaupunki ottaa jatkossa vastaan 50 pakolaista vuodessa. Lukumäärään sisältyvät paitsi kiintiöpakolaiset, myös oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat ja perheenyhdistämiset. Pois muuttavien tilalle voidaan kuitenkin sopimuksen mukaan ottaa uusia henkilöitä.

Kajaanin turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus on nyt 180-paikkainen, ja voi uuden sopimuksen mukaan laajeta tarvittaessa 250-paikkaiseksi.

Kajaanin vastaanottokeskus toimii hajasijoitusmallilla, eli turvapaikanhakijat asuvat eri puolilla kaupunkia Kiinteistö Oy Pietarin vuokra-asunnoissa. Valtio korvaa vastaanottokeskuksen ylläpidosta aiheutuvat kulut sataprosenttisesti.

Kajaanin vastaanottokeskuksessa työskentelee 13 ja maahanmuuttajapalveluissa 11 työntekijää.

Yle: Turvapaikanhakijoiden jalkapallo-ottelu päättyi käsirysyyn (11.6.2009)

Pelaajat tappelivat Suomen vastaanottokeskusten jalkapallon SM-kisoissa Oulussa. Joukkueille tuli erimielisyyttä tuomaripäätöksestä. Ottelu keskeytettiin.

Turvapaikahakijoiden jalkapallo-ottelu jouduttiin keskeyttämään torstaina puoliltapäivin käsirysyn takia. Oulun Heinäpäässä pelattavassa Suomen vastaanottokeskusten SM-turnauksessa kajaanilaisten ja rovaniemiläisten välille syntyi suukopua erotuomarin päätöksestä. Tilanne kehittyi käsirysyn asteelle ja osa pelaajista aloitti tappelun, jossa lyötiin kepeillä ja heiteltiin kiviä.

Paikalle hälytetty poliisi taltutti yhteenoton nopeasti yhdessä turnauksen järjestäjän kanssa. Tappelu kesti muutamia minuutteja. Joukkueet määrättiin lähtemään linja-autoilla kotimatkalle. Henkilö- ja esinevahingoilta vältyttiin.

Kuvateksti: Vielä keskiviikkona pelit sujuivat Oulun Heinäpäässä iloisin mielin.

Yle: Kajaani uusii pakolaispolitiikkansa (15.5.2009)

Vastaanottokeskuksen koko kasvaisi 250 paikkaan, kiintiöpakolaisten määrä puolestaan puolittuisi 50:een. Uusi sopimus yritetään vahvistaa ennen juhannusta.

Kajaanin kaupunki ja sisäministeriö ovat päässeet yhteisymmärrykseen Kajaanin vastaanottopolitiikan muutoksesta. Kaupunki valmistautuu kasvattamaan turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen kokoa nykyisestä 150:stä jopa 250:een. Vastaavasti kiintiöpakolaisten vastaanottomäärä putoaisi nykyisestä sadasta viiteenkymmeneen 50:een, sanoo hallintojohtaja Tuija Aarnio.

Kaupunki neuvotteli asiasta Kainuun TE-keskuksen kanssa tänään ja sopimus yritetään vahvistaa ennen juhannusta. Kajaani irtisanoi pakolaissopimuksensa huhtikuussa, koska halusi parempia tukia vastaanottoon.

Yle: Hajasijoitus voi olla tiensä päässä (29.4.2009)

Pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden kiitosta saanut hajasijoitus joudutaan miettimään uudelleen Kajaanissa. Vastaanottopolitiikan muutos voi merkitä ainakin osittain paluuta laitosmaisuuteen.

Pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden hajasijoitus saattaa olla tien päässä Kajaanissa. Kaupunginhallituksen päätös lisätä turvapaikanhakijoiden nykyisestä 150:stä ja pienentää kiintiöpakolaisten vastaanottomäärää jopa puolella nykyisestä sadasta merkitsee koko järjestelmän uudelleen arviointia, sanoo maahanmuuttopalveluiden johtaja Eira Ojalehto. Kiitosta saaneesta hajasijoituksesta voidaan myös joutua ainakin osittain palaamaan vanhaan.

