Helsingin Sanomat 20.12.2008

HS: Irakilaiset ja somalit nostavat turvapaikkahakijamäärän ennätystasolle

20.12.2008 18:45

Lasse Kerkelä

Helsingin Sanomat

Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä on nousemassa tänä vuonna suuremmaksi kuin koskaan aiemmin. Suurin syy on tulijoiden määrän kova kasvu Irakista ja Somaliasta, joista kummastakin on saapunut noin tuhat ihmistä. Kaikkiaan joulukuun puoliväliin mennessä turvapaikkaa on hakenut alustavien tietojen mukaan jo noin 3 600 ihmistä.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo arvioi, että tulijoiden määrää ovat kasvattaneet Irakin ja Somalian väkivaltaisuudet. Vaikutusta on Revon mukaan myös sillä, että irakilais- ja somaliyhteisöt ovat aiempaa suurempia, jolloin tulijoiden on entistä houkuttelevampi saapua Suomeen.

Repo arvelee, että myös Ruotsin ja joidenkin muiden maiden kiristynyt maahanmuuttopolitiikka on lisännyt hakijamäärää Suomessa. Kaikkiaan turvapaikan hakijoiden määrä asettuu Suomessa tänä vuonna 3 800–3 900:n tasolle, Repo arvioi.

Toistaiseksi eniten turvapaikkaa Suomesta on haettu vuonna 2004, jolloin hakijoita oli 3 861. Tuolloin suuri osa hakijoista oli etelä- ja keskieurooppalaisia romaneja, jotka eivät maahanmuuttoviranomaisten mukaan tarvinneet suojaa. Viranomaiset käsittelivät heidän hakemuksensa nopeutetusti, ja poliisi palautti suuria määriä romaneja kotimaahansa charter-lennoilla.

Noin neljännes turvapaikanhakijoista palautetaan nykyisin toiseen EU-maahan Dublin-asetuksen perusteella. Lopuista hakijoista noin 60 prosenttia saa luvan jäädä Suomeen.

Esko Repo ennustaa, että Suomeen saapuu lähivuosina useita tuhansia turvapaikan tai oleskeluluvan saaneiden perheenjäseniään.

"Tuhatta luvan saanutta somalialaista tai irakilaista kohti maahan saapuu pari vuoden aikana 3 000–4 000 heidän perheenjäsentään", hän arvioi.

Ruotsista turvapaikkaa oli elokuun loppuun mennessä hakenut yli 16 000 ihmistä. Norjassa hakijoita oli heinäkuun loppuun mennessä yli 6 600.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License