Hattula

Mielipiteet

Hämeen Sanomat

Riikka Happonen: Kukkahattutäti häpeää Hattulaa (17.2.2010)

Terttu Leppänen: Rajansa fundeeramisellakin (14.11.2009)

Uutiset

Yle: Hattulalta ei kiintiöpakolaisille (11.2.2010)

Kunnanhallituksen tapaan Hattulan valtuustoakaan kiintiöpakolaisten vastaanotto ei kiinnostanut. Kanta-Hämeessä Hämeenlinna on ainoa pakolaisia vastaanottava kunta.

Hattulan kunta pidättäytyy kiintiöpakolaisten vastaanotosta. Valtuusto päätti selvällä enemmistöllä, (äänin 25–09) olla ottamatta vastaan Suomeen tulevia kiintiöpakolaisia.

Etelä-Suomen lääninhallitus suositteli viime vuonna Hämeenlinnan seudun kunnille että ne ottaisivat nykyistä enemmän UNCHR:n osoittamia ja suomalaisten viranomaisten valitsemia pakolaisia pakolaisleireiltä.

Toistaiseksi ainoastaan Hämeenlinnan kaupunki on ottanut vuosittain vastaan kiintiöpakolaisia Hämeenlinnan seudulla. Janakkalassa mahdollinen pakolaisten vastaanotto on myös työn alla.

Hämeen Sanomat: Hattula ei solmi pakolaissopimusta (10.2.2010)

Hattula ei solmi sopimusta kiintiöpakolaisten vastaanottamisesta. Hattulan valtuusto päätti asiasta keskiviikkoiltana kunnanhallituksen esityksen mukaisesti.

Päätöstä edeltäneessä keskustelussa puheenvuoroja käyttivät ainoastaan valtuutetut, jotka olisivat toivoneet, että kunta päättäisi ottaa vastaan kiintiöpakolaisia.

Sopimuksen vastustajat eivät olleet äänessä, eiväkä perustelleet kantaansa millään lailla.

Äänestyksessä pakolaissopimuksen solmimista vastusti 25 valtuutettua ja kannatti 9 valtuutettua.

Hämeenlinnan seudulla on valmisteltu kaupungin, Hattulan ja Janakkalan yhteistä pakolaiskiintiötä, josta Hattulan osuus olisi ollut 6-8 pakolaista vuodessa. Kunta saa valtiolta korvausta pakolaisten vastaanoton aiheuttamista kuluista vain, jos se on solminut sopimuksen vastaanotosta TE-keskuksen kanssa.

Yle: Sanooko Hattulan valtuusto kiitos ei pakolaisille? (10.2.2010)

Hattulan valtuusto käsittelee keskiviikkona kiisteltyä pakolaisten vastaanottamista. Asiaa on palloteltu kunnan toimielimissä jo pitkään.

Viime viikolla kunnanhallitus hylkäsi äänestyksen jälkeen kunnanjohtaja Martti Puran esityksen kuuden-kahdeksan pakolaisen vastaanottamisesta vuosittain.

Asiaa on vatvottu moneen otteeseen kunnan päätöksenteossa. Viime lokakuussa perusturvalautakunta päätti palata pakolaisasiaan kolmen vuoden kuluttua, jonka jälkeen kunnanhallitus hyväksyi pakolaisten vastaanottamisen. Tämän jälkeen valtuusto palautti asian jatkokäsittelyyn.

Nyt valtuustolle esitetään, että Hattula ei ota vastaan pakolaisia.

Yle: Hattulan venkoilu pakolaisasiassa jatkuu (2.2.2010)

Hattulan kunnanhallitus päätti maanantaina äänin 7 - 2, ettei kunta vastaanota pakolaisia. Asia etenee seuraavaksi kunnanvaltuuston käsittelyyn.

Hattulan kunnanjohtaja Martti Pura esitti kuuden-kahdeksan pakolaisen vuosittaista kiintiötä. Pakolaisten vastaanottoa puitiin Hattulassa myös viime vuonna.

Valtio korvaisi Hattulalle pakolaisten vastaanotosta kolmen vuoden aikana 144 000 euroa.