"Ajatuksissa on pyöritelty eri vaihtoehtoja, että olisiko sekäettä -malli, eli sekä hajasijoitusasuntoja niinkuin tähänkin asti ja sitten joku laitosmainen asumismuoto sen rinnalla, mutta tämä on kaikki auki. Tähän vaikuttaa myös se, että jos me käyttäisimme Kajaanin Pietarin asuntoja, niin onko Pietarilla tarjota esimerkiksi laitosmaista kiinteistöä tai johon voisi rakentaa tämmöstä laitosmaista juttua. Nämäkin on niitä asioita, joita neuvotellaan sitten kaupungin sisällä."

Mikäli laitosmaisuutta lisätään, myös mahdollisesti lakkautettavien koulujen käyttö maahanmuuttopalveluissa selvitetään. Maahanmuuttajapalveluissa työskentelee parhaillaan 23 henkilöä. Ojalehtoa huolettaa, pystytäänkö kaikkien työpaikka turvaamaan muutoksessa. Ojalehdon mukaan myös maahanmuuttajapalveluiden tasoa joudutaan miettimään uudelta pohjalta.

Kajaani neuvottelee TE-keskuksen kanssa pakolaissopimuksista toukokuussa, kaupunki päättää linjasta syksyllä.

Kaleva: Kajaani lisää turvapaikanhakijoita ja vähentää kiintiöpakolaisia (28.4.2009)

Kajaani aikoo lisätä paikkoja turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksissa ja vähentää kiintiöpakolaisten määrää. Kaupunginhallitus linjasi tiistain iltakoulussa kaupungin ja TE-keskusten välistä sopimusta siten, että kiintiöpakolaisten määrä puolitetaan viiteenkymmeneen vuodesta 2010 alkaen.

Turvapaikanhakijoiden vastaanottotoimintaa laajennetaan nykyisestä 150 paikasta. Kaupunginhallitus ei arvioinut vielä, kuinka monta uutta paikkaa olisi tulossa. Valtio korvaa kokonaan kunnalle vastaanottokeskuksen toiminnasta aiheutuvat kustannukset, kun kiintiöpakolaisista korvataan kunnalle vain osa. Esimerkiksi päivähoito ja koulutus saattaa jäädä kunnan kustannettavaksi.

Kaupunginhallitus päättänee lopullisesti asiasta elokuussa.

Yle: Kajaani irtisanoi pakolaissopimukset (27.4.2009)

Kajaani on irtisanonut pakolaissopimuksensa. Kiintiöpakolaisten vastaanoton ja turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen sopimusten irtisanominen viedään kaupunginhallitukselle huomenna iltakouluasiana.

Hallintojohtaja Tuija Aarnion mukaan kaupunginhallitukselta toivotaan nyt selkeitä eväitä uuden sopimuksen neuvottelemiseksi TE-keskuksen kanssa.

Kajaanilla on ollut sopimus 100 kiintiöpakolaisen vastaanotosta vuosittain, turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksessa on puolestaan 180 paikkaa.

Valtuusto päätti jo joulukuussa, että sopimukset on irtisanottava, koska vastaanotosta halutaan paremmat korvaukset.

Yle: Valkovenäläisten rikossarjan tutkinta jatkuu (15.4.2009)

Kainuun Sanomat: Kiintiöpakolaisryhmän tulo Kajaaniin peruttu (14.4.2009)

Kajaanin kaupunki ei vastaanota jo luvattua 33 hengen kongolaispakolaisten ryhmää. Ryhmä piti vastaanottaa keväällä. Kaupunginhallitus päätti asiasta viime viikolla.

Neuvottelut pakolaissopimusten uusimiseksi ovat edelleen kesken. Kajaanin hallintojohtaja, kaupunginlakimies Tuija Aarnio sanoo, että kaupunginhallituksen linjauksia odotellaan huhtikuun lopun kokouksesta.

Nykyisiä sopimuksia kiintiöpakolaisten vastaanotosta ja turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksesta ei ole vielä irtisanottu, vaikka valtuusto päätti asiasta jo joulukuussa.

Kajaani ottaa vastaan sata kiintiöpakolaista vuosittain. Joulukuisen päätöksen mukaan "sopimukset uudistetaan kaupunkikonsernin ja alueen kannalta parhaan vaihtoehdon mukaisesti".

