Espoo

Espoon Lepolammelle on perustettu 60-paikkainen turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus. Hotelli Fontana Lepolammelle avatusta keskuksesta vastaa Hehku consulting -yhtiö.

Espoossa toimii kahdessa ryhmäkodissa alaikäisille pakolaisille tarkoitettu vastaanottokeskus. Paikkoja niissä on kaikkiaan 52.

Uutiset

Kirkkonummen Sanomat: Lepolammelta tilapäistä majoitusta pakolaisille (19.3.2009) (sivu 3)

Suomen vaikea pakolaistilanne ei hellitä. Viime vuonna tänne tuli 4000 pakolaista ja jatkuva ongelma oli löytää saapuville edes jonkinlaisia tiloja. Nyt sopimus on tehty hotelli Lepolammen kanssa, että kuutisenkymmentä henkeä saa sieltä väliaikaisen majoituspaikan kuukaudeksi.

– Tilanne on edelleen huono. Jos pakolaisten tulo jatkuu tätä vauhtia, myös Helsingistä varatut kahden hotellin majoitustilat loppuvat alkuunsa, totesi Hehku Consultingin toimitusjohtaja Matti Jäntti ja muistutti, että kyse on nyt tilapäisen majoituksen järjestämisestä hätäratkaisuna aikuisille pakolaisille ja perheille, kun Kyläsaareen ei enää mahdu, ei mistään pakolaiskeskuksen avaamisesta.

– Kyllä se henkilö ansaitsisi Nobelin rauhanpalkinnon, joka pystyisi ratkaisemaan tämän ongelman. Uskon, että sisäasianministeriössä otettaisiin mielellään ideoita vastaan, Jäntti totesi asiasta, jota on vaikea ennustaa. Hänen mukaansa pahimmillaan tänä vuonna saattaa tulla jopa 6000 pakolaista maahamme ja kaikille tulijoille pitää löytää petipaikka jostakin.

Uutiset: Helsinkiin tulvivia pakolaisia siirretään espoolaishotelliin (18.3.2009)

Osa Helsingin vastaanottokeskuksiin sijoitetusta turvapaikanhakijoista siirretään väliaikaisesti hotelli Lepolammen tiloihin Espooseen.

Hotelliin sijoitetaan 65 pakolaista enintään puoleksitoista kuukaudeksi. Turvapaikanhakijoiden hotellimajoitus ja täyshoito maksavat valtiolle lähes 150000 euroa. Ensimmäinen pakolaisryhmä matkusti Kyläsaaren vastaanottokeskuksesta Espooseen maanantaina.

–Kyse on pakon sanelemasta väliaikaisratkaisusta, sillä Helsingin Kyläsaaressa ja Metsälässä sijaitsevat keskukset ovat tupaten täynnä, erikoissuunnittelija Arja Tiirikainen Uudenmaan TE-keskuksesta kertoo.

Pula sijoituspaikoista helpottaa pääkaupunkiseudulla loppukeväästä, kun Helsingissä otetaan käyttöön kaksi uutta vastaanottokeskusta. Sosiaalilautakunta päätti viime viikolla äänin 7–3 turvapaikanhakijoiden majoittamisesta kahden entisen hotellin tiloihin.

Kallioon, hotelli Fennon kiinteistöön tulee kesäkuun alussa 200-paikkainen vastaanottokeskus. Saman verran majoitustiloja avautuu toukokuussa Punavuoreen entiseen Marttahotelliin.

Punavuoressa alueen asukkaat ovat vastustaneet voimakkaasti vastaanottokeskuksen perustamista Uudenmaankadulle.

Lautakunnassa keskusten perustamista vastustivat kokoomuksen Jaana Pelkonen ja Heidi Ruhala sekä perussuomalaisten Antti Valpas. Poissa kokouksesta oli lautakunnan kokoomuslainen varapuheenjohtaja Olli Valtonen.

Lautakunnan ratkaisu on lopullinen, ellei kaupunginhallitus päätä erikseen ottaa asiaa käsittelyyn. Siihen ei kaupunginhallituksen puheenjohtaja Suvi Rihtniemi (kok) usko.