Valtio on aikeissa korottaa korvauksia kymmenellä prosentilla saadakseen kunnat innokkaammin ottamaan vastaan pakolaisia.

Hämeen Sanomat: Hattulan hallitus ei ottaisi pakolaisia (1.2.2010)

Hattulan kunnanhallitus esittää valtuustolle, ettei kunta ota vastaan kiintiöpakolaisia. Päätösesitys syntyi äänestyksen jälkeen.

Kunnanjohtaja Martti Pura esitti, että Hattula solmisi Hämeen ely-keskuksen kanssa sopimuksen 6-8 kiintiöpakolaisen vastaanottamisesta vuosittain. Kunnanhallituksen jäsen Erkki Pänkäläinen (kok.) taas esitti, ettei sopimusta solmittaisi. Äänestyksessä Pänkäläisen esitys voitti äänin 7-2.

Kunnanvaltuusto käsitteli pakolaisasiaa ensimmäisen kerran jo viime vuoden puolella, mutta silloin se palautettiin uuteen valmisteluun. Sitä ennen perusturvalautakunta oli jo kertaalleen päättänyt, ettei pakolaisia vastaanoteta tänä vuonna, vaan että asiaan palataan kolmen vuoden kuluttua. Päätöstä perusteltiin kunnan taloudellisella tilanteella.

Hattulan valtuusto päättää asiasta ensi viikon keskiviikkona.

Hämeen Sanomat: Hattula pohtii jälleen pakolaisten vastaanottoa (29.1.2010)

Hattulan kunnanhallitus käsittelee maanantaina uudelleen pakolaisten vastaanottamista kuntaan. Asia oli esillä kunnanvaltuustossa marraskuussa, ja silloin valtuusto palautti sen jatkovalmisteluun.

Kunnanjohtaja Martti Pura esittää, että Hattula solmisi Hämeen TE-keskuksen kanssa sopimuksen 6-8 kiintiöpakolaisen vastaanottamisesta vuosittain. Ilman sopimusta kunta ei saa valtiolta korvauksia, vaikka kuntaan muuttaisikin pakolaisia.

Hattula on yhdessä Hämeenlinnan ja Janakkalan kanssa valmistellut seudullista pakolaiskiintiötä. Hämeenlinnan ja Janakkalan valtuustot ovat hyväksyneet kiintiön omalta osaltaan. Myös Hattulassa lopullisen päätöksen tekee kunnanvaltuusto.

Hämeen Sanomat: Pakolaispäätös jäi pöydälle Hattulassa (11.11.2009)

Hattulan valtuusto ei vielä keskiviikkona tehnyt päätöstä kiintiöpakolaisten vastaanottamisesta kuntaan.

Asia palautettiin valmisteluun, ja se tulee uuteen käsittelyyn mahdollisesti jo joulukuun kokouksessa.

Uutta valmistelua esitti kokoomuksen Erkki Pänkäläinen. Hän toivoi lisää tietoa kunnalle aiheutuvista kustannuksista sekä esimerkiksi siitä, mihin pakolaiset Hattulassa sijoitettaisiin.

Hämeenlinna, Hattula ja Janakkala ovat valmistelleet seudun yhteistä pakolaiskiintiötä. Hattulan osuus olisi 6-8 henkilöä vuodessa.

Asiasta äänestettiin, ja valtuusto päätti äänin 24-11 palauttaa asian uuteen valmisteluun.

Hämeen Sanomat: Hattulan hallitus solmisi pakolaissopimuksen (2.11.2009)

Hattulan kunnanhallitus esittää valtuustolle, että kunta sitoutuisi ottamaan vastaan 6-8 kiintiöpakolaista vuodessa. Hattula on yhdessä Hämeenlinnan ja Janakkalan kanssa neuvotellut seudullisesta pakolaiskiintiöstä, jossa kaupungin osuus olisi suurin eli 30-35 henkilöä. Janakkalan osuus olisi 12-15 henkilöä.

Hattulan hallitus oli yksimielisesti pakolaisten vastaanoton kannalla.