– Kun nyt sanoisivat, mihin malliin aletaan neuvotteluja käymään. Mihin suuntaan sopimusta uudistetaan?

Tilannetta määrittelee nyt myös asuntovaje, sillä kantakaupungissa ei ole vapaita asuntoja. Otanmäkeen sijoittamista pidetään maahanmuuttajapalveluissa hankalana.

– Tämä on aika vaikeaa näköjään, Aarnio sanoo. Tälle vuodelle on uusi sopimus silti saatava.

Jos vastaanottomäärää pudotetaan, on mietittävä myös toimintojen alasajoa.

- Persnettoahan se tuottaa, kun ei tule rahojakaan.

Kongolaispakolaisen ryhmästä olisi tullut laskennallista korvausta kaupungille noin 75 000 euroa tänä vuonna ja 100 000 euroa kahtena seuraavana vuonna.

Pakolaisten vastaanotossa on töissä 11 työntekijää.

Maahanmuuttajapalveluiden johtaja Eira Ojalehto valmistelee kaupunginhallitukselle tietoja eri vaihtoehdoista.

Kajaanin aikeissa on ollut pienentää pakolaiskiintiötä nykyisestä sadasta, mutta ainakaan lyhyellä aikavälillä vastaanotosta ei voida kokonaan luopua.

Valtion kunnille maksamat laskennalliset korvaukset kiintiöpakolaisten vastaanotosta ovat pysyneet euromääräisesti ennallaan yli 10 vuotta. Joulukuussa valtuuston enemmistön näkemys tuntui olevan, että valtiolle halutaan nyt antaa kunnon signaali lisärahan tarpeesta.

Kaleva: Valkovenäläisiä miehiä epäillään laajasta varkaussarjasta (7.4.2009)

YLE: Thors toivoo Kajaanin vastaanottosopimukselle jatkoa (9.2.2009)

Kainuun Sanomat: Kajaanin pakolaissopimukset uusiksi kevään aikana (21.1.2009)

Neuvottelut Kajaanin pakolaissopimusten uusimiseksi on aloitettu. Nykyisiä sopimuksia kiintiöpakolaisten vastaanotosta ja turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksesta ei vielä ole irtisanottu, vaikka valtuusto niin päätti joulukuussa.

– Sopimuksia ei uskalla irtisanoa ennen kuin on suht’koht selvää, miten sopimus uusitaan, sanoo Kajaanin hallintojohtaja, kaupunginlakimies Tuija Aarnio.

Pelkona on, että valtion pakolaisten vastaanotosta maksamat korvaukset loppuvat, jos sopimukset irtisanotaan, eivätkä uudet synny ajoissa. Molempien sopimusten irtisanomisaika on kuusi kuukautta.

– Pakolaiset, jotka täällä tällä hetkellä ovat, eivät häviä minnekään sopimuksen irtisanomisella, mutta rahan tulo voi loppua. Sellaista tilannetta ei saa päästää syntymään, sanoo Aarnio.

Kajaani ja Kainuun TE-keskus jatkavat neuvotteluja uusista sopimuksista kevään aikana. Aarnion mukaan uusi, vasta työnsä aloittanut kaupunginhallitus on ensin perehdytettävä aiheeseen.

– Ja sen jälkeen linjoja on alettava vetämään hyvin äkkiä, helmi-maaliskuun aikana.
[…]

YLE: Kajaanille ei etuja pakolaissopimuksiin (10.12.2008)

Kajaanin maahanmuuttajapalveluiden johtaja Eira Ojalehto pelkää sopimusten irtisanomisen johtavan pahimmillaan toiminnan alasajoon. Jos kuuden kuukauden irtisanomisaikana ei saada neuvoteltua uutta sopimusta, TE-keskus lopettaa korvausten maksun. Tilanne aiheuttaa hämmennystä sekä henkilöstön että maahanmuuttajien keskuudessa. Ojalehdon mukaan sopimukset olisi kannattanut pitää voimassa ja neuvotella ehdoista muuten.

Asiakirjat, dokumentit

Kajaanin kaupungin kotouttamisohjelma 2007-2009 (pdf)

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License