–Erilaisia vaihtoehtoja on etsitty niin moneen kertaan, että tuskin tehtyä ratkaisua parempaa vaihtoehtoa on löydettävissä, Rihtniemi linjaa.

Hän toivoo, että kyse on väliaikaisesta ratkaisusta,jolla pystytään nopeasti helpottamaan tilapulaa.

–Pysyvien vastaanottokeskuksien perustaminen Helsingin alueelle vaatii kaavoitukseen liittyviä ratkaisuja, jotka vievät runsaasti aikaa, Rihtniemi muistuttaa.

TE-keskus aikoo käynnistää Kirkkonummen kunnan kanssa uudelleen keskustelut pakolaisten sijoittamisesta Aktiivikeskus Oy:n tiloihin Evitskogiin. Entisen Aktiivi-instituutin tilojen muuttamisesta pakolaiskeskuksen käyttöön neuvoteltiin jo viime vuonna. Silloin hanke kaatui Kirkkonummen kunnan vastustukseen.

–Aktiivikeskuksen omistaja olisi edelleen hyvin halukas vuokraamaan tiloja vastaanottokeskuksen käyttöön. Aion ottaa asian esille kunnan edustajien kanssa lähiviikkoina, erikoissuunnittelija Arja Tiirikainen kertoo.

Aktiivikeskus Oy:n toimitusjohtajan Tuomo Mäen mukaan heillä olisi tarjota majoitustilat 200 turvapaikanhakijalle vaikka heti.

Länsiväylä: Pakolaisia hotelliin myös Helsingissä (18.3.2009)

[…]
–Jos pakolaisvirta jatkuu samanlaisena, tarvitsemme Suomeen tämän vuoden aikana useita kymmeniä uusia pakolaiskeskuksia, sisäasiainministeriön maahanmuutto-osaston ylitarkastaja Veikko Pyykkönen huomauttaa.

–Espoossa saatiin jokin aika sitten ryhmäkodeista lisää paikkoja ilman huoltajaa maahan tuleville alaikäisille pakolaisille. Nyt paikkoja on kaikkiaan 52. Muita pysyviä tilahankkeita meillä ei Espoossa ole, Pyykkönen mainitsee.

Vantaan Sanomat: Vantaalle ei tule pakolaiskeskusta (18.3.2009)

Kasvavaa turvapaikanhakijoiden tulvaa pääkaupunkiseudulla joudutaan ohjaamaan jo hotelleihin.

Osa Helsingin vastaanottokeskuksiin sijoitetusta turvapaikanhakijoista siirretään väliaikaisesti hotelli Lepolammen tiloihin Espooseen. Hotelliin sijoitetaan 65 pakolaista enintään puoleksitoista kuukaudeksi. Turvapaikanhakijoiden hotellimajoitus ja täyshoito maksavat valtiolle lähes 150000 euroa.

Tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla tarvittaisiin noin 600 uutta majoituspaikkaa turvapaikanhakijoille. Vantaalla vastaanottokeskuksia ei ole, eikä niitä tämänhetkisten suunnitelmien mukaan ole kaupunkiin tulossakaan.
[…]
Hänen [Vantaan asukaspalvelujohtaja Timo Juurikkala] mukaansa aikoinaan Helsingin, Espoon ja Vantaan välillä on sovittu työnjaosta, jossa Vantaan kontolle jäi turvapaikanhakijoiden tulkkauspalvelujen järjestäminen ja ylläpito.
[…]
Espoossa toimii kahdessa ryhmäkodissa alaikäisille pakolaisille tarkoitettu vastaanottokeskus. Paikkoja niissä on kaikkiaan 52.
[…]

Veikkolaverkko: Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus avattiin ma 16.3.2009 Lepolammella

Tieto asiasta saatiin torstaina 12.3, kun turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseen haettiin kiireesti työvoimaa. Hehku consultingin työpaikkailmoitus ilmestyi työvoimatoimiston nettisivuille ke 11.3. Yritys haki kuutta ohjaajaa ajalle 16.3.-30.4.2009. Yrityksen toimitusjohtaja Matti Jäntin mukaan Lepolammelle perustettavaan väliaikaiseen vastaanottokeskukseen on tulossa n. 60 turvapaikanhakijaa.

http://www.lepolampi.fi/

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License