- Lähdimme siitä, että kun valtio on sitoutunut kiintiöpakolaisten vastaanottoon, ja asiasta on neuvoteltu seudullisesti, talkoissa pitää olla mukana, kunnanhallituksen puheenjohtaja Jouko Tuomola (kok.) sanoo.

Aiemmin Hattulan perusturvalautakunta käsitteli pakolaisten vastaanottoa. Se olisi ottanut asiassa kolmen vuoden aikalisän, koska ajankohta eli Hattulan taloudellinen tilanne on nyt huono.

Kiintiöpakolaisten vastaanottoa koskeva sopimus solmitaan Hämeen TE-keskuksen kanssa. Valtio korvaa kunnille pakolaisten vastaanotosta aiheutuvia kustannuksia, mutta vain jos kunta on tehnyt sopimuksen TE-keskuksen kanssa.

Hämeen Sanomat: Pura esittää pakolaisten ottamista (30.10.2009)

Hattulan perusturvalautakunta halusi siirtää pakolaisten vastaanottoa kolmen vuoden päähän, mutta kunnanjohtaja Martti Pura esittää kunnanhallitukselle, että Hattula sitoutuisi seudulliseen pakolaiskiintiöön.

Hän muistuttaa, että seudulla on sovittu alustavasti noin 48-58 henkilön pakolaiskiintiöstä. Siitä 30-35 olisi Hämeenlinnan osuutta, 12-15 Janakkalan ja 6-8 Hattulan. Hämeenlinnassa ja Janakkalassa hanke on edennyt sujuvasti.

- Naapurit kantavat oman vastuunsa. Olisi kummallista, jos Hattula ei siihen pystyisi, vaikka taloudellinen tilanne on vaikea.

Hänen mielestään Hattulan pitää kantaa kantaa vastuunsa. Hän muistuttaa, ettei virkamies voi esittää kansainvälisten sopimusten vastaista päätöstä.

Hämeen Sanomat: Hattula lykkäisi pakolaisten vastaanottoa (9.10.2009)

Hattulan perusturvalautakuta pohti torstai-iltana kiintiöpakolaisten vastaanottamista Hattulan kuntaan.

Lautakunnan kannan mukaan ajankohta pakolaisten vastaanottamiselle on nyt huono, ja siksi se esittääkin, että asiaan palataan uudestaan kolmen vuoden kuluttua.

Asia menee vielä kunnanhallituksen ja valtuuston käsittelyyn.

Hämeenlinnan seudulla on valmisteltu kaupungin, Hattulan ja Janakkalan yhteistä pakolaiskiintiötä, joka olisi suurempi kuin kaupungin nykyinen 25 henkilön vuosikiintiö.

Kiintiö olisi noin 48-58 pakolaista, josta Hattulan osuudeksi on kaavailtu 6-8 kiintiöpakolaisen vastanottamista vuodessa.

Hämeen Sanomat: Hattulassa mietitään pakolaisten vastaanottoa (9.10.2009)

Hattula on yhdessä Hämeenlinnan ja Janakkalan kanssa valmistellut kiintiöpakolaisten vastaanottamista kuntaan. Suunnitelmana on päättää kolmen kunnan yhteisestä kiintiöstä, jossa Hämeenlinnan osuus olisi suurin.

Asiaa on valmisteltu TE-keskuksen sisäministeriöltä saaman toimeksiannon perusteella. Nykyiset kuntapaikat eivät riitä kaikille kiintiöpakolaisille, joiden vastaanottoon Suomi on sitoutunut.

Hämeenlinnan seudulla vain kaupunki on ottanut vastaan kiintiöpakolaisia, 25 henkilöä vuodessa. Nyt kaavaillaan, että kaupungin, Hattulan ja Janakkalan yhteinen vuosikiintiö olisi 48-58 pakolaista.

Kaupungin osuus olisi 30-35 henkilöä, Hattulan 6-8 ja Janakkalan 12-15.

Hattulan perusturvalautakunta käsittelee asiaa kokouksessaan tänään torstaina. Pakolaisten vastaanottamisesta päättää kunnanvaltuusto.